Πρωτοφανή μέτρα προστασίας πολιτικών στο Σύνταγμα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ) EUROKINISSI

Σε εγρήγορση η Ελληνική Αστυνομία, για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εξαιτίας των έντονων φραστικών επεισοδίων κατά πολιτικών προσώπων. Νωρίτερα ένταση σε Σύνταγμα. Διαβάστε στο NEWS 247 τα μέτρα που ελήφθησαν (Pics+Vid))

Σε κλοιό διαδηλωτών η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, με την αστυνομία να αποκλείει την πρόσβαση στο χώρο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παρέλασε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα. Πολλοί μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ δεν γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα των επισήμων.

Ομάδες διαδηλωτών, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου.

Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φόραγε μαύρα περιβραχιόνια.

Ως αποτέλεσμα, όπως διεμήνυσε και σήμερα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή του προειδοποίηση, τα μέλη της μπάντας θα περάσουν την Δευτέρα από πειθαρχικό συμβούλιο με την απειλή της απόλυσης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, κάγκελα και αστυνομικές κλούβες.

Αλλοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και πετούσαν αυγά και ποτήρια με καφέ. Ταυτόχρονα, περίπου είκοσι άτομα κινήθηκαν πεζή στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κρατώντας πανό που έγραφε "Όχι μια ζωή".

Πάντως η υπουργός στις δηλώσεις της αμέσως μετά αγνόησε τα περιστατικά, ενώ εξήρε τους μαθητές που παρέλασαν.

Δηλώσεις υπουργού Παιδείας

"Ο ύψιστος συμβολισμός του "Όχι" είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας.

Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε.

Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί", δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μετά το τέλος των παρελάσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σε αστυνομικό κλοιό το Σύνταγμα

Για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων εναντίον πολιτικών που είχαν σκοπό να παραστούν στις σημερινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η αστυνομία είχε στήσει ολόκληρο επιχειρησιακό πλάνο για την προστασία των επισήμων.

Πρωτοφανή μέτρα προστασίας πολιτικών στο Σύνταγμα
Πρωτοφανή μέτρα προστασίας πολιτικών στο Σύνταγμα

Σε αστυνομικό κλοιό η πλατεία Συντάγματος, ενώ ήταν απαγορευμένο για τους πολίτες να πλησιάσουν πολύ κοντά στα σχολεία που θα παρελαύνουν.

Από την Όθωνος μέχρι και τη Βασιλέως Γεωργίου υπάρχουν κιγκλιδώματα απαγόρευσαν την πρόσβαση. Το ίδιο συνέβη και στα σκαλιά του Μετρό. Η άνοδος προς την Αμαλίας και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη απαγορεύτηκε.

Οι αστυνομικοί έδιωξαν ως και τους αλλοδαπούς μικροπωλητές που πωλούσαν ελληνικές σημαίες στην πλατεία.

Πρωτοφανή μέτρα προστασίας πολιτικών στο Σύνταγμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν και λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί που ενημέρωσαν την Αστυνομία για το σημερινό πρόγραμμά τους, έτσι ώστε να τους προστατεύσουν σε περίπτωση που δεχτούν φραστικές επιθέσεις από το πλήθος ή κάποιοι κινηθούν απειλητικά εναντίον τους.

Ετσι, αστυνομικοί της Ασφάλειας, διμοιρίες των ΜΑΤ, περιπολικά και άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. περιπολούν και βρίσκονται στον χώρο της παρέλασης στη συμπρωτεύουσα, ενώ ανάλογα μέτρα μικρότερης εμβέλειας σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό των δυνάμεων θα παρθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη κινδυνεύει με ματαίωση, λόγω πλήθους αγανακτισμένων που συγκεντρώθηκε εκεί και παρεμπόδισε τα σχολεία να διασχίσουν τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιούχαραν Μπεγλίτη και Μαγκριώτη

Μπεγλίτης: Δεν έχω πρόβλημα με τις αποδοκιμασίες του κόσμου

Επίθεση στην εξέδρα των επισήμων στη Θεσσαλονίκη

Ένταση στη μαθητική παρέλαση

SHARE: