Athlete A: Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ σεξουαλικής κακοποίησης του Netflix

Athlete A: Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ σεξουαλικής κακοποίησης του Netflix

Το "A Athlete" παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην αθλητική ιστορία των ΗΠΑ. Η ιστορία του Larry Nassar που κακοποίησε 250 αθλήτριες στην USA Gymnastics.

Η πρόσφατη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, αλλά και οι μετέπειτα καταγγελίες άλλων αθλητριών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, φέρνουν στο μυαλό την υπόθεση του Larry Nassar και του ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο “A Athlete”.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην αθλητική ιστορία των ΗΠΑ. Ο πρώην γιατρός της USA Gymnastics (Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ), Larry Nassar κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 250 κοριτσιών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας καριέρας του. Οι μαζικές προσπάθειες που έγιναν ώστε ο Nassar να φτάσει στη δικαιοσύνη, αποτελούν το επίκεντρο της ιστορίας του ντοκιμαντέρ “Athlete A” που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 6 μήνες, τον Ιούνιο του 2020.

Όπως αναφέρει το TIME, μέσα από συνεντεύξεις με τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης και με τη βοήθεια μιας ομάδας ερευνητών και δημοσιογράφων που έφεραν στο φως το σκάνδαλο, οι σκηνοθέτες Bonni Cohen και Jon Shenk αποκαλύπτουν πώς η USA Gymnastics καλλιέργησε ένα κακοποιητικό περιβάλλον για τους αθλητές και τις αθλήτριες.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ “Athlete A” αναφέρεται στη Maggie Nichols, την αθλήτρια που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέφερε την κακοποίησή της από τον Nassar στην USA Gymnastics το 2015. Όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, η USA Gymnastics δεν ενήργησε άμεσα στην καταγγελία της Nichols, αφήνοντας τον Nassar ελεύθερο να συνεχίσει να κακοποιεί κορίτσια, καθώς ο Larry Nassar εργαζόταν ως οστεοπαθητικός παθολόγος στο Michigan State University έως ότου συνελήφθη το 2016.

Η Nichols αποσύρθηκε από την γυμναστική αφού δεν είχε επιλεγεί για την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ μετά τις Ολυμπιακές δοκιμές του 2016. Οι γονείς της πιστεύουν πως δεν επιλέχθηκε, επειδή είχε καταγγείλει τον Nassar.

Νίκη με οποιοδήποτε κόστος

Κατά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, οι Cohen και Shenk ήθελαν να δείξουν πως η κακοποίηση ήταν συστηματική στην USA Gymnastics, η οποία προετοιμάζει τους αθλητές να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ επρόκειτο για ένα πολύχρονο φαινόμενο που κρατούσε δεκαετίες.

“Συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν μια πολύ σοβαρή έρευνα για εγκλήματα στο πλαίσιο αυτού του διεφθαρμένου χώρου, όπου η κακοποίηση δεν ήταν μόνο ανεκτή, αλλά επιτρεπόταν για δεκαετίες. Η παρουσίαση της ιστορίας θα επέτρεπε στους Αμερικανούς να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με διαφορετικό τρόπο και με μια άλλη ματιά. Ο Nassar ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου”, δήλωσε ο Shenk στο TIME.

Το “Athlete” αναλύει τους διαφορετικούς παράγοντες που επέτρεψαν στον Nassar να κακοποιεί για τόσο καιρό. Ο κόσμος της USA Gymnastics έγινε ένα πολύ ανταγωνιστικό και ελεγχόμενο περιβάλλον τη δεκαετία του 1980, όταν οι προπονητές Béla και Márta Károlyi έφτασαν στις ΗΠΑ και έφεραν από τη Ρουμανία τις αυστηρές μεθόδους τους για την εκπαίδευση των αθηλητών των Αμερικανών Ολυμπιακών.

Συγκεκριμένα, προωθούσαν μια κουλτούρα που είχε ως επίκεντρο την κατάκτηση της νίκης με οποιοδήποτε κόστος ενώ, όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ, δεν επιτρεπόταν στους γονείς να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους στο Ολυμπιακό κέντρο προπόνησης στο Karolyi Ranch του Τέξας. Ο Nassar, ο οποίος παρακολουθούσε ιατρικά και κακοποιούσε πολλές από τις αθλήτριες στο κέντρο προπόνησης, χαρακτηριζόταν από πολλούς ως “καλός” και “ευγενικός”, κάτι που ήταν σπάνιο στον χώρο της γυμναστικής, όπου κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι όποιος μείνει σιωπηλός απέναντι στα αδικήματα, αξίζει να κερδίσει Ολυμπιακά μετάλλια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ντοκιμαντέρ “A Athlete” παρουσιάζει, επίσης, την προσπάθεια μιας ομάδας ερευνητικών δημοσιογράφων στο Star της Indianapolis να φέρουν στο φως την υπόθεση το 2016. Το θάρρος τους να παρουσιάσουν την ιστορία και να “φωτίσουν” το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης της USA Gymnastics υπήρξε ο λόγος που έγινε γνωστή η υπόθεση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα