Βρυξέλλες: Έντεκα πρόσωπα για μία ποιητική συλλογή

Βρυξέλλες: Έντεκα πρόσωπα για μία ποιητική συλλογή
Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/newsville.be

Στο επίκεντρο της βρέθηκε η ποιητική συλλογή της Ελληνίδας ποιήτριας Έμυς Τζωάννου "Πανδαισία Ιριδισμών" των εκδόσεων Γρηγόρη, σε μετάφραση Παρασκευής Μόλαρη- Τα 11 διαφορετικά πρόσωπα μίλησαν, απήγγειλαν και συνομίλησαν με την Ελληνίδα ποιήτρια δημιουργώντας μία πρωτότυπη ατμόσφαιρα.

Έντεκα πρόσωπα των Βρυξελλών, από διαφορετικές αφετηρίες και αλλιώτικες οπτικές γωνίες μίλησαν για ποίηση την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η ποιητική συλλογή της Ελληνίδας ποιήτριας Έμυς Τζωάννου «Πανδαισία Ιριδισμών» των εκδόσεων Γρηγόρη, σε μετάφραση Παρασκευής Μόλαρη, αλλά μοιραία η κουβέντα οδηγήθηκε στο Αιγαίο, την πατρίδα και τον έρωτα –όπως ακριβώς τα ποιήματα της συλλογής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο καθηγητής Δημήτρης Φίλιας, υπεύθυνος του τμήματος «Ελληνική Λογοτεχνία σε Μετάφραση » στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. Από το 2016 η ποιητική συλλογή «Πανδαισία Ιριδισμών » αποτελεί διδακτική ύλη για τους φοιτητές του τμήματος, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να ενώσει τον ελληνόφωνο και γαλλόφωνο λογοτεχνικό κόσμο.

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/newsville.be

Τα 11 διαφορετικά πρόσωπα μίλησαν, απήγγειλαν και συνομίλησαν με την Ελληνίδα ποιήτρια δημιουργώντας μία πρωτότυπη ατμόσφαιρα και κερδίζοντας το ενδιαφέρον των δεκάδων φίλων της ελληνικής λογοτεχνίας που έδωσαν το « παρών » στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο εκδότης της ηλεκτρονικής ομογενειακής εφημερίδας Newsville.be, Γιάννης Δήμας. Πρώτη τον λόγο πήρε η ποιήτρια και αναλύτρια λογοτεχνικών κειμένων και ποίησης Σοφία Στρέζου, η οποία επιλέγοντας επτά ποιήματα τόνισε την ελληνικότητα των στίχων της Τζωάννου και το νοσταλγικό της λόγο. Τα ποιήματα απήγγειλε η ηθοποιός Εύη Στοΐδου.

Στη συνέχεια της παρουσίασης τον λόγο πήρε η ανταποκρίτρια του news247.gr και του News 247 στους 88,6 Μαρία Ψαρά, η οποία συνέδεσε την ποίηση με την δημοσιογραφία μέσα από πραγματικές ιστορίες της επαγγελματικής της καθημερινότητας.

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/newsville.be

Το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς, η ποιήτρια Έμυ Τζωάννου, αναφέρθηκε στην προσωπική της διαδρομή καθώς και στις σημαντικές συνεργασίες των τελευταίων χρόνων όπως αυτή με την μεταφράστρια Παρασκευή Μόλαρη και τον καθηγητή Δημήτρη Φίλια. «H γραφή είναι ένα παιχνίδι ακροβασίας, μια αναμέτρηση με το όνειρο, ένα κυνήγι ιδεατών φωτοσκιάσεων, που καταλήγουν σε ένα φωτισμένο όραμα! Είναι ένα ταξίδι μοναχικό, συναρπαστικό και απρόβλεπτο. Είναι κάτι σαν περιπέτεια, παίρνεις έναν δρόμο και δεν ξέρεις που θα σε βγάλει… Τα δημιουργήματά μου είναι γεννήματα ψυχής – αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μου. Επιθυμώ να υπάρχω μέσα στο ποιητικό σύμπαν, που είναι πλασμένο από όνειρα, έρωτα, λέξεις, σιωπές, περιπλανήσεις, αποσιωπητικά, τοπία, πέλαγα, συναισθήματα και στοχαστικές διαδρομές», είπε.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, πέντε πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας διάβασαν ποιήματα σε ελληνικά αλλά και γαλλικά. Οι Χρήστος Γκακούδης , Μυρτώ Σαμουηλίδου , Γιάννης Αμπαζής, Αγγελική Καλλιάνου και Κατερίνα Σιγάλα, όλοι τους γνωστοί στην κοινωνία των Βρυξελλών, διάλεξαν από ένα ποίημα που τους «άγγιξε» και απηύθυναν μία ερώτηση στην ποιήτρια.

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/newsville.be

«Η σημερινή βραδιά ήταν πρώτα απ’ όλα μία βραδιά συνεργασίας με αγαπητά μου πρόσωπα, φίλους, των οποίων εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους στα θέματα γραμμάτων και τεχνών. Το ταξίδι που μας πρόσφερε η ποίηση της Έμυς Τζωάννου, ένωσε μία παρέα ανθρώπων οι οποίοι μοιραζόμαστε την ίδια χαρά και αγάπη για την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό», είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Δήμας που είχε την ευθύνη του συντονισμού, αλλά και της έμπνευσης της βραδιάς.

«Ο καθένας με την δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα πρόσφερε απλόχερα σε αυτή την βραδιά και θα ήθελα ακόμα μία φορά να τους ευχαριστήσω δημόσια για αυτή τους την συμμετοχή. Τίποτα όμως από αυτά δεν θα ήταν δυνατό αν δεν είχαμε την πολύτιμη παρουσία δεκάδων φίλων και γνωστών, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση στον κατάμεστο πολυχώρο του Περίπλου», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα