Απίστευτος εθνικισμός στους πανηγυρισμούς της Βαρντάρ μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο χάντμπολ

Απίστευτος εθνικισμός στους πανηγυρισμούς της Βαρντάρ μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο χάντμπολ

Οι οπαδοί τους τους περίμεναν στο αεροδρόμιο με το σύνθημα «Νεκρός Αλβανός Καλός Αλβανός» ενώ ο αρχηγός της τραγουδούσε με το πλήθος «Ποτέ Βόρεια, μόνο Μακεδονία». «Οπαδοί και φίλαθλοι με το σωβινισμό άγγιξαν πάτο» έγραψε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδα της γειτονικής χώρας.

Ο αθλητισμός χρησιμοποιείται, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, πάρα πολλές φορές για εθνικιστικούς λόγους.

Πρόσφατο παράδειγμα οι πανηγυρισμοί από την ομάδα χάντμπολ Βαρντάρ της Βορείου Μακεδονίας, που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης, νικώντας την Telekom Veszprem στην Κολωνία. Πανηγυρισμοί που εξέθεσαν πολλούς, καθώς οι εθνικιστές οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας «Komiti» (Κομιτατζήδες) προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις οργανώσεων της χώρας, καθώς και διεθνών οργανισμών.

Στη διάρκεια των πανηγυρισμών, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην πόλη, όπου οπαδοί υποδέχθηκαν τους παίκτες που επέβαιναν σε διώροφο λεωφορείο, ζητούσαν με τραγούδια «θαλάμους αερίων» για μια «καθαρή Μακεδονία»! Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο, οι οπαδοί που τους περίμεναν τραγουδούσαν «νεκρός αλβανός, καλός αλβανός», παρότι νωρίτερα υπήρχε παρότρυνση από το υπουργείο Εσωτερικών να μην χρησιμοποιούνται συνθήματα με ρητορική μίσους. Παράλληλα, οπαδοί τραγουδούν «Να μάθουν οι κακοί “shipta”’ (πρόκειται για ένα μειοτικό όρο για τους Αλβανούς) ότι το όνομα “Μακεδονία” δεν θα πεθάνει ποτέ». Οι στίχοι καταφέρονται και εναντίον της πρόσφατης αλλαγής του ονόματος της χώρας από την σοσιαλ-δημοκρατική κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία με την στήριξη των αλβανικών κομμάτων της μειοψηφίας πρόσθεσαν το Βόρεια μετά την λήξη της διαμάχης για το όνομα με την γειτονική Ελλάδα, πράγμα που έχει εξοργίσει τους εθνικιστές στην χώρα, αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο αρχηγός της Βαρντάρ Στόγιαντσε Στόιλοβ διέκοψε δημοσιογράφο που του έπαιρνε συνέντευξη στην Κολωνία λέγοντας: «Θέλω να κάνω μια διόρθωση. Το όνομα της χώρας μου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας» και χειροκροτήθηκε από τους εθνικιστές κυρίως στα ΜΚΔ, ενώ την Δευτέρα το βράδυ ο Στόιλοβ και το πλήθος τραγουδούσαν : «Ποτέ Βόρεια, μόνο Μακεδονία».

«Τους παίκτες της Βαρντάρ που κατέκτησαν την ευρωπαϊκή κορυφή υποδέχθηκαν οπαδοί και φίλαθλοι που με τον σωβινισμό άγγιξαν πάτο» αναφέρει χαρακτηριστικά η “SLOBODEN PECAT” –και έχει απόλυτο δίκιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα