Πραγματογνωμοσύνη στο μοιραίο τρόλεϊ: Τα σενάρια για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου

Πραγματογνωμοσύνη στο μοιραίο τρόλεϊ: Τα σενάρια για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου

Το NEWS 247 αποκαλύπτει τι καταγράφεται στο πόρισμα από την πραγματογνωμοσύνη σε τρόλεϊ για το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του 18χρονου στο Περιστέρι. Ποια τα σενάρια για το άνοιγμα των θυρών και ποιος ο ρόλος του οδηγού

Σε δύο σενάρια για το πώς μπορεί να άνοιξε η πόρτα και ο 18χρονος πήδηξε από το μοιραίο τρόλεϊ κατέληξε η διαδικασία αναπαράστασης που διενεργήθηκε από πραγματογνώμονες και ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό που αποκλείεται κατηγορηματικά από το πόρισμα είναι το να έχει επέμβει ο οδηγός για να ανοίξει τις θύρες του οχήματος.

“Άπαξ και το όχημα κινείται, δεν έχει κανέναν μα κανέναν έλεγχο. Τα μπουτόν του απενεργοποιούνται. Δεν γίνεται να δώσει εντολή να ανοίξει η πόρτα.

Είναι τέτοιο το σύστημα του οχήματος που δεν επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται τις πόρτες εφόσον το όχημα βρίσκεται εν κινήσει” σχολίασε στο NEWS 247 άνθρωπος που έχει γνώση του πορίσματος.

Το μοιραίο περιστατικό, σύμφωνα με το πόρισμα, διαδραματίστηκε στις 21:54 το βράδυ της Τρίτης 13 Αυγούστου.

“Το όχημα καταγράφει μία εντολή abnormal condition στις 21:54. Εκείνη την ώρα καταγράφει πως έχει δοθεί εντολή από τις πόρτες να ενεργοποιηθεί το φρένο στάσης, δηλαδή να ακινητοποιηθεί το όχημα.

Αν υποθέσουμε ότι το όχημα πήγαινε εκείνη τη στιγμή με 30 χιλιόμετρα, που τόσο το υπολογίζουμε, σε απόσταση 7 – 8 μέτρων από τη στιγμή που δόθηκε η εντολή να φρενάρει θα είχε ακινητοποιηθεί, οπότε αυτό χρονικά σημαίνει κάποια δευτερόλεπτα.

Το φρένο στάσης δεν οδηγεί σε απότομο φρενάρισμα, του τύπου δηλαδή να πεις ότι ακινητοποιείται εκείνη τη στιγμή, αλλά η ακινητοποίηση πραγματοποιείται σταδιακά”, σχολιάζει στο NEWS 247.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των θυρών, το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης καταλήγει σε δύο πιθανά σενάρια.

“Είτε από το πάτημα του μπουτόν κινδύνου είτε από το άνοιγμα της πόρτας θα δοθεί η ίδια εντολή. Δεν υπάρχει προσδιορισμός από ποια ενέργεια δόθηκε η εντολή για αυτό και οι εκδοχές είναι δύο.

Έγινε είτε από το πάτημα του μπουτόν και άνοιγμα της πόρτας είτε από άνοιγμα της πόρτας. Πατώντας το μπουτόν η πόρτα ανοίγει εύκολα, δεν χρειάζεται μεγάλη δύναμη γιατί φεύγει ο αέρας. Αλλά για να γίνει όλο αυτό θέλει περισσότερο χρόνο.

Για αυτό και η εκδοχή η πιο λογική και πιθανή να έχει συμβεί είναι ότι με το πόδι πάτησε το ένα φύλλο της πόρτας και με το χέρι τράβηξε το άλλο και υπήρξε μία αξονική πίεση της πόρτας που επέτρεψε το άνοιγμα”, επισήμανε.

Αυτό που ωθεί προς αυτή τη δεύτερη εκδοχή είναι και ένα σημάδι από πατημασιά που υπάρχει επί της πόρτας σε ύψος 50 εκατοστών από το δάπεδο του τρόλεϊ.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατά την αναπαράσταση, φάνηκε πως δεν μπορεί κάποιος να ανοίξει αποκλειστικά ασκώντας πίεση στις θύρες του οχήματος μόνο με τα χέρια.

“Ακόμα και να πέσει κάποιος επάνω, η πόρτα μπορεί να σπάσει αλλά δεν ανοίγει. Το άνοιγμά της δεν είναι προς τα έξω. Τα φύλλα ανοίγουν προς τα μέσα. Υπάρχει στο κέντρο ένας άξονας και περιστρέφεται αξονικά. Πρέπει να σπάσουν όλα για να ανοίξει και η πόρτα δεν έχει υποστεί τέτοιες ζημιές ώστε να πούμε ότι έγινε αυτό” επισημαίνει.

Από το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου στο Περιστέρι και, μόλις υπάρχει και επίσημα, το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης θα ριχθεί περισσότερο φως για τη διαλεύκανση της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το σύνολο της κοινής γνώμης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα