"Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης" θέλει να αναδειχθεί η Λάρισα

"Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης" θέλει να αναδειχθεί η Λάρισα

Τον τίτλο της "Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016" διεκδικεί η Λάρισα. Ποιες οι κινήσεις του δήμου για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών δεδομένων της πόλης

Στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την "Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016" κατέθεσε συμμετοχή ο Δήμος Λαρισαίων, καθώς, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, η Λάρισα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια ένα "μαραθώνιο αγώνα" για να βελτιώσει στο έπακρο τα περιβαλλοντικά της δεδομένα και ως εκ τούτου, κατέθεσε έναν πλήρη φάκελο ο οποίος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Ενώ τα οφέλη από μία πιθανή διάκριση θα είναι πολλά για την πόλη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο οποίος αξιολογεί συγκεκριμένες παραμέτρους συνολικής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αστικών συγκροτημάτων με πληθυσμό μεγαλύτερο από τις 100.000 κατοίκους και τα στοιχεία τα οποία θα αξιολογηθούν είναι:

Κλιματική αλλαγή/μετριασμός και προσαρμογή, τοπικά μέσα μεταφοράς, αστικοί χώροι πρασίνου με αειφόρο χρήση γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία υδάτινων αποβλήτων, οικολογική καινοτομία και αειφόρος απασχόληση, ενεργειακή απόδοση, ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.

Ο Δήμος Λαρισαίων, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, συγκρότησαν και κατέθεσαν έναν πληρέστατο φάκελο σ' όλους τους άξονες αξιολόγησης, ο οποίος πέραν των πολλών πιθανοτήτων διάκρισης στο σχετικό διαγωνισμό, αποτελεί κι ένα χρήσιμο εργαλείο για την μελλοντική περιβαλλοντική διαχείριση της πόλης. Στα αξιολογούμενα θεματικά πεδία, κομβικό ρόλο παίζει η επίτευξη στόχων στο τελευταίο διάστημα, αλλά και το οραματικό πεδίο του Δήμου σ' ένα συγκροτημένο στρατηγικό πλαίσιο.

Όπως εκτιμούν, η υποψηφιότητα του Δήμου Λαρισαίων είναι ισχυρή και σε περίπτωση διάκρισης τα οφέλη για την πόλη θα είναι τεράστια. Τόσο για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ολιστικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων της πράσινης επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα και η προβολή της πόλης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται δεδομένη, αφού οι πόλεις που διακρίθηκαν στο παρελθόν στο διαγωνισμό, κατάφεραν να επωφεληθούν από τη διάκριση με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης, η Λάρισα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια ένα μαραθώνιο αγώνα για να βελτιώσει στο έπακρο τα περιβαλλοντικά της δεδομένα. "Έχουμε", τονίζει, "αυξήσει το ποσοστό πράσινου ανά κάτοικο, έχουμε βελτιώσει τις υποδομές στο δίκτυο εναλλακτικών μετακινήσεων (ποδηλατόδρομοι), αλλά και την ενεργειακή απόδοση των δημοτικών και δημόσιων κτιρίων (πρόγραμμα εξοικονομώ, χρήση φυσικού αερίου κλπ). Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα και είμαστε βέβαιοι πως η Λάρισα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός. Ελπίζουμε σε μια διάκριση, η οποία θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την πόλη μας και το περιβαλλοντικό της στίγμα".

Το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα γίνει γνωστό το Μάιο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι για το 2013 "πράσινη πρωτεύουσα" είναι το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: