11 Ιουνίου: Όταν η ΕΡΤ είδε ‘άσπρη’ μέρα

11 Ιουνίου: Όταν η ΕΡΤ είδε ‘άσπρη’ μέρα

Ακριβώς δύο χρόνια μετά το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση, το NEWS 247 μπήκε στην ΕΡΤ και έζησε από μέσα την πρεμιέρα της, καταγράφοντας κλίμα και παρασκήνιο.

Του Χρήστου Αργύρη

Πέμπτη, γύρω στις δέκα και μισή το βράδυ, στο προαύλιο του ραδιομέγαρου…

Οι εκδηλώσεις για το άνοιγμα της ΕΡΤ «κορυφώνονται» με πανηγυρικό, όσο και προβλέψιμο, τρόπο. Κόσμος, φώτα, κάμερες, προσέλευση επισήμων με ανεπίσημο outfit, όπως ο Βαρουφάκης, ζωηρές επευφημίες για την Κωνσταντοπούλου και τη Μακρή («καλά τους τά’πες Ραχήλ» – ποια από όλα, άραγε;) και καλή μουσική επί σκηνής. «Πρώτη φορά στη ζωή μου λειτουργώ ως πιανίστας προέδρου», κάνει χιούμορ ο Θάνος Μικρούτσικος κι ετοιμάζεται να συνοδεύσει το Διονύση Τσακνή που ανεβαίνει στην εξέδρα. Αν ο συνθέτης είχε τώρα διάθεση να απογειώσει την πλάκα, θα έπαιζε αυτό:

Αλλά όχι… Ακολουθεί το «ανεμολόγιο». Γυρίζω προς το γρασίδι και χαζεύω τους πιτσιρικάδες που αράζουν σε απλωμένα σεντόνια. Ξαφνικά, δύο αγόρια δίπλα μου ξεκαρδίζονται συγχρονισμένα, την ώρα που κανείς άλλος δεν φαίνεται να πιάνει το αστείο.

-Τι έγινε ρε παιδιά;

-Δεν άκουσες τι είπε; «Αλίμονο αν πρόεδρος της ΕΡΤ γινόταν πάλι κάποιος γιατρός ή δικηγόρος».

-Ε, και;

-Τίποτα. Τζάμπα τη βγάζουμε τη Νομική…

Την επόμενη μέρα, προσπαθώ να θυμηθώ ποιος ήταν αυτός που έριξε το ανάθεμα στους δικηγόρους για να το γράψω, αλλά έχω πάθει blackout. Πατάω το play σε ένα video του web TV της ΕΡΤ, με τίτλο «Η μεγάλη συναυλία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ», αλλά δεν ανοίγει. Στην «Επικοινωνία» υπάρχει τηλέφωνο για τα «Νέα Μέσα». Το παίρνω – κι ας είμαι σίγουρος ότι δεν θα βγάλω άκρη. Απαντά ευγενέστατη κυρία, με παρακαλάει να περιμένω για να δει γιατί δεν παίζει το video κι επιστρέφει σε λίγο, ζητώντας το τηλέφωνό μου για να με καλέσει αυτή και να με ενημερώσει. Σε 15 λεπτά, όντως μου τηλεφωνεί: «δεν έχει μόνο το συγκεκριμένο video πρόβλημα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Κάντε μια προσπάθεια αργότερα, θα το αποκαταστήσουν.»

Αν είναι έτσι σε όλα τα επίπεδα η νέα ΕΡΤ, τότε θα σκίσει. Και, το καλύτερο: η ίδια κυρία με καλεί ξανά το απόγευμα: «ήθελα να σας πω ότι τελικά μάλλον δεν θα σας βοηθήσει το video, γιατί δεν είναι όλη η συναυλία, αλλά μόνο ένα μικρό απόσπασμα». Ο μοναδικός της πελάτης να ήμουν, έτσι δεν θα με φρόντιζε. Και μπορεί το video να μη βοηθά, αλλά αν τα νέα ήθη ξεφύγουν από τα Νέα Μέσα και διαχυθούν σε όλη την ΕΡΤ, αυτό σίγουρα θα βοηθήσει το όλο εγχείρημα. 

Πέμπτη, εννέα και μισή το πρωί, Μεσογείων 432, πάνω στη νησίδα…

Εμπρός η ΕΡΤ, ανοιχτή. Πίσω η ΕΡΤ, Open. Την προηγούμενη περίοδο φιλοξένησε τους εργαζόμενους που δεν εντάχθηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση και στη ΝΕΡΙΤ, συμβολίζοντας μια «ελεύθερη φωνή για την κοινωνία». Τώρα εξακολουθεί να λειτουργεί με εθελοντές κι εκφράζει την ΠΟΣΠΕΡΤ, που δηλώνει ότι «όπως η 21η Απριλίου δεν μπορεί να είναι ποτέ ημέρα Δημοκρατίας, έτσι και η 11 Ιούνη (ημέρα που έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ) δεν μπορεί να είναι ημέρα γιορτής». Τελικά, γιορτάζουμε σήμερα ή όχι; Φαίνεται πως ναι, με κάποιους αστερίσκους.

 

Στον πρώτο όροφο της ΕΡΤ, σε ένα μικρό γραφείο ακριβώς δίπλα στο μπαρ, στεγάζεται η ομάδα της πρωινής εκπομπής που παρουσιάζουν από τις 10 μέχρι τις 12 ο Φάνης Παπαθανασίου και η Μάριον Μιχελιδάκη. Αυτή την ώρα, η εκπομπή είναι on air. Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου τσεκάρει στο τάμπλετ του τα τελευταία νέα από τη Σύνοδο Κορυφής. Την περασμένη Κυριακή έδωσε το τελευταίο του ρεπορτάζ στην ΕΡΤ Open, όπου ήταν συντονιστής. Απέναντί του κάθεται η συνάδελφός του Έλενα Καρανάτση, που το προηγούμενο διάστημα δούλευε στη ΝΕΡΙΤ. «Νιώθω ενθουσιασμένη που ξανανοίγει η ΕΡΤ», λέει. «Από το άγχος μου δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ και σήμερα μου λένε ‘μα καλά, πώς βάφτηκες έτσι;’  Αλήθεια, το περίμενα με χαρά», προσθέτει κοιτάζοντας το Βαγγέλη. Γελούν και αστειεύονται. «Αν έμπαινα μέσα το πρωί και της έλεγα ‘μπα, λαμόγιο εδώ είσαι;’ δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε».

Από τότε που άρχισαν να έρχονται στο κτίριο για να αναλάβουν υπηρεσία οι απολυμένοι της ΕΡΤ, στους διαδρόμους και τα γραφεία εκτυλίχθηκαν αμέτρητες τέτοιες σκηνές. Και δεν ήταν όλες εγκάρδιες. Όπως μου λέει εργαζόμενος που παρέμεινε στη Δημόσια Τηλεόραση και σήμερα συνεχίζει στην ΕΡΤ, «οι περισσότεροι από όσους επιστρέφουν χαίρονται που μας βλέπουν. Αλλά να μην τα ωραιοποιούμε: υπάρχουν και κάποιοι που επιστρέφουν με άχτι. Έδωσα πριν το χέρι μου σε κάποιον παλιό συνάδελφο κι αυτός τράβηξε πίσω το δικό του επιδεικτικά. Τους κατανοώ, αλλά πρέπει τώρα να κοιτάξουμε μπροστά».

«Δεν είναι πολλοί οι ‘Ταλιμπάν’ εκατέρωθεν», εκτιμά ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου. «Αντίθετα, κυριαρχούν ‘οι εραστές της ΕΡΤ’».

Μακάρι. Αν κρίνει κανείς από το συγκεκριμένο δείγμα, την ομάδα της εκπομπής που μπαίνει κεφάτη στο μικρό γραφείο μετά τους τίτλους τέλους της εκπομπής, έτσι πρέπει να είναι.

-Μου φάνηκε ότι κάποιες φορές «καβαλήσατε» (συνεργάτης, σχολιάζοντας την επικάλυψη λόγου που παρατήρησε στους διαλόγους των παρουσιαστών).

-Λίγο, αλλά θα στρώσουμε, αρχή είναι. Πιο πολύ με πείραξε που η Μάριον μου γύριζε την πλάτη (Φάνης Παπαθανασίου, αστειευόμενος).

 -Προκλητικά;

-Αν ήταν προκλητικά δεν θα με πείραζε!

Η εκπομπή πήγε καλά και το team χαλαρώνει. Πιο cool από όλους, η Μάριον Μιχελιδάκη: «Για μένα ήταν άλλη μια μέρα στη δουλειά, δεν είχα άγχος και νομίζω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα, όλοι μας». Όσο για το στοίχημα, «δεν είναι άλλο από την επιστροφή της ΕΡΤ στο σημείο που βρισκόταν. Να γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί», συμπληρώνει ο Φάνης Παπαθανασίου. «Σύσκεψη τώρα, στο γραφείο του Χαλβατζάκη», ανακοινώνει η συνεργάτιδα του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ, που μπαίνει φουριόζα στο γραφείο.

Στους διαδρόμους, η γέννηση της νέας ΕΡΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έστω και χωρίς οργανόγραμμα. Έστω και χωρίς οργάνωση – δεν ήταν μικρό άλλωστε το τραύμα. «Θα επουλωθεί», μου λέει η Φούλη Ζαβιτσάνου, από τη Φωνή της Ελλάδας. «Κι εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν θα αφήσουμε να επαναληφθούν ξανά φαινόμενα που μας δυσφημούν». Προς το παρόν, όλες οι εκπομπές βγαίνουν από ένα πλατό (εκ των πέντε), με ένα σκηνικό κι ένα τραπέζι. Άλλο ένα θα χρησιμοποιηθεί για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. «Προσπαθούμε να ξαναστήσουμε κάποια παλιά σκηνικά, αλλά πολλές φορές είναι πιο εύκολο να φτιάξεις κάτι από την αρχή παρά να προσπαθείς να το προσαρμόσεις», εξηγεί η σκηνογράφος Αφροδίτη Κωνσταντινοπούλου. «Σημείωσε ότι αυτό γίνεται χάρη στο φιλότιμο συναδέλφων, που εργάζονται και τις αργίες χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή. Προσωπικά αποζημιώθηκα σήμερα τα χαράματα, όταν είδα ξανά το σήμα της ΕΡΤ στην πρωινή εκπομπή».

 

Πέμπτη, τρεις και μισή, σε κάποιο καμαρίνι…

Η Ελένη Χρονά έχει γράψει τα «on» της για την εκπομπή ON ΕΡΤ, που παρουσιάζει με τον Ανδρέα Ροδίτη, και παίρνει θέση για το μακιγιάζ. Αν κάτι τη χαρακτηρίζει εδώ και πάνω από 25 χρόνια που εργάζεται στην ΕΡΤ -μαζί με το διάλειμμα της ΕΡΤ Open- είναι συνέπεια, επαγγελματισμός, αλλά και περίσσευμα ενέργειας. Τη συγκεκριμένη στιγμή της περισσεύει, επίσης, λίγος θυμός, καθώς ανακαλεί τις δύσκολες στιγμές που πέρασε τους τελευταίους μήνες, «την ίδια ώρα που μας συκοφαντούσαν ότι γράφουμε υπερωρίες τις οποίες δεν δουλεύουμε. Με ρώτησαν τα παιδιά μου, αν είναι αλήθεια, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το προσπεράσω εύκολα».

Αλλά θα προσπαθήσει να ξεχάσει όλα τα υπόλοιπα, για χάρη της νέας προσπάθειας, όπως και η Κατερίνα που τη φροντίζει. «Είναι αλήθεια ότι, έχοντας επιλέξει να μείνω έξω και να το παλέψω όπως μπορώ, αισθάνθηκα προδομένη από το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοί μου επέλεξαν να κάνουν αίτηση (για τη Δ.Τ.)», λέει κι αμέσως σπεύδει να συμπληρώσει ότι «η Αθηνά μπορεί να μην ήθελε, αλλά όταν είδε ότι κάποιοι κάνουν ακολούθησε». 

Η Αθηνά είναι συνάδελφός της που περιμένει στο διπλανό κάθισμα τον Ανδρέα Ροδίτη. Αυτή και η Κατερίνα μπήκαν την ίδια μέρα στην ΕΡΤ, πριν από 15 χρόνια, δουλεύοντας με σύμβαση για 300 ευρώ. Δεν είναι λίγο αυτό που προς το παρόν τις χωρίζει, αλλά από τον τρόπο που μιλούν μεταξύ τους καταλαβαίνεις ότι θα καταφέρουν να το αφήσουν στην άκρη. Όπως και η Ελένη θα καταφέρει να μπει στην αίθουσα σύνταξης – εκεί που έχει περάσει 25 χρόνια από τη ζωή της, αλλά προς το παρόν δεν έχει τη δύναμη να επιστρέψει. «Είμαι εδώ μια βδομάδα κι ακόμη χρησιμοποιώ το γραφείο που μας έδωσαν για την εκπομπή. Θα το ξεπεράσω».

 

Πέμπτη, πέντε και πέντε, αίθουσα σύνταξης, διεθνείς ειδήσεις…

Την ώρα που η Μαρία Κονταξή, αρχισυντάκτρια στο εξωτερικό δελτίο, ελέγχει κάποιο σπικάζ, της τηλεφωνούν από το BBC. «Να μιλήσουμε σε λίγο;», ρωτά. Της κάνω νόημα να συνεχίσει, αλλά το κλείνει: «Θέλουν πληροφορίες για την επαναλειτουργία»…

-Αν ήσουν στη θέση τους, ποια είναι η πιο δύσκολα ερώτηση που θα έκανες σε μια δημοσιογράφο της ΕΡΤ;

-Πού θα βρείτε τα λεφτά για να ξανανοίξετε την ΕΡΤ!

-Άρα είσαι έτοιμη και να την απαντήσεις…

-Φυσικά. Την ΕΡΤ την πληρώνουν οι έλληνες πολίτες. Όπως παλιά η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική με δυόμιση χιλιάδες υπαλλήλους, θα ξαναγίνει πλεονασματική με 2.200. Θα είμαστε λιγότεροι. Η ΕΡΤ ήταν ένας οργανισμός που λειτουργούσε με προβλήματα, όπως όλα στην Ελλάδα, με παθογένειες, όπως όλα στο δημόσιο, αλλά πάρα πολύ καλά. Φέτος κλείνω 30 χρόνια εδώ. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ, λόγω ανήλικων παιδιών, αλλά το βρίσκω άδικο να βγαίνει ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία στη σύνταξη. Και θέλω πάρα πολύ να πετύχει η ΕΡΤ, για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν έπρεπε να κλείσει.

 

Πέμπτη, πέντε και σαράντα, studio δελτίου ειδήσεων…

Μπορεί για τη διοικητική στελέχωση της ΕΡΤ να έπεσε πολλή γκρίνια, αλλά για τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου δεν υπήρξαν αντιρρήσεις. Τι ήταν αυτό, όμως, που έκανε τον Πάνο Χαρίτο να αποδεχθεί μια θέση τόσο υψηλού ρίσκου; «Και μόνο η πρόταση να παρουσιάσω το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μετά το μαύρο ήταν τίτλος τιμής. Γνωρίζω πως ό,τι έκανα μέχρι σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που πάω να κάνω τώρα – κάτι εντελώς καινούργιο, όπως αυτό που κάνει το πρωτάκι στο σχολείο. Αλλά είναι, συγχρόνως, και πρόκληση, έχει γοητεία. Ακόμη το πράγμα είναι υπό διαμόρφωση, δεν υπάρχουν καν προϊστάμενοι τμημάτων. Θα ήθελα να μας δοθεί ένα περιθώριο μέχρι το φθινόπωρο και τότε να κριθούμε».

-Τουλάχιστον θα μείνεις μακριά από το μέτωπο…

-Ναι. Η γυναίκα μου είπε «επιτέλους, θα αφήνω τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση, χωρίς να αγχώνομαι για το πού βρίσκεσαι!»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα