Εύβοια – Μαρτυρία στο News 24/7: “Το νερό κάλυπτε και τις γέφυρες – Μας έπιασε στον ύπνο”

Εύβοια – Μαρτυρία στο News 24/7: “Το νερό κάλυπτε και τις γέφυρες – Μας έπιασε στον ύπνο”

Συγκλονιστική η μαρτυρία του Πάνου Αγιαννίτη, κατοίκου Χαλκίδας που βρέθηκε στην Εύβοια, αντίκρισε και προσπαθεί να περιγράψει στο News 24/7 το μέγεθος των καταστροφών.

Εφιαλτικές στιγμές Μάνδρας αναβιώνει η χώρα που παρακολουθεί συγκλονισμένη τις τραγικές εξελίξεις από την καταστροφική πλημμύρα που σάρωσε την Εύβοια και έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 8 μηνών. Φυσικά, οι υλικές καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα είναι ανυπολόγιστες.

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές σπιτιών και τον εγκλωβισμό ανθρώπων στην περιοχή των Ψαχνών και των Πολιτικών, καθώς και την υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα, με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές η μεγάλη γέφυρα του Βασιλικού και να καταστραφούν δύο ακόμη μικρές γέφυρες που ενώνουν με τα σημεία Αφράτι και Φύλλα. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε, που σύμφωνα με μαρτυρία στο News 24/7 κράτησε αρκετό κόσμο εγκλωβισμένο και δεν επέτρεψε τη χερσαία επέμβαση των σωστικών δυνάμεων.

Οι μαρτυρίες του Πάνου Αγιαννίτη στο News247.gr, που είναι κάτοικος Χαλκίδας, ιδιοκτήτης του “Adventure Evia” και βρέθηκε στον Μύτικα και τις γύρω περιοχές είναι πραγματικά συγκλονιστικές, ενώ δίνουν μία εικόνα του μεγέθους της καταστροφής που αντίκρισε ο ίδιος από τις 6 το πρωί του Σαββάτου όταν και τα πλημμυρικά φαινόμενα άρχισαν να σαρώνουν την περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.

“Το νερό που έπεσε στην κεντρική Εύβοια είναι απερίγραπτο. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Έχουμε νεκρούς, ενώ πριν από δύο ώρες είχαμε ενημέρωση για αγνοούμενους. Όλη η κακοκαιρία χτύπησε ακριβώς το ίδιο σημείο. Όλη η νεροποντή βρέθηκε πάνω από την κεντρική Εύβοια και όλο το νερό συσσωρεύτηκε στον ποταμό Λήλαντα. Εγώ είμαι στον δρόμο από τις 6μιση το πρωί όπου η βροχή δεν είχε σταματήσει καθόλου. Η καταιγίδα έπεφτε ασταμάτητα. Όλο το βράδυ είχαμε κεραυνούς, ενώ μέχρι και στην παλιά γέφυρα στην παραλία της Χαλκίδας έπιασε φωτιά ένα δέντρο από κεραυνό που το έκαψε, λίγα μόλις μέτρα από τους ανθρώπους.

Ήμουν στη Χαλκίδα και ήρθα εκτάκτως στην Εύβοια και στον Μύτικα όπου έχουμε εξοχικό και βρίσκονταν οι γονείς μου, ώστε να δω αν είναι καλά στην υγεία τους. Πέρασα σχεδόν από όλες τις περιοχές, από όσες μπόρεσα έστω και αυτό που είδα είναι ότι μιλάμε για μία αδιανόητη, για μία βιβλική καταστροφή. Είχε γίνει και παλαιότερα κάτι αντίστοιχο, πριν από 15 χρόνια αν θυμάμαι καλά, αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για πενταπλάσια καταστροφή. Είναι πραγματικά ανυπολόγιστη”, λέει ο κ. Αγιαννίτης που εν συνεχεία εξηγεί τι ακριβώς έγινε στο σημείο όπου οι τρεις γέφυρες που ενώνουν τις περιοχές Βασιλικό, Φύλλα και Αφράτι υπέστησαν σημαντικές φθορές.

“Οι δύο γέφυρες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ η μεγάλη γέφυρα του Βασιλικού υπέστη μεγάλες ζημιές. Είναι οι τρεις γέφυρες που συνδέουν τα σημεία με τη Χαλκίδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να φύγει ο κόσμος. Στο Μπούρτζι δεν μπορούσε να φτάσει κάποιο πυροσβεστικό όχημα. Η διάσωση γίνεται με ελικόπτερα. Παίρνουν τον κόσμο από τις ταράτσες ή από τα μπαλκόνια και τους πηγαίνουν σε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ που υπάρχουν κοντά. Οι διασώστες είχαν ακόμη και φουσκωτά ώστε να προσπαθήσουν να φτάσουν στο σημείο από το ποτάμι. Ο κόσμος είναι μαζεμένος εκεί, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου όση και η απόσταση των γεφυρών.

Μαγαζιά που υπήρχαν κοντά στον ποταμό έχουν καταστραφεί. Δεν μιλάμε για εμπορικά μαγαζιά βέβαια. Σε ένα συνεργείο για παράδειγμα το νερό παρέσυρε από μέσα όλα τα αυτοκίνητα. Η ζημιά είναι τεράστια”, προσθέτει ο κ. Αγιαννίτης.

“Μας έπιασε στον ύπνο”

Από εκεί και πέρα, πολλές είναι οι καταγγελίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, αφήνοντας τους κατοίκους εκτεθειμένους στην κακοκαιρία και στους κινδύνους που επεφύλαασε και οι οποίοι συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται. Μάλιστα, αρκετοί καταγγέλλουν στα social media ότι δεν έβρισκαν ανταπόκριση σε κλήσεις για βοήθεια που επιχείρησαν να κάνουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο κ. Αγιαννίτης μας είπε: “Με και τον καιρό και την πρόβλεψη εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν μπορείς να ξέρεις. Έτυχε όλο το κύμα να έρθει πάνω από την κεντρική Εύβοια. Έγινε μία ενημέρωση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και από τους Δήμους. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της καταστροφής που θα έρθει. Να φανταστείτε ότι στο ποτάμι που μιλάμε είχαν γίνει και αντιπλημμυρικά έργα. Αν δεν είχε γίνει ο καθαρισμός τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο τραγικά. Ήταν τεράστιος ο όγκος του νερού, κάλυπτε μέχρι και τις γέφυρες. Αυτό άρχισε να συμβαίνει περίπου στις 6 το πρωί. Μας έπιασε στον ύπνο. Το νερό από την υπερχείλιση ήταν ανεξέλεγκτο.

Στην περιοχή εκεί στο Μπούρτζι μετά τις γέφυρες υπάρχουν 200 σπίτια και επειδή είναι καλοκαίρι είναι σχεδόν όλα γεμάτα γιατί είναι εξοχικές κατοικίες. Απ’ ό,τι μας είπαν, οι άνθρωποι που τηλεφωνούσαν δεν μπορούσαν να έχουν ανταπόκριση γιατί προσπαθούσαν να πάρουν όλοι εκείνη τη στιγμή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version