Νέα απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

Αδιέξοδο στα λιμάνια, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιστράτευση. Συνέχιση των κινητοποιήσεων για 48 ακόμα ώρες αποφάσισε η ΠΝΟ. Σοβαρά προβλήματα στα νησιά. Από την Τουρκία ψωνίζουν οι κάτοικοι του Καστελόριζου

Απόφαση για νέα 48ωρη απεργία έλαβε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο το ενδεχόμενο επιστράτευσης είναι πλέον πολύ πιθανό.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη με τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Α.Βεντούρη, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα.

Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αφορά στα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των απεργών, εξετάζει πλέον σοβαρά η κυβέρνηση, καθώς οι κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα νησιά, που είναι αποκλεισμένα εδώ και επτά ημέρες.

Ο Γιάννης Διαμαντίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5,  δήλωσε ότι "το κράτος δεν θα αφήσει την πατρίδα μας κομμένη στα δύο" και πρόσθεσε πως "όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανοιχτά". Η στάση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το τι θα ανακοινώσουν σήμερα οι ναυτεργάτες.

Τα αιτήματα των ναυτεργατών

Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία, κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για τη δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυση Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.

Σοβαρά προβλήματα

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι των νησιών είναι αγανακτισμένοι, καθώς από τη μια αντιμετωπίζουν ελλείψεις, από την άλλη δεν μπορούν να πουλήσουν τα δικά τους προϊόντα.

Χιλιάδες τόνοι με ευπαθών προϊόντων έχουν συσσωρευτεί στα λιμάνια της Κρήτης από τη συνεχιζόμενη απεργία, ενώ η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται στο νησί.

Ο δήμαρχος Κορθίου, Γιάννης Γλυνός ζητά να πραγματοποιηθεί ένα δρομολόγιο ασφαλείας, προκειμένου να εφοδιαστεί με προμήθειες το νησί της Άνδρου.

Στα Χανιά ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν με τους παραγωγούς των κηπευτικών της Κουντούρας και του Ελαφονησίου, καθώς αυτή την περίοδο η παραγωγή φτάνει στο 80%.

Πολλοί από αυτούς έχουν συμβόλαια με αγορές της Αθήνας και του εξωτερικού και τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ευπαθή και κινδυνεύουν οι παραγωγοί να χάσουν τα συμβόλαια.

Στην Τήλο σάπισαν λαχανικά και εσπεριδοειδή που ήταν να μεταφερθούν στην Ρόδο, ενώ στην Σέριφο στερεύουν από καύσιμα.

Στην Σέριφο οι 1.200 κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι βλέπουν σιγά - σιγά τα ράφια ν' αδειάζουν από είδη πρώτης ανάγκης, ενώ αισθητές είναι και οι ελλείψεις σε φάρμακα.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", οι κάτοικοι του Καστελόριζου, για µια ακόµη φορά, υποχρεώθηκαν να αγοράσουν αλεύρι και λαχανικά από την τουρκική Αντίφυλλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE: