Από τι θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση της επίσκεψης Τραμπ στην Άγκυρα τον Ιούλιο

Από τι θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση της επίσκεψης Τραμπ στην Άγκυρα τον Ιούλιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η παραλαβή των ρωσικών S-400 προγραμματίζεται επίσης για τον Ιούλιο. Τι θα μπορούσε να κάνει την Άγκυρα να αλλάξει άποψη και να μην προχωρήσει στον "γάμο" με τη Μόσχα.

Η Άγκυρα, μέσω των μέσων ενημέρωσης που έχουν ανοιχτή γραμμή με τον Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επαφής του τούρκου Προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιούλιο.

Τον Ιούλιο όμως είναι προγραμματισμένο να έχουν παραδοθεί στην Άγκυρα και οι ρωσικοί πύραυλοι S-400. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι καμιά επίσκεψη Τραμπ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, το αντίθετο θα συμβεί, η γειτονική μας χώρα θα βρεθεί στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών με σημαντικές συνέπειες κυρίως στην οικονομία της.

Η επίσκεψη Τραμπ στην Άγκυρα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν ο Ερντογάν αλλάξει πλεύση και «σπάσει» τη συμφωνία με τη Μόσχα για τους ρωσικούς πυραύλους.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί κυρίαρχη του παιχνιδιού στη Συρία και η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την ήττα των Κούρδων, που όμως στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αποτέλεσαν πολύτιμο και αναντικατάστατο σύμμαχο στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο μόνος ίσως λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να μην προχωρήσει στο φλερτ με τη Μόσχα είναι να του επιτρέψει η Ουάσιγκτον να «καθαρίσει» με τους Κούρδους, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ δύσκολο.

Ούτως ή άλλως δηλαδή ο Ιούλιος θα είναι ιδιαίτερα «καυτός» τόσο για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις -και τις σχέσεις συνολικότερα της Άγκυρας με τη Δύση- όσο και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα