Λάμψη: Τα πέντε πρόσωπα του Αλέξη Δράκου

Λάμψη: Τα πέντε πρόσωπα του Αλέξη Δράκου
Πέντε ηθοποιοί κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τον ρόλο του Αλέξη Δράκου, στην Λάμψη

Από τον Κώστα Σπυρόπουλο στον Σωκράτη Αλαφούζο και οι πέντε εκδοχές του Αλέξη Δράκου αγάπησαν την Βίρνα.

Η Λάμψη. Αν για ολόκληρο τον πλανήτη, το άκουσμα αυτής της λέξης παραπέμπει στο αριστούργημα του Στάνλει Κιούμπρικ, για εμάς εδώ στην Ελλάδα, θυμίζει το κολοσσιαίο (αριστούργημα δεν το λες) σίριαλ του Νίκου Φώσκολου. Ο μεγαλύτερος έρωτας που όλοι θυμούνται από την σαπουνόπερα του ΑΝΤ1 και που όμοιός του δεν εμφανίστηκε και πάλι στα 3.475 επεισόδια, ήταν σαφέστατα εκείνος του Αλέξη Δράκου, με την μητριά του Βίρνα. Το ερώτημα εδώ είναι… με ποιον Αλέξη;

Ο χαρακτήρας του πρωτότοκου γιου του Γιάνγκου Δράκου ενσαρκώθηκε όχι από έναν, ούτε από δύο, αλλά από πέντε ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των 14 ετών που προβαλλόταν η σειρά. 

Κώστας Σπυρόπουλος

Η εμφάνιση του Αλέξη Δράκου, έγινε το 1991 με την μορφή του νεαρού τότε Κώστα Σπυρόπουλου. Ήταν εκείνα τα επεισόδια με τηλεθέαση 60%+ που έκαναν τον μετέπειτα σύντροφο της Αλίκης Βουγιουκλάκη super star στην Ελλάδα των 90’s και την νεογέννητη ιδιωτική τηλεόραση. 

Σκηνή από τα πρώτα χρόνια της Λάμψης, με τους Κώστα Σπυρόπουλο, Κάτια Δανδουλάκη και Χρήστο Πολίτη

Στις μισές σκηνές πρέπει να πούμε πάντως ότι ο ηθοποιός τα έλεγε με ένα σκοτς στο χέρι και κοιτώντας τον καθρέφτη ή μια φωτογραφία του κρυφού της έρωτα. Ο Κώστας Σπυρόπουλος υποδύθηκε τον γιο του Γιάγκου από το πρώτο επεισόδιο, ως και το 1996 και έτσι καταγράφεται, εκτός από τον πρώτο, τον original που συστήθηκε ως Αλέξης και ως ο ηθοποιός που έμεινε για πιο πολλά επεισόδια στην έπαυλη.

Αλέξανδρος Σταύρου

Το 1996, τον θρυλικό πια ρόλο αναλαμβάνει ένας σχετικά άγνωστος ηθοποιός, που όμως έμελλε να γίνει μετρ του καθημερινού κάποια χρόνια αργότερα. Πρέπει να ομολογήσουμε πως η εικόνα του Αλέξανδρου Σταύρου, ως Αλέξη Δράκου, δεν έχει εντυπωθεί τόσο έντονα στο μυαλό μας από το μακρινό 1996. Ίσως γιατί έμεινε μόλις μια σεζόν στη «Λάμψη» και δεν πρόλαβε να παγιωθεί η εικόνα του. Με πιο μακριά μαλλιά και μούσια, ο νέος Αλέξης έχει βελτιωθεί. Αντί να μιλά στην εικόνα της αγαπημένης του ή τον καθρέφτη, της μιλά κατά πρόσωπο. 

Ο Αλέξανδρος Σταύρου ως Αλέξης Δράκος, αντικατέστησε τον Κώστα Σπυρόπουλο στη σειρά του Νίκου Φώσκολου

Υπάρχει ωστόσο ένα τόσο δα προβληματάκι. Την ώρα που μιλά στην Βίρνα Δράκου, απευθύνεται στην πραγματικότητα στην καρδιά του – ΝΑΙ, ΝΑΙ – την οποία προστάζει να πάψει να αγαπά. «Έλα εδώ καρδιά, σου μιλάω άκουσέ με. Θέλω, σε διατάζω να πάψεις να αγαπάς τη γυναίκα που έχεις απέπαντί σου»… ανατρίχιασα. Η νέα τακτική πάντως έπιασε τόπο και η αντιεισαγγελέας έπεσε. Εμ, βέβαια την έψηνε ο Σπυρόπουλος τόσα χρόνια για να την χαρείς εσύ!!!

Σωκράτης Αλαφούζος

Και ξαφνικά, πάνε οι μπούκλες, πάνε τα ξανθά μαλλιά. Ο Αλέξης γίνεται ψηλός, μελαχρινός γεμάτος αέρινες σιωπές (ε, μπαρδόν, αυτό είναι από άλλο σίριαλ). Με το φιζίκ του Σωκράτη Αλαφούζου θα δει ο Αλέξης Δράκος την νέα χιλιετία, ακόμη και όταν η Βίρνα αποχώρησε από την σειρά. Σαν να την έχει ξεπεράσει ο νέος Αλέξης την Βίρνα του. Ούτε ποτά, ούτε προσταγές σε ζωτικά όργανα, τίποτα. Ο Αλέξης θα παρακαλέσει τον έρωτα της πρώτης του νιότης να συγχωρήσει τον πατέρα του (θέλετε να σας θυμίσω πως τον αποκαλούσε μερικές σεζόν πριν;) που κινδυνεύει να μπει για πάντα στη φυλακή από το χέρι της αντιεισαγγελέως (μην είχε γίνει και εισαγγελέας κανονική, τόσα χρόνια πέρασαν).

Νίκος Παπαδόπουλος

Για τρία χρόνια, από το 2000 ως το 2003, ο Αλέξης Δράκος επιστρέφει στα χρώματα που τον πρωτογνωρίσαμε. Τον ρόλο του ενσαρκώνει ο ηθοποιός Νίκος Παπαδόπουλος, γνωστός στο πανελλήνιο από τη συμμετοχή του σε αρκετές ταινίες και βιντεοκασέττες της δεκαετίας του ’80. Βίρνα δεν υπάρχει, μια ξανθιά βλέπουμε που κάνει τη σύζυγό του και να μας συγχωράτε, αλλά δεν ξέρουμε και ακριβώς ποια είναι. Πρόσφατα ο Αλέξης Δράκος Νο4, μίλησε στην τηλεόραση και αποκάλυψε πως πλέον ασχολείται κυρίως με μεταγλωττίσεις και σπικάζ, διαθέτει ένα θεατρικό εργαστήρι, ενώ όπως λέει υπήρξε περίοδος που κυκλοφορούσε στους δρόμους και μοίραζε φυλλάδια. Αυτή τη Βίρνα γουρλού δεν την λες…  

Δημήτρης Δρακόπουλος

Ο τελευταίος Αλέξης, εκείνος δηλαδή που ολοκλήρωσε και την ιστορία των Δράκων, έγινε πάλι μελαχρινός. Τον ρόλο του από το 2003 ως το 2005 ανέλαβε ο Δημήτρης Δρακόπουλος και αν καταλάβαμε καλά, γιατί το τελευταίο επεισόδιο ήταν λίγο ψυχεδελικό, είχε κάτι από «Γιορδάνκα» (βλ. Σαββατογεννημένες), σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ενώ ταξίδευε για την Αυστραλία. Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τον χειριστικό Γιάγκο Δράκο, όπως δηλαδή και όλα του τα παιδιά. 

Ο τελευταίος ηθοποιός που ανέλαβε τον ρόλο του Αλέξη Δράκου, ως το τελευταίο επεισόδιο της σειράς τον Ιούλιο του 2005

Ο Αλέξης δεν ήταν ο μόνος που δεν έμεινε ίδιος στο πέρασμα των χρόνων. Για την ακρίβεια τα παιδιά της πάμπλουτης οικογένειας άλλαξαν μορφή – τύφλα να έχουν οι σαλαμάνδρες – πολλές φορές. Υπολογίσαμε ότι για τα τρία παιδιά της οικογένειας Δράκου, χρειάστηκαν 13 διαφορετικοί ηθοποιοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ LADYLIKE:

Η Λάμψη: Τα τηλεοπτικά παιδιά του Γιάγκου Δράκου φτιάχνουν ομάδα ποδοσφαίρου μαζί με τους αναπληρωματικούς

Τι αποκάλυψε η Μπέσσυ Αργυράκη για το Νίκο Φώσκολο και τη ”Λάμψη”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα