Γιορτή της Μητέρας: 10 θρυλικές μάνες από ελληνικές σειρές

Γιορτή της Μητέρας: 10 θρυλικές μάνες από ελληνικές σειρές
Ντένη Μαρκορά, Χριστίνα Μαρκάτου, Πέμυ Ζούνη, Φώτω Μπαρτζώκα Youtube

Από τις φαρμακερές ατάκες της Ντένης Μαρκορά μέχρι τα ερωτικά τρίγωνα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Οι μάνες που έγραψαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, με αφορμή τη σημερινή Γιορτή της Μητέρας.

Η μητέρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή ενός ανθρώπου, γι’ αυτό και κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μαΐου, η μέρα είναι αφιερωμένη σε εκείνη.

Ο ρόλος της έχει υμνηθεί σε όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, από τη μουσική μέχρι τον κινηματογράφο, αλλά και στην τηλεόραση, όπου την βλέπουμε να κατέχει περίοπτη θέση τόσο σε κωμικές, όσο και σε δραματικές σειρές. Στις ελληνικές σειρές συναντάμε πολλές και διαφορετικές μάνες, με την καθεμία να έχει αφήσει ιστορία για τους δικούς της λόγους. Άλλοτε λόγω της εκκεντρικής της προσωπικότητας, άλλοτε λόγω των προσωπικών της επιλογών που έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές της κοινωνίας και άλλοτε λόγω της υπερπροστατευτικότητας προς τα παιδιά της, κάτι που θυμίζει πολύ έντονα την ελληνίδα μάνα. Μάλιστα, πρόσφατα, ο ρόλος της ελληνίδας μάνας – με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά που μας έρχονται στο μυαλό – επανήλθε στην ελληνική τηλεόραση μέσα από την νέα σειρά της ΕΡΤ με τίτλο “Ζακέτα να πάρεις”. Οι τρεις μητέρες του σίριαλ προστίθενται στη λίστα με τις απανταχού μαμάδες που έχουν περάσει από το γυαλί.

Με αφορμή τη σημερινή “Γιορτή της Μητέρας” θυμόμαστε 10 θρυλικές μάνες που έγραψαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

1. Ντένη Μαρκορά – Δυο Ξένοι

Η Ντένη Μαρκορά θα μπορούσε να χριστεί “βασίλισσα” των τηλεοπτικών μανάδων, αφού 22 χρόνια μετά το τέλος των “Δυο Ξένων” συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο και να σκορπίζει γέλιο με τις διαχρονικές ατάκες της. Η πλούσια χήρα με τους απίστευτους συνειρμούς, το βιτριολικό χιούμορ και την τεράστια αγάπη για τον Παναθηναϊκό, βολτάρει στο Κολωνάκι και εξοργίζει τον γιο της, Κωνστατίνο Μαρκορά, κάθε φορά που τον συναντά. Την Ντένη, που δεν αποχωρίζεται ποτέ το Εβιάν της και την υπηρέτριά της, την Μαρούσκα, υποδύθηκε η Ντίνα Κώνστα και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλη ηθοποιό για τον ρόλο.

2. Χριστίνα Μαρκάτου – Ντόλτσε Βίτα

Η Χριστίνα Μαρκάτου είναι η απόλυτη vintage μάνα και έρχεται από το μακρινό “Ντόλτσε Βίτα” που προβλήθηκε τη σεζόν 1995-97. Η χήρα Άννα Παναγιωτοπούλου, που ζει με την ιδιότροπη πεθερά της – ή με τον αστυνόμο Σαΐνη θα μπορούσε να πει κανείς – ερωτεύεται τον πολύ μικρότερο Αντώνη, ο οποίος τυγχάνει σύντροφος της κόρης της Ντορίτας. Παρασύρεται στο ερωτικό κάλεσμα, σκαρφίζεται απίστευτες δικαιολογίες για να “ξεπορτίσει” ώστε να τον συναντήσει και προσφέρει μοναδικές στιγμές γέλιου στους τηλεθεατές, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

3. Μπουμπού – Της Ελλάδος τα παιδιά

Η Ελισάβετ Κεραντάρη Μαυροδιοβουνιώτη (Χρυσούλα Διαβάτη) με το κωδικό όνομα Μπουμπού είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία στον γιο της, τον Νούλη, τον οποίο δεν άφηνε σε ησυχία. Μπορεί τον Νούλη να μην τον είδαμε στη σειρά, αλλά ακούγαμε συνεχώς τη Μπουμπού να του μιλάει στο τηλέφωνο, να παρεμβαίνει στη ζωή του και να τον ενοχλεί.

4. Φώτω Μπαρτζώκα – Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη

Εδώ βρίσκουμε ξανά τη Χρυσούλα Διαβάτη στον ρόλο της μάνας, αν και αυτή τη φορά είναι πολύ διαφορετική. Η Φώτω Μπαρτζώκα είναι ταγμένη στο ΠΑΣΟΚ, υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του και έχει σαν θεό τον Ανδρέα Παπανδρέου – εξ ου και το όνομα Αντρίκος που έδωσε στον μοναχογιό της. Η ίδια είναι φυλακισμένη γιατί εκβίαζε άντρες που ήταν πελάτες στον οίκο ανοχής τον οποίο διατηρούσε, κάτι που ο γιος της αγνοεί πλήρως μέχρι που του το αποκαλύπτει αναγκαστικά. Αγαπημένη της συνήθεια να τσακώνεται με την νεοδημοκράτισα Μανωλία Μπούρνοβα.

5. Μαρία – Κλείσε τα μάτια

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα ερωτικά τρίγωνα της ελληνικής τηλεόρασης. Μητέρα και κόρη ερωτεύονται τον ίδιο άντρα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση την είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο οποίος και έγραψε τη σειρά. Την μητέρα (Μαρία) υποδύθηκε η Πέμυ Ζούνη και την κόρη (Χριστίνα) η Ιωάννα Παππά. Από τότε μέχρι και σήμερα, τον γνωστό σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό ακολουθούν πολλά αστεία και πειράγματα σχετικά με τις μητέρες.

6. Φανή – Η ζωή που δεν έζησα

Η Φανή, την οποία υποδύθηκε η Ταμίλα Κουλίεβα, θα μείνει στην ιστορία ως η μητέρα που σύναψε σχέση με τον φίλο του γιου της. Μαζί της και οι ερωτικές σκηνές με τον Αιμίλιο Χειλάκη, που θεωρούνται από τις πιο σέξι της ελληνικής τηλεόρασης, ειδικά για την εποχή που προβλήθηκαν, αφού η σειρά είναι της σεζόν 1998-99.

7. Ζουμπουλία Αμπατζίδου – Στο Παρά Πέντε

Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου υποδύθηκε καταπληκτικά την Ζουμπουλία Αμπατζίδου στην ελληνική κωμική σειρά “Στο Παρά Πέντε” που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ήταν μία από τους πέντε ήρωες της θρυλικής παρέας, αλλά και μητέρα της Άννας. Μία μητέρα από την επαρχία, που αρνείται να προσαρμοστεί στην πόλη και τους γρήγορους ρυθμούς της, που σπούδασε την κόρη της γιατρό και που αναπολεί τα χωράφια της και τους συγχωριανούς της.

8. Μαίρη Μωυσιάδου – Μάνα είναι μόνο μία

Μία ακόμη θρυλική μάνα που άφησε τη δική της ιστορία στην ελληνική τηλεόραση είναι, αναμφίβολα, η Μαίρη από τη σειρά “Μάνα είναι μόνο μία” την οποία έπαιξε η αγαπημένη Μαίρη Χρονοπούλου. Το σίριαλ, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1993, ακολουθούσε τη ζωή της χήρας Μαίρης με τα δύο παιδιά της και την πολύ έντονη σχέση ανάμεσά τους. Γιατί η Μαίρη, ως γυναίκα ήταν πληθωρική, αλλά ως μάνα, είχε τις εμμονές της.

9. Δέσπω Προύσαλη – Άγριες Μέλισσες

Η κυρά Δέσπω (Αλίκη Αλεξανδράκη), μητέρα του Βασίλη Προύσαλη που είναι ο Ενωμοτάρχης του Διαφανίου, αγαπήθηκε πολύ μέσα από τη σειρά “Άγριες Μέλισσες”. Αποτελεί μία από τις πρόσφατες προσθήκες στη λίστα με τις τηλεοπτικές μάνες, αφού η σειρά διανύει τώρα τη δεύτερη σεζόν της και πάει για τρίτη. Σοφή, έξυπνη και συμπονετική, η Δέσπω έχει πάντοτε τη λύση για όλους και για όλα, βάζει πάνω από όλα τον άνθρωπο, ενώ έχει και τις δεξιότητες ενός ντετέκτιβ!

Η κυρά Δέσπω από τις Άγριες Μέλισσες Youtube

10. Ευανθία – Η τούρτα της μαμάς

Άλλη μία πρόσφατη προσθήκη, είναι η μαμά Ευανθία (Καίτη Κωνσταντίνου) στη νέα σειρά της ΕΡΤ “Η τούρτα της μαμάς” διά χειρός Αλέξανδρου Ρήγα, Δημήτρη Αποστόλου και Μάνου Ψιστάκη. Η μητέρα εδώ είναι μία απλή, καθημερινή, συνηθισμένη μαμά, με την οποία ο τηλεθεατής αισθάνεται οικεία. Τα συγγενικά τραπέζια που οργανώνει και, κυρίως, η τούρτα της που πάντα έρχεται την κατάλληλη στιγμή, υπενθυμίζει τη δύναμη της οικογένειας. Στα συν η επανένωση της ηθοποιού με τον Κώστα Κόκλα μετά τα “Εγκλήματα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version