'Πρόοδος' του Johan Norberg: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον

'Πρόοδος' του Johan Norberg: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον

Κάθε πέρσι και καλύτερα; Μάλλον όχι, και ο Johan Norberg έχει τις αποδείξεις!

Εν έτει 2016 ο Ντόναλτ Τραμπ στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στο φόβο και τη νοσταλγία και γίνεται ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγους μήνες νωρίτερα το 58% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις σφυγμομετρήσεις να καταδεικνύουν πως το Brexit επικράτησε χάρη σε ανησυχίες και φόβους για το μέλλον.

Ο Σουηδός συγγραφέας Johan Norberg, παρ' ό,τι η χώρα του έχει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα της Ευρώπης, ανακάλυψε πως περισσότεροι από το 50% των συμπολιτών του συμμερίζονται την άποψη ότι «στην κοινωνία επικρατούν αφόρητες συνθήκες». Το 1955 όμως, μόνο το 13% των Σουηδών πίστευε το ίδιο! Αντιλαμβανόμενος πως οι «παλιές καλές μέρες» έχουν εξιδανικευτεί υπερβολικά, ο συγγραφέας, αντλώντας από την ιστορία και τη στατιστική, έγραψε ένα βιβλίο με το οποίο στοχεύει στη συνειδητοποίηση της προόδου που έχει επιτύχει το ανθρώπινο γένος, η οποία τελικά λειτουργεί ως αντίδοτο στην κακή μνήμη και κατά επέκταση στη δημαγωγία.

Στο βιβλίο του με τίτλο " Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον" ο Johan Norberg αναλύει σημαντικά ζητήματα και έννοιες που αποτελούν βασικούς πυλώνες της κοινωνίας όπως η περίθαλψη και το προσδόκιμο ζωής, η καταπολέμηση της βίας, η ισότητα των φύλων και των ευκαιριών, η ελευθερία, το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέσα από αυτή την ανάλυση ο συγγραφέας καταδεικνύει πως η ενημέρωση που παρέχουν τα μέσα ενημέρωσης δεν αρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων αν δεν φιλτράρεται μέσα από την ιστορία και τη στατιστική. Παράλληλα εξετάζει ψυχολογικές προκαταλήψεις που εμποδίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο να αντιληφθεί πως αυτό που βιώνουμε σήμερα ως κανόνα κάποτε αποτελούσε εξαίρεση.

Τεκμηριωμένο, εύστοχο, ωφέλιμο και αισιόδοξο, το βιβλίο Πρόοδος κατορθώνει μέσα από το κατανοητό ύφος του να λειτουργήσει ως υπενθύμιση όλων όσων έχει πετύχει το ανθρώπινο γένος, αλλά και ως προειδοποίηση πως η πρόοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη γι’ αυτό και οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη στην καταστροφολογία και να επιλέξουμε το μονοπάτι της αφύπνισης και της ουσιαστικής πληροφόρησης.

O συγγραφέας

Ο Johan Norberg είναι πολιτικός αναλυτής, ανώτερος εταίρος (senior fellow) στο Ινστιτούτο Cato και συγγραφέας µε κύρια ενδιαφέροντά του την παγκοσμιοποίηση, την επιχειρηματικότητα και τις ατομικές ελευθερίες. Είναι συγγραφέας και επιμελητής αρκετών βιβλίων που διερευνούν ζητήματα φιλελευθερισμού, μεταξύ άλλων και την ιστορία των φιλελεύθερων πιονέρων στη σουηδική ιστορία. Άρθρα και επιφυλλίδες του δημοσιεύονται τακτικά στον σουηδικό και τον διεθνή Τύπο. Ο Νόρµπεργκ είναι κάτοχος Master στην Ιστορία των Ιδεών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

SHARE:

24Media Network