Υπό ποίες προϋποθέσεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο του Ιουνίου

Υπό ποίες προϋποθέσεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο του Ιουνίου
Στιγμιότυπο από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 Eurokinissi

Εκείνο που αποκλείεται είναι οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές. Μεθαύριο, Μεγάλη Τετάρτη, ο Αλ. Χαρίτσης προκηρύσσει και επισήμως τις ευρωεκλογές για τις 26 Μαΐου, μαζί με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών η εισήγηση της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Και η αντιπολίτευση δέχεται πλέον ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές και ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να εξαντλήσει και την τελευταία, δυνατότητα που του παρέχει το Σύνταγμα, πραγματοποιώντας τες στις 13 Οκτωβρίου.

Μεθαύριο, Μεγάλη Τετάρτη, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, προκηρύσσει και επισήμως τις ευρωεκλογές για τις 26 Μαΐου, μαζί με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, ενώ αν προκηρυσσόταν και οι εθνικές εκλογές για την ίδια ημερομηνία αυτό θα έπρεπε να συμβεί το αργότερο στις 3 Μαΐου.

Ωστόσο, στελέχη που γνωρίζουν καλύτερα τον πρωθυπουργό καθόλου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τον Ιούνιο -και συγκεκριμένα για τις 16 ή τις 25 του μηνός- πρόωρες κάλπες, εφόσον η διαφορά από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι μικρή- κάτω των 4 μονάδων. Άλλα στελέχη, από το χώρο της αντιπολίτευσης, εκτιμούν πως το ίδιο θα πράξει ο πρωθυπουργός και στην περίπτωση που η διαφορά θα είναι διψήφια υπέρ της αντιπολίτευσης. Όλα, πάντως, δείχνουν πως -αν και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού βρίσκεται πάντα στο χέρι του πρωθυπουργού, αρκεί να υπάρχει και ένα σημαντικό γεγονός που θα το δικαιολογεί- οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας” το στέλεχος από το Μέγαρο Μαξίμου που είναι επιφορτισμένο με την παρουσίαση των δημοσκοπήσεων στον πρωθυπουργό, σημειώνει στις παρουσιάσεις του πως η διαφορά να γινόταν σήμερα οι εθνικές εκλογές η διαφορά θα ήταν τέσσερις μονάδες υπέρ της ΝΔ, ενώ για τις ευρωεκλογές νεότερα στοιχεία θα υπάρξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, μάλιστα επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει τις εκλογές σε μια απευθείας σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμώντας προφανώς ότι ο πρωθυπουργός υπερτερεί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών βρίσκεται η εισήγηση της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα