Άγιος Παΐσιος: Είδαμε τη ζωή του στη μικρή οθόνη – Οι πρώτες εντυπώσεις

Άγιος Παΐσιος: Είδαμε τη ζωή του στη μικρή οθόνη – Οι πρώτες εντυπώσεις

Είδαμε την πολυαναμενόμενη σειρά που αφορά τη ζωή του σύγχρονου Αγίου της Ορθοδοξίας και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης) γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924. Ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για το μοναστικό του βίο και το έργο του. Κατετάγη ως Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η νέα τηλεοπτική σειρά του Mega «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Πέμπτης σημειώνοντας ιδιαίτερα υψηλά νούμερα στις τηλεθεάσεις, γεγονός αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς τον χαμό που προκάλεσε η κυκλοφορία της ταινίας “Ο Άνθρωπος του Θεού” της Γέλενα Πόποβιτς με θέμα τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου.

Εμείς είδαμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Γιώργος Τσιάκκας και η πρώτη εκτίμησή μας είναι ιδιαίτερα θετική. Καταρχάς να πούμε πως η σειρά αυτή είναι ξεκάθαρα μία βιογραφική θρησκευτική σειρά και καταγράφει την πορεία του Αγίου προς τον μοναχισμό. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε τόπους όπου ο Άγιος Παΐσιος έζησε, όπως η Κόνιτσα και το Άγιον Όρος.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκινούν με τη γέννησή του Αγίου στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στις 25 Ιουλίου του 1924, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, βαφτίζεται από τον γέροντα Αρσένιο τον Καππαδόκη, ο οποίος του δίνει το όνομά του. Η γέννηση του Αγίου Παϊσίου συμπίπτει με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία. Ο μικρός Αρσένιος γίνεται πρόσφυγας στις πρώτες μέρες της ζωής του. Η οικογένειά του, μαζί με όλους τους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Καππαδοκίας, παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα. Μπροστάρης και πνευματικός οδηγός τους στην περιπέτεια αυτή είναι ο γέροντας Αρσένιος.

Η παραγωγή της σειράς είναι εξαιρετικά προσεγμένη και δε δείχνει να φείδεται τεχνικών μέσων και χρημάτων. Τα χρώματά της, η φωτογραφια της και η ατμοσφαιρική μουσική επένδυση του Tuomaw Kantelinen υποβάλλουν από τους τίτλους κιόλας της έναρξης. Η σκηνοθετική οπτική του Στάμου Τσάμη– τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο που είδαμε- είναι ρεαλιστική. Ναι μεν όλη η σειρά περιβάλλεται από ένα έντονο θρησκευτικό αίσθημα, αυτό ωστόσο -κι ευτυχώς- δείχνει να ισορροπείται από το σενάριο του Γιώργου Τσιάκκα και ο σκηνοθετικός φακός εστιάζει στα γεγονότα, όπως αυτά είναι γνωστά.

Ο μικρόκοσμος στα Φάρασα της Καππαδοκίας σκιαγραφείται όμορφα, αναδύοντας ένα ενδιαφέρον ηθογραφικό άρωμα εποχής, ενώ τα μακρινά πλάνα των ξεριζωμένων από τα σπίτια τους Ελλήνων που εγκαταλείπουν τον τόπο τους με μόνο τους θησαυρό τις εικόνες των αγίων είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Το ερμηνευτικό καστ είναι προσεκτικά επιλεγμένο και ανεβάζει ακόμη πιο πολύ το επίπεδο της σειράς. Ο Νικήτας Τσακίρογλου επιστρέφει στη μικρή οθόνη μετά από πολλά χρόνια στον ρόλο του γέροντα Αρσενίου αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά, όχι μόνο τη στιβαρή υποκριτική του στόφα, αλλά και το πόσο έχει ανάγκη η τηλεόραση από τέτοιες ερμηνείες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συγκινητική ερμηνεία της Σμαράγδας Σμυρναίου στον ρόλο της γιαγιάς του Παϊσιου, αλλά και του Δημήτρη Ξανθόπουλου ως πατέρα του. Εξαιρετικό το πέρασμα του Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του βοσκού.

Συμπέρασμα: Μολονότι είναι πολύ νωρίς από το πρώτο επεισόδιο να κάνει κανείς μία συνολική αποτίμηση της σειράς, μπορούμε να πούμε πως αυτό το πρώτο δείγμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Αν οι συντελεστές της καταφέρουν να μην την κάνουν “γραφική” λόγω της θρησκευτικής της θεματολογίας, τότε ίσως αυτή μπορούσε να διατηρήσει ένα μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό στους “κόλπους” της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα