Βλαζάκη: H κατάσταση στις αρχαιότητες που επλήγησαν είναι αναστρέψιμη

Βλαζάκη: H κατάσταση στις αρχαιότητες που επλήγησαν είναι αναστρέψιμη

Η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού μίλησε για την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων στην Κω μετά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό δίνοντας μια πλήρη εικόνα. "Πιο δύσκολα τα πράγματα στο Κάστρο" επισημαίνει

Σε παρέμβασή της στην εκπομπή  ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη,  η γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη αναφέρθηκε στις αναστρέψιμες ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός  της 21η Ιουλίου στα μνημεία και στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω, αλλά και στο βραχνά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που , χωρίς αποτέλεσμα, έχει εξαγγελθεί επαναληπτικά στο παρελθόν.

«Το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν πάρα πολύ ισχυρός και το εστιακό του βάθος μικρό φάνηκε πολύ και στα αντικείμενα, κινητά και ακίνητα, και στα μνημεία. Εκτός από το Μεσαιωνικό Κάστρο, στο οποίο καταγράφονται ζημιές  και σίγουρα έχει πολλά προβλήματα,το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου δεν παρουσιάζει προβλήματα, ωστόσο στα εκθέματα υπήρξαν μετατοπίσεις και φθορές.  Από τα 43 γλυπτά του Μουσείου  έπεσαν τρία, τα οποία δεν έσπασαν, απλώς αποκολλήθηκαν από την ένωσή τους. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Στο Κάστρο είναι πιο δύσκολα τα πράγματα», ανέφερε η κα.Βλαζάκη.

Να σημειωθεί ότι από αύριο θα είναι επισκέψιμη για το κοινό η Ρωμαϊκή Οικία (Κάζα Ρομάνα) και προσεχώς και το Ρωμαϊκό Ωδείο και οι στοές του.

Ερωτώμενη η κ.Βλαζάκη πότε αναμένεται να μπει  σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ώστε να τερματιστεί η ταλαιπωρία των επισκεπτών στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη, Κνωσσός) απάντησε:«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ολοκληρώνει το έργο».

-Θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στη θερινή περίοδο; «Θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα» απάντησε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα