Για πρώτη φορά σ’ έναν τόμο τα διηγήματα της Έλλη Αλεξίου

Διαβάζεται σε 2'
Για πρώτη φορά σ’ έναν τόμο τα διηγήματα της Έλλη Αλεξίου

Το σπουδαίο έργο της Έλλης Αλεξίου, τριάντα τρία χρόνια από τον θάνατό της, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την κυκλοφορία των διηγημάτων της σε επίτομη έκδοση.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται συγκεντρωμένα σ’ έναν τόμο τα διηγήματα της κορυφαίας συγγραφέως Έλλης Αλεξίου. Το σπουδαίο έργο της Έλλης Αλεξίου, τριάντα τρία χρόνια από τον θάνατό της, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την κυκλοφορία των διηγημάτων της σε επίτομη έκδοση από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τίτλος της έκδοσης Τα Διηγήματα (1923-1983).

Ο τόμος συγκεντρώνει τα διηγήματα που έγραψε η συγγραφέας από το 1923 έως το 1983, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στις συλλογές Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή, Υπολείμματα επαγγέλματος, Αναχωρήσεις και μεταλλαγές, Μυστήρια, Προσοχή, συνάνθρωποι!, Σπονδή, Και υπέρ των ζώντων, Κατερειπωμένα αρχοντικά.

Ο εκτενής πρόλογος του βιβλίου υπογράφεται από την Άντα Κατσίκη Γκίβαλου, η οποία αναφέρεται διεξοδικά στη ζωή και στο έργο της Έλλης Αλεξίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:

«Η Έλλη Αλεξίου κατατάσσεται στους λογοτέχνες του μεσοπολέμου που με το έργο της έδωσαν νέα ώθηση στη νεοελληνική πεζογραφία, εγκαταλείποντας την ηθογραφία και στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στην ανίχνευση των ψυχολογικών καταστάσεων και στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που αναφύονται μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις συνέπειές της σε ανθρώπινο, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο […]

Το πεζογραφικό έργο της Έλλης Αλεξίου, καρπός συνεχούς ενασχόλησης με τη συγγραφή πάνω από εξήντα χρόνια, είτε ιστορεί προσωπικά βιώματα είτε καταγράφει πολυπλοκότερα περιστατικά, εκφράζει την αγάπη της για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τη συμπαράστασή της στον πάσχοντα άνθρωπο, είτε παιδί είναι αυτός είτε αγωνιστής στα πεδία της μάχης που πολεμά για την ελευθερία της πατρίδας του ή μάχεται για τη δικαιοσύνη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσα από το πολυσχιδές έργο της αναβιώνει η ιστορία της Ελλάδας, η ιστορία των γραμμάτων και της εκπαίδευσής μας από τα τέλη του 19ου ως τα τέλη του 20ού αιώνα, γιατί τόσο η ζωή της όσο και το έργο της ήταν άρρηκτα δεμένα με αυτούς τους τομείς […]

Η Έλλη Αλεξίου κατάφερε όσο λίγοι να συνδέσει το εφήμερο, το απλό, το καθημερινό με το διαχρονικό-κοινωνικό. Και αυτό το πέτυχε δημιουργώντας έναν οργανικό δεσμό ανάμεσα στον αγνό συναισθηματικό και ψυχικό της κόσμο και στις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης».

Η έκδοση συμπληρώνεται με παράρτημα το οποίο περιλαμβάνει τρία κείμενα για την Έλλη Αλεξίου που υπογράφονται από τους: Φώτο Πολίτη, Μάρκο Αυγέρη και Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version