Λεωνίδιο, ιστορία και παράδοση

Το βιβλίο "Το Αγιελήδι τάσου από τα παναθούρια" των Πόπης Τσουκάτου, Ζαχαρούλας Τουραλή

"Το Αγιελήδι τάσου από τα παναθούρια" των Πόπης Τσουκάτου και Ζαχαρούλας Τουραλή είναι ένα ταξίδι στη μνήμη, την ταυτότητα και την συμβολή του ανθρώπου στη διαμόρφωση του τοπίου και της πραγματικότητας στην περιοχή της νότια Κυνουρίας.

«Το Αγιελήδι τάσου από τα παναθούρια» είναι η απόδοση του τίτλου «Το Λεωνίδιο μέσα από τα παράθυρα» στην τσακώνικη διάλεκτο. Τα τσακώνικα αποτελούν την αρχαιότερη ομιλούμενη ελληνική γλώσσα, επιβίωση της αρχαίας δωρικής.

Το βιβλίο της Πόπης Τσουκάτου (φωτογράφος, φιλόλογος) και της Ζαχαρούλας Τουραλή (κοινωνική ανθρωπολόγος) είναι ένα ταξίδι στη μνήμη, την ταυτότητα, την συμβολή του ανθρώπου στη διαμόρφωση του τοπίου και της πολιτισμικής πραγματικότητας που δημιούργησε το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον σε αυτήν την περιοχή της Νότιας Κυνουρίας.

Μέσα από τα πλάνα της φωτογραφικής μηχανής ανοίγουν τα παράθυρα του Λεωνιδίου στο χρόνο και ξεκινά ένα ταξίδι στο μύθο και την ιστορία του τόπου.

Η συγγραφή βασίζεται στην αξιοποίηση αρχειακού υλικού, βιβλιογραφίας, συνεντεύξεων και επιτόπιας έρευνας. Το βιβλίο στα ελληνικά και αγγλικά εκδόθηκε στο τυπογραφείο του Γιώργου Κωστόπουλου, εκδόσεις Τέχνης Οίστρος και διατίθεται από το Αρχείο Τσακωνιάς.

SHARE:

24Media Network