'Πορτραίτα Ιστορίας' στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

'Πορτραίτα Ιστορίας' στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση περιλαμβάνει μια ανθολογία εικόνων δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα , η οποία φυλασσόταν στα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη

Το βλέμμα δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα στις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα παραβάλλει η έκθεση "Πορτραίτα Ιστορίας" που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960, που περιλαμβάνει τη γερμανική κατοχή, την Α’ μεταπολεμική περίοδο και την ανασυγκρότηση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα, καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ.

Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα Μαύρο Λεύκωμα της Βούλας Παπαϊωάννου και Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.

«Οι φωτογραφίες των Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη από τον πόλεμο και την περίοδο της ανασυγκρότησης αποτελούν κατεξοχήν δείγματα του φωτογραφικού μοντερνισμού στην Ελλάδα, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από δύο κυρίαρχες κατευθύνσεις: την ανάδειξη της "καθαρής" (ή ανόθευτης" κατά τον Χαρισιάδη) φωτογραφίας, αλλά και την ανάπτυξη ενός νέου είδους ανθρωπιστικής φωτογραφίας κοινωνικής καταγραφής» αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης Αλεξάνδρα Μόσχοβη και Μανώλης Σκούφιας.

'Πορτραίτα Ιστορίας' στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

«Παρότι οι αντιλήψεις περί ρεαλιστικής απεικόνισης, εξιδανίκευσης και αληθοφάνειας είναι πολύ διαφορετικές σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο οι δύο φωτογράφοι απεικόνισαν την κρίση και την ανασυγκρότηση μπορεί να προσφέρει ένα σημείο αναστοχασμού για τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία» καταλήγουν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη στις 20.00. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει παράλληλες δράσεις (προβολές, εκδηλώσεις λόγου, κ.ά.).

4.2
4.2 4.2

Πληροφορίες

Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου - Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960

Έργα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη

Διάρκεια: 6 Απριλίου - 10 Σεπτεμβρίου 2017, Εγκαίνια: 06/04/2017, ώρα 20:00

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)

SHARE:

24Media Network