Ελληνίδα νικήτρια MasterChef: Να πώς η κρητική κουζίνα μάγεψε τη Βρετανία

Ελληνίδα νικήτρια MasterChef: Να πώς η κρητική κουζίνα μάγεψε τη Βρετανία

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου μίλησε στη "Φωλιά των Κου Κου" για την ελληνική της καταγωγή, για τα χρόνια που πέρασε στην Κρήτη, για τη ζωή της, για την ενασχόλησή της με τη μαγειρική και για το πώς κατάφερε να μαγέψει τους Βρετανούς κριτές με τα πιάτα της, που είχαν κάτι από Ελλάδα.

“Παίρνει το φαγητό που γνωρίζει από την Κρήτη και το τοποθετεί σε μοντέρνο πλαίσιο. Αυτό κάνει η Ειρήνη και είναι εκπληκτικό”! Με αυτά και άλλα πολύ καλά λόγια μίλησαν οι κριτές του βρετανικού MasterChef για την Ελληνίδα νικήτρια του παιχνιδιού.

Η 61χρονη Κρητικιά Ειρήνη Τζώρτζογλου είναι η νικήτρια του MasterChef της Αγγλίας για το 2019 και, μάλιστα, αποτελεί γενικότερα την πρώτη Ελληνίδα MasterChef. Έφτασε στον τελικό με ακόμη δύο γυναίκες και, τελικά, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο και το έπαθλο.

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου μίλησε στη “Φωλιά των Κου Κου” για την ελληνική της καταγωγή, για τα χρόνια που πέρασε στην Κρήτη, για τη ζωή της, για την ενασχόλησή της με τη μαγειρική και για το πώς κατάφερε να μαγέψει τους Βρετανούς κριτές με τα πιάτα της, που είχαν κάτι από Ελλάδα.

“Τα παιδιά μου χρόνια ήταν στην Κρήτη, σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Μονοφατσίου στο Ηράκλειο. Οι γονείς μου ήταν αγρότες. Έζησα εκεί μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Ήθελαν να μας δώσουν ένα καλύτερο μέλλον, οπότε ξεσηκωθήκαμε και πήγαμε στην Αθήνα, όπως πολλές οικογένειες, εξάλλου, μετά τη δεκαετία του 60. Εκεί έζησα 11 χρόνια. Πήγα Γυμνάσιο, Λύκειο, έμαθα τις γλώσσες μου, ετοιμαζόμουν να δώσω εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και, δυστυχώς, χάσαμε τον πατέρα μου σε νεαρή ηλικία. Η μητέρα μου αποφάσισε ότι ήθελε να είναι κοντά στην οικογένειά της, οπότε επιστρέψαμε στην Κρήτη. Εκείνη την εποχή ήταν αδιανόητο για το μοναδικό κορίτσι της οικογένειας να μείνει μόνο του στην Αθήνα. Οπότε η ζωή μου άλλαξε τελείως, εργάστηκα 2 χρόνια στον τουρισμό και γνώρισα τον πρώτο μου σύζυγο που ήταν Άγγλος. Μετακόμισα Αγγλία και η καριέρα μου ξεκίνησε εφόσον ήρθα Αγγλία και όταν έκανα τις σπουδές που ήθελα να κάνω πάντα.

Είχα ήδη καριέρα στον τραπεζικό χώρο και ήμουν ήδη 40 ετών. Επιδίωξα να είμαι πάντα σε ελληνικές τράπεζες, γιατί ήθελα να την επαφή με την Ελλάδα, με τη γλώσσα και τους ανθρώπους μας. Στην ηλικία των 50 ετών αποφάσισα ότι αυτό που είχε σημασία ήταν η ποιότητα ζωής και όχι η καριέρα πλέον. Ήθελα να περάσω λίγο καιρό με τη μητέρα μου, λίγα ποιοτικά χρόνια, να έχω μια ελευθερία να έρχομαι στην Ελλάδα. Φίλοι, συγγενείς και ο σύζυγός μου πίστευαν πάρα πολύ σε μένα, τους άρεσε πολύ η κουζίνα μου, Πρόσφατα, πριν περίπου 1,5 χρόνο, ξεκίνησα να νιώθω ότι μάλλον σταμάτησα να εργάζομαι λίγο νωρίς. Παρόλα αυτά δεν είχα κάτι να με ξυπνάει με αγωνία και απαίτηση. Και το βρήκα. Και η αλήθεια είναι ότι μου έδωσε μία καινούργια ζωή.

Τα πιάτα του τελικού είχαν κάτι από Κρήτη. Ο ξινόχοντρος ειδικά! Δεν τόλμησα να το πω, γιατί δεν θα μπορούσαν να το προφέρουν ποτέ! Ήθελα να τιμήσω την Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα, όχι μόνο στον τελικό. Άλλωστε, ήταν ένα κομμάτι που τους άρεσε σε μένα από την αρχή που με δέχτηκαν. Μου είπαν ότι το δικό σου κομμάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η ελληνικότητά σου. Αυτό αμέσως με εξίταρε και με έκανε να θέλω να μαγειρέψω ελληνικά. Οπότε από την πρώτη στιγμή άρχισα να βάζω πινελιές. Αν μαγείρευα αποκλειστικά ελληνικά, δεν ξέρω αν θα έφτανα μέχρι το τέλος. Θα έπρεπε η κουζίνα μου να είναι διεθνής, με στοιχεία ελληνικά. Και νομίζω αποδείχτηκε έξυπνο.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα