Ένας πλήρης οδηγός για τα κλασικά cocktail

default image

Ο κόσμος των cocktail είναι συναρπαστικός και με μεγάλη ιστορία. Ο οδηγός που ακολουθεί, μας συστήνει στα βασικά αποστάγματα και μας υποδεικνύει  τι εννοούμε όταν ζητάμε ένα Manhattan, Martini ή και Bloody Mary από τον bartender μας

Της Ελένης Νικολούλια

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να ζητά ένα Old Fashioned και ουσιαστικά να μην γνωρίζετε τι περιέχει μέσα του; Αν ναι, είναι μια καλή ευκαιρία να διαβάσετε παρακάτω και να κρατήσετε σημειώσεις για το τι περιέχουν τα πιο διαδεδομένα κλασικά cocktail, με βάση το απόσταγμα που περιέχουν.

Η βότκα

 

Το «νεράκι» όπως μεταφράζεται από τα Ρώσικα, αποτελεί ένα άψογο θεμέλιο για τα cocktail, μιας και εξ ορισμού βότκα σημαίνει ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο απόσταγμα το οποίο λειτουργεί ως καμβάς πάνω στον οποίο μπορεί να δημιουργήσει ένας bartender.

Ένα από τα πιο αξιόλογα παραδείγματα για την χρήση της, είναι το Bloody Mary το οποίο θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε ως ένα γεύμα σε υγρή μορφή, με μια έντονη δόση από αλκοόλ και ένα πικάντικο τελείωμα. Έχουμε την βότκα, προσθέτουμε χυμό από ντομάτα, δίνουμε έναν spicy χαρακτήρα με Tabasco και την χαρακτηριστική Worcestershire sauce και από εκεί και πέρα συνεχίζουμε με σχεδόν ό, τι άλλο κάνουμε κέφι: πιπέρι, αλάτι, χυμό από λεμόνι, ενδεχομένως και κάποιο ακόμη λαχανικό, η δημιουργικότητα στις παραλλαγές του κλασικού αυτού cocktail δεν έχει όρια.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρήσης της βότκας μέσα σε cocktail είναι και το

Cosmopolitan, ένα ποτό ιδιαίτερα δημοφιλές στις γυναίκες. Λικέρ από πορτοκάλι, χυμός από cranberry, λίγο lime και φυσικά η βότκα, αρκούν για να αποδώσουν το ροζ αποτέλεσμα που μπαίνει σε Martini ποτήρι και συναρπάζει τις κυρίες, και όχι μόνο.

Το Porn star Martini είναι ένα ακόμη παράδειγμα δημοφιλούς χρήσης της βότκας σε ποτό και η κλασική του συνταγή περιέχει βότκα, σιρόπι από βανίλια, passion fruit και lime, ενώ κλασική θεωρείται και η εκδοχή του σερβιρισμένη με ένα σφηνάκι με σαμπάνια στο πλάι.

Το τζιν

 

Το τζιν αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά αποστάγματα. Η χρήση των βοτάνων και των επιπλέον αρωματικών κατά την διάρκεια της απόσταξής του, αποδίδουν έναν πρωτόγνωρο χαρακτήρα και μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα την οποία σπάνια συναντάμε σε λευκό απόσταγμα. Επιπλέον, χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής του spirit είναι και το γεγονός ότι τζιν από τζιν διαφέρει και μάλιστα πολύ.

Το τζιν είναι η βάση για ένα από τα πιο εικονικά cocktail που έγιναν ποτέ, το Dry Martini. Ο «νόμος» μάλιστα λέει πως «αν δεν έχει τζιν, δεν είναι Martini», κάτι που αξίζει να έχετε κατά νου την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να το ζητήσετε με βότκα (μία συνταγή που παύει να είναι Dry Martini, και πλέον ονομάζεται Dirty Martini). Η dry λοιπόν εκδοχή του, περιλαμβάνει απλώς τζιν και ξηρό βερμούτ, αποδεικνύοντας πως τελικά τα πιο απλά cocktail είναι πολλές φορές και τα πιο εικονικά.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης του τζιν μέσα σε cocktail είναι και το Negroni, ίσως η ιδανικότερη πρόταση για πριν το φαγητό. Περιέχει τζιν, γλυκό βερμούτ και Campari και μάλιστα επιμένουμε να μας το σερβίρουν στην κλασική του εκδοχή για να αισθανθούμε όλο του το μεγαλείο.

Το Aviation είναι ένα ακόμη δημοφιλές κλασικό cocktail με βάση του το τζιν. Το βασικό του συστατικό, εκτός από το τζιν είναι το λικέρ βιολέτας (εξ ου και η μοβ του συνήθως απόχρωση), ενώ επιπλέον περιέχει λικέρ από μαρασκίνο και φρέσκο λεμόνι.

Το ρούμι

 

Το ρούμι αποτελεί μία από τις ιδανικότερες βάσεις για χρήση σε cocktail καθώς μπορεί να αποδώσει έναν έντονα αλκοολικό ή ακόμη και έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως σε αυτή την κατηγορία συναντάμε ίσως τα περισσότερα κλασικά cocktail από οποιαδήποτε άλλη.

Φυσικά, όλα αρχίζουν με το Daiquiri, ένα cocktail τόσο δημοφιλές που το συναντάμε σχεδόν σε κάθε μπαρ που επισκεπτόμαστε. Ξεχάστε λοιπόν ό, τι ροζ, πράσινο, ή σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση ή γεύση θα το ζητούσατε. Κλασικό Daiquiri σημαίνει μόνο ένα μείγμα από ρούμι (πάντα λευκό, ιδανικά Κουβανέζικο), χυμό από lime και ένα απλό σιρόπι ζάχαρης και γαρνίρεται –προαιρετικά- με μία φέτα από lime.

Το Mojito είναι ένας ακόμη «βασιλιάς» των cocktail που φτιάχνεται με ρούμι και μάλιστα όταν είναι και καλοφτιαγμένο αποτελεί μία από τις πιο δροσιστικές προτάσεις που μπορούμε να αναζητήσουμε, ή να φτιάξουμε και μόνοι μας. Ρούμι, φρέσκα φύλλα δυόσμου (ιδανικά μέντας), χυμός από lime, ζάχαρη και λίγη σόδα αρκούν για μια refreshing απόλαυση που όλοι κατά καιρούς αναζητάμε.

Ρούμι φυσικά, συναντάμε και σε μία μεγάλη κατηγορία cocktail, όπως είναι τα Tiki και συνήθως σερβίρονται εξίσου… εξωτικά με την προέλευσή τους, με ομπρελίτσες, φανταχτερές γαρνιτούρες και διάφορα φρούτα. Στην Tiki κατηγορία ανήκει το Zombie το οποίο στα μπαρ συναντάμε σε δεκάδες παραλλαγές, το Mai Tai ωστόσο είναι ίσως το δημοφιλέστερο Tiki cocktail και φτιάχνεται με λευκό και παλαιωμένο ρούμι, χυμό από lime, λικέρ από πορτοκάλι και σιρόπι από πικραμύγδαλο.

Το ουίσκι

 

Το whiskey (ή whisky, ανάλογα με την χώρα προέλευσής του) το συναντάμε σε διάφορες εντυπωσιακές και πολύπλοκες εκδοχές, από έντονα καπνιστή Σκοτσέζικη μέχρι πιο ελαφριά

Αμερικάνικη (Bourbon). Το μεγαλείο της γεύσης του είναι αυτό που κάνει κάθε ουίσκι να ξεχωρίζει και μάλιστα όχι μόνο όταν το απολαμβάνουμε σκέτο αλλά ακόμη και μέσα σε cocktail.

Το Old Fashioned είναι ενδεχομένως μία από τις γνωστότερες συνταγές αλλά και μία από τις πιο δημοφιλείς. Ουίσκι, bitters και ζάχαρη αρκούν για να εντυπωσιάσουν οποιονδήποτε ουρανίσκο και να καταστήσουν την συγκεκριμένη πρόταση ως μία από τις πιο αγαπητές.

Εξίσου δημοφιλές cocktail με βάση το ουίσκι είναι και το Manhattan το οποίο ιδανικά φτιάχνεται με ουίσκι σίκαλης (Rye) ή Bourbon. Συμπληρώνονται απλώς τα bitters και το γλυκό βερμούτ και κάπως έτσι καταλήγουμε σε μία από τις πιο sophisticated εκδοχές cocktail.

Μια από τις δεκάδες ακόμη κλασικές συνταγές με βάση τους το ουίσκι είναι και το Whiskey Sour, ένα δροσιστικό cocktail το οποίο φτιάχνεται με ουίσκι (Bourbon), χυμό από λεμόνι και απλό σιρόπι ζάχαρης και σερβίρεται με πάγο αποτελώντας μια ιδανική πρόταση και για τους πιο ζεστούς μήνες.

Η τεκίλα

 

Προσωπικά την κατατάσσω στην λίστα με τα αγαπημένα που αποστάγματα μιας και η αγαύη, το κακτοειδές φυτό από το Μεξικό το οποίο αποτελεί την βάση για την δημιουργία της, κάνει πραγματικά θαύματα στο αποτέλεσμα και του αποδίδει έναν πρωτόγνωρα γήινο χαρακτήρα στον οποίο αξίζει να μυηθείτε.

Η Μαργαρίτα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail με βάση την τεκίλα και –όπως και στην περίπτωση του Daiquiri- καλό θα ήταν να την απολαμβάνετε και να την ζητάτε στην κλασική της εκδοχή η οποία φτιάχνεται με λευκή τεκίλα, χυμό από lime και λικέρ από πορτοκάλι. Αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι αρκετά ξινό για τα γούστα σας, τότε είναι ευκαιρία να ζητήσετε μία Tommy’s Margarita η οποία φτιάχνεται με παλαιωμένη τεκίλα (Reposado), χυμό από lime και σιρόπι από αγαύη.

Η Paloma (σημαίνει περιστέρι) αποτελεί μια ακόμη εξαιρετική επιλογή σε cocktail με τεκίλα και μάλιστα συστήνεται τόσο για τους πιστούς λάτρεις της αγαύης όσο και για εκείνους που ξεκίνησαν πρόσφατα να στρέφουν την προσοχή τους στην τεκίλα. Πρόκειται για ένα άκρως δροσιστικό cocktail το οποίο φτιάχνεται με τεκίλα (λευκή) χυμό από ροζ grapefruit και σόδα ενώ γαρνίρεται ιδανικά με μία φέτα από το ίδιο φρούτο.

Το Bloody Maria μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές ως πρόταση σίγουρα όμως αξίζει την προσοχή σας ειδικά αν είστε λάτρεις του Bloody Mary καθώς αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές του. Και σε αυτή την περίπτωση ο εκάστοτε δημιουργός πειραματίζεται με τις δοσολογίες και τα συστατικά, ωστόσο στην θέση της βότκας τώρα μπαίνει η τεκίλα και πραγματικά κάνει θαύματα στο αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα