Σφοδρές αντιδράσεις για την τηλεοπτική σειρά "Σουλεϊμάν, ο μεγαλοπρεπής"

MUHTESEM YUZYIL 2011 / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN
MUHTESEM YUZYIL 2011 / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN MUHSIN AKGUN

Διαβάστε για ποιο λόγο η εφημερίδα "Δημοκρατία" αποφάσισε να διακόψει κάθε διαφημιστικό σποτ στον ΑΝΤ1. Επικριτική η στάση και των Τούρκων ιστορικών για το σίριαλ. Ποιο το προφίλ του Οθωμανού Σουλτάνου που μποϋκοτάρουν σύσσωμα τα media (Vid)

Ποικίλες είναι πλέον οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση του ραδιομεγάρου του Αμαρουσίου να προβάλλει την τουρκική υπερπαραγωγή "Σουλεϊμάν, ο Μεγαλοπρεπής" την νέα τηλεοπτική σεζόν και συγκεκριμένα από τις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ πληθαίνουν την ίδια στιγμή, οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η τουρκική σειρά επιχειρεί να παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες, έναν σφαγέα του ελληνικού λαού, ως ήρωα στην ελληνική τηλεόραση

Στο πλαίσιο των σφοδρών αντιδράσεων, η Κίνηση Πολιτών "Άρδην" ζητά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όσο και από το υπουργείο Παιδείας την άμεση απόσυρση από την ελληνική τηλεόραση της εν λόγω φιλοοθωμανικής σειράς.

ADVERTISING

Στο ίδιο μήκος κύματος και στο πλαίσιο της εθνικής προσβολής, η εφημερίδα "Η Δημοκρατία", με ανακοίνωσή της στο σημερινό φύλλο (10/09) εξηγεί την απόφασή της να διακόψει οποιαδήποτε προβολή διαφημιστικού σποτ στον κανάλι του ΑΝΤ1 έως ότου διακοπεί η τουρκική σειρά.

Συγκεκριμένα, στην σημερινή καταχώρηση αναφέρεται ότι "η εφημερίδα, πιστή στη διακήρυξη αρχών, που δημοσίευσε στο πρώτο φύλλο της, θεωρεί την υπεράσπιση της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας πρώτιστο καθήκον της ενημέρωσης. Αυτό το καθήκον η εφημερίδα μας το εκτελεί άνευ αντιλογίας και υπεκφυγών, όπως οφείλει.

Γι' αυτό έλαβε την απόφαση να διακόψει κάθε διαφημιστικό πρόγραμμα στον τηλεοπτικό σταθμό του AΝΤ1 ως την ημέρα που θα σταματήσει να προβάλλεται το σίριαλ Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής".

Η αιτιολόγηση της απόφασης της "Δημοκρατίας" είναι ότι αυτή η σειρά αποτελεί μια απόπειρα του τουρκικού κράτους να εξωραΐσει τη μαύρη περίοδο των 400 ετών, όπου η Ελλάς είχε οδηγηθεί, δεμένη πισθάγκωνα, στον οθωμανικό τάφο.

"Η παρουσίαση του στυγνού σφαγέα και γενοκτόνου Σουλεϊμάν ως "του απόλυτου ηγέτη" και "του χαρισματικού αυτοκράτορα" συνιστά προσβολή στα εκατομμύρια των νεκρών που άφησαν πίσω τους τα στίφη των Σελτζούκων", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει: "Με την απόφασή μας όμως ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη των αδικοχαμένων και καταπιεσμένων αδελφών μας, που υπέφεραν στα χέρια των δαιμόνων της Άγκυρας".

Αντιδράσεις και στην Τουρκία

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η γειτονική Τουρκία, δεν έμεινε απαθής απέναντι στην θέα της πολυδάπανης παραγωγής, καθώς όπως υπογραμμίζουν Τούρκοι ιστορικοί οι σκηνές των χαρεμιών είναι ανακριβείς, η μουσική και οι χοροί Οριεντάλ δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο διασκέδασης των Οθωμανών, ενώ στην εκπομπή αναφέρεται πως ο Σουλτάνος Σελήμ ετοίμασε 200 γαλέρες για την εκστρατεία κατά της Ρόδου, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι Οθωμανοί κατασκεύασαν το πρώτο τους πλοίο μετά το 1664.

 Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ότι "σημειώνουμε τις αντιδράσεις και θα δράσουμε μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπει ο νόμος".

Διαβάστε ιστορικά στοιχεία για τον δέκατο Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής".

SHARE:

24Media Network