Μίλιε μου Κρήτη απ' τα παλιά, Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955

Μίλιε μου Κρήτη απ' τα παλιά, Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955

Η μεγαλύτερη συλλογή σε αριθμό τραγουδιών κρητικής μουσικής, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ

Του Δημήτρη Μπαλή

186 ηχογραφήσεις (η μεγαλύτερη συλλογή σε αριθμό τραγουδιών κρητικής μουσικής η οποία έχει ποτέ πραγματοποιηθεί) με 175 τραγούδια και σκοπούς από τα οποία το 92% επανεκδίδεται για πρώτη φορά.

Πρόκειται για το βιβλίο ντοκουμέντο «Μίλιε μου Κρήτη απ’ τα παλιά Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων φορέων, τεχνών και γραμμάτων, στην κατάμεστη αίθουσα «Μανώλη Καρρέλη» πρώην Ανδρόγεω.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, του Ιδρύματος «Πολιτισμική Κρήτη» και του Δήμου Ηρακλείου. Για την σημαντικότητα του βιβλίου 300 σελίδων που περιλαμβάνει  σπάνια κείμενα και ηχογραφήσεις τραγουδιών Κρητικής Μουσικής μίλησαν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές  Γιώργος Νικολακάκης και Γιάννης Ζαιμάκης, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από τους εκδότες-επιμελητές της έκδοσης όπως και οι ιδρυτές της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Η Ιστορία της Ελληνικής Mουσικής Orpheum Phonograph Σταύρος Κουρούσης & Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος».

Το μουσικό υλικό παρουσιάζεται σε 8 ψηφιακούς δίσκους και συνοδεύεται από ένα ένθετο 300 σελίδων, που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, μουσικολογικά σχόλια, ιστορικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές και κινησιολογικές πληροφορίες από καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η καθηγήτρια εθνομουσικολογίας Δρ. Μαρία Χναράκη-εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, σε συνεργασία με το «Χορωδείον».

(Πηγή: driveandtravel.gr)

SHARE:

24Media Network