Σφίγγει ο κλοιός για τον Καραβέλα

Σφίγγει ο κλοιός για τον Καραβέλα

Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία και οι λογαριασμοί του φυγόδικου Χρ. Καραβέλα. Ξέσπασμα Μπακογιάννη για την σκληρή κριτική που δέχεται

Σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα προχώρησε η Αρχή για την "Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα", ύστερα από συνεννόηση με τον 4ο ειδικό ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens. 

Η Αρχή προχωρά σε απαγόρευση πώλησης και μεταβίβασης ακινήτων (και κτημάτων) του Χρ. Καραβέλα σε Εκάλη, Αντίπαρο, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχωβα και Μύκονο. Θα σταλούν, μάλιστα, σχετικές επιστολές σε όλα τα υποθηκοφυλάκεια της χώρας. 

Δεσμεύονται, επίσης, χρήματα (200.000 ευρώ), που έχουν βρεθεί σε κατάθεση σε τράπεζα της Αθήνας, καθώς και όσα τιμαλφή κρατάει η οικογένεια σε θυρίδες. 

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και για τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους στην υπόθεση, ακόμη και αν έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα. 

"Καμία διαπραγμάτευση"

Ο κ. Γιάννης Μαρκουλάκος, συνήγορος του κ.Καραβέλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με φήμες που θέλουν τον εντολέα του να διαπραγματεύεται την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, απάντησε πως «αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση με καμία αρχή». 

Ο συνήγορος είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον ανακριτή ότι έχουν κατατεθεί προσφυγές των θυγατέρων του κ. Καραβέλα για εξάλειψη ή σημαντική μείωση της συνολικής εγγύησης 2 εκατομμυρίων ευρώ, που τους έχει επιβληθεί, και ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Ζαγοριανού ότι δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια ως την έκδοση των σχετικών βουλευμάτων. 

Επίσης, ο συνήγορος αναφερόμενος στην υπόθεση δέσμευσης λογαριασμών, στους οποίους είναι συνδικαιούχος και ο μικρότερος γιος του Χρ. Καραβέλα, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο ανακριτής δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια για το αγόρι και ότι ίσως απλώς το καλέσει, ως μάρτυρα στην υπόθεση. 

Για το φυγόδικο εντολέα του, ο κ. Μαρκουλάκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν γνώριζε όλα αυτά που συνέβησαν με την οικογένειά του δεν θα είχε φύγει. Εξαίρεση του ανακριτή ζήτησε ο Μαρκουλάκος

Τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά επισκέφθηκε σήμερα ο δικηγόρος Ι. Μαρκουλάκος, ο οποίος είναι συνήγορος του φυγόδικού, πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, Χ. Καραβέλα και ζήτησε εγγράφως να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. 

Ο κ. Μαρκουλάκος ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, επικαλούμενος ότι δεν ασκεί ορθά τα καθήκοντα του ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens.

Ο κ. Σανιδάς εξέτασε την αίτηση του κ. Μαρκουλάκου και την αρχειοθέτησε, επικαλούμενος ότι ο Ν. Ζαγοριανός εκπληρώνει σωστά τα καθήκοντά του.Στο μεταξύ, από την Εισαγγελία Εφετών ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που επέτρεπε τη χορήγηση ολόκληρης της δικογραφίας στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. 

Ο συνήγορος του κ. Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι στην Εισαγγελία Εφετών δεν του επέτρεψαν να ενημερωθεί για το σκεπτικό της ασκηθείσας έφεσης. 

Τις επόμενες ημέρες, εξ άλλου, αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επί της αιτήσεως εξαίρεσης του ανακριτή, που υπέβαλαν, οι δια των συνηγόρων τους, οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και Γιώργος Σκαρπέλης. Ήδη, πρόταση προς το Συμβούλιο έχει υποβάλει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης.Ξέσπασμα Μπακογιάννη για τις επιθέσεις

Για αναίτια επίθεση σε βάρος της κάνει λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δέχεται επικρίσεις εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του υπουργείου στο οποίο προΐσταται στο θέμα με το τηλεγράφημα σχετικά με τις δραστηριότητες Καραβέλα στην Ουρουγουάη.

Η κα Μπακογιάννη κάνει λόγο για τάση ανθρωποφαγίας και εξέφρασε τη λύπη της για την σκληρή κριτική. "Παίρνω την πολιτική ευθύνη γιατί υπήρξε μια ολιγωρία στο υπουργείο μου και έχω δώσει τις οδηγίες για να δούμε που επιμερίζονται οι ατομικές ευθύνες, δηλαδή σε ποιους υπαλλήλους και δεύτερον, να λάβω όλα τα μέτρα για να μη ξανασυμβεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ανθρωποφαγική τάση, η οποία έχει καταγραφεί κατά κόρον και λυπάμαι πάρα πολύ, δεν θεωρώ ότι ένα τέτοιο θέμα μπορεί να οδηγήσει έναν υπουργό Εξωτερικών σε παραίτηση" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την παραίτηση της υπουργού, καθώς -όπως λένε τα στελέχη του- αυτό είναι το επόμενο βήμα μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Η κα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι υπήρξε λάθος και ολιγωρία, αλλά ρίχνει τις ευθύνες στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί. Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν την πτοούν οι επιθέσεις και παρέπεμψε στις δημοσκοπήσεις και στα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας που συγκεντρώνει μεταξύ των οπαδών της ΝΔ. "Νομίζω ότι η παράταξή μου μου αναγνωρίζει ότι είμαι ένας άνθρωπος που αγωνίζομαι διαχρονικά και δεν κρύβομαι ποτέ" είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κάλυψε πλήρως την υπουργό του, αφού ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να παραιτηθεί η κα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι αν "για μια-δυο μέρες καθυστέρησης έφευγαν υπουργοί, δεν θα είχει.μείνει κανείς".

SHARE:

24Media Network