Η ενίσχυση της ΝΔ λόγω της σκληρής στάσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μόνιμη;

Η ενίσχυση της ΝΔ λόγω της σκληρής στάσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μόνιμη;
Επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. Eurokinissi

Τα γεγονότα στον Έβρο, πάντως, ανέκοψαν την πτώση του κυβερνώντος κόμματος, ενώ μεταφέρουν τις προκλήσεις στην αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι το βράδυ της Πέμπτης.

Το κυβερνών κόμμα, με τα γεγονότα και το πολεμικό κλίμα στον Έβρο και τα νησιά με την Τουρκία για το προσφυγικό, κερδίζει μια μονάδα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει μισή μονάδα και η Ελληνική Λύση κερδίζει μια μονάδα, ητο ΜέΡΑ 25 χάνει μισή και ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ μένουν στα ίδια ποσοστά.

Σε πρώτη φάση και με δεδομένο ότι το πολεμικό κλίμα βρισκόταν τις ημέρες της διεξαγωγής της δημοσκόπησης στο …πικ του, η ΝΔ δεν σημειώνει σημαντικά οφέλη. Αυτό όμως από επιφανειακή ματιά, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το κυβερνών κόμμα μέχρι να ξεσπάσει το –κατά …Μπογδάνο- «δώρο του Ερντογάν στον Μητσοτάκη», είχε απώλειες της τάξης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων. Άρα βγαίνει σημαντικά ενισχυμένο από τη στροφή στο προσφυγικό και από το πολεμικό κλίμα του Έβρου. Ανησυχητικό για τη ΝΔ είναι, πάντως, ότι ανεβαίνει και το κλίμα Βελόπουλου, με το Μαξίμου, ωστόσο, να θεωρεί ότι με τη σκληρή γραμμή εγκλωβίζει τα ακροδεξιά στοιχεία και ενσωματώνει τους οπαδούς της ακροδεξιάς στο εσωτερικό της και στην πολιτική που πλέον ακολουθεί.

Την ίδια στιγμή, οι γνωρίζοντες επιμένουν πως το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε οδυνηρό για τον ΣΥΡΙΖΑ και πως θα ήταν πραγματικά καταστροφικό για αυτόν εάν δεν υπήρξαν οι παρεμβάσεις Τσίπρα, κυρίως με τη συνέντευξη στο Mega και τη «διόρθωση» της γραμμής. Ειδικά το κόστος από την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολύ μεγάλο για την Κουμουνδούρου. Κατά τη ρήση δημοφιλούς στελέχους του, το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πορεία του … Χρηματιστηρίου. Αρχικά …βυθίστηκε, αλλά κατόπιν  και μετά τις παρεμβάσεις Τσίπρα εμφάνισε διορθωτική πορεία! Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, πάει συντεταγμένα στη …διόρθωση αυτή και αυτό είναι ίσως το μεγάλο της όφελος από το δύσκολο για την ίδια Σαββατοκύριακο. Οι παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά «κρατούν» επίσης το ΚΙΝΑΛ, όπου στο εσωτερικό του –και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- υπάρχουν πρόσωπα που είναι πλησιέστερα στη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το δε ΚΚΕ αναδεικνύεται σε κόμμα που εκφράζει μια διαφορετική στρατηγική στο θέμα και είναι σημαντικό για το ίδιο πως μέσα στο κλίμα που δημιουργείται κρατά τις δυνάμεις του.

Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως είναι, εάν οι τάσεις που καταγράφει η δημοσκόπηση είναι μόνιμες ή οι συσχετισμοί στο πολιτικό σύστημα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, πέραν των αποτελεσμάτων που θα επιδείξει η κυβέρνηση στο προσφυγικό, αφού η ιδεολογική κυριαρχία δεν αρκεί για τη επικράτηση, απαιτούνται και αποτελέσματα. Η κατάσταση που δημιουργείται με τον κορονοϊό, αλλά και τα όσα αναμένονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντως, δείχνουν πως το πολιτικό πεδίο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα και πως η περίοδος ρευστότητας θα είναι μεγάλη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα