Η Αθήνα με τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, την Τετάρτη, στον Λευκό Οίκο

Η Αθήνα με τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, την Τετάρτη, στον Λευκό Οίκο
Από τη συνάντηση των δύο στην Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2019. AP

Το κρίσιμο “παζάρι” των δυο ηγετών, το ενδεχόμενο συμβιβασμού ή εν δυνάμει ρήξη και τι απασχολεί την Αθήνα.

Ένα μεγάλο “παζάρι” αναμένεται την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, στη συνάντηση που θα έχουν οι δυο “καλοί φίλοι” Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο “παζάρι” παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή η Αθήνα, καθώς από την εξέλιξή της μεσοπρόθεσμα και, κυρίως, μακροπρόθεσμα, θα κριθούν πολλά θέματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα επτά βασικά θέματα που προτίθενται να θέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το CNN Turk, είναι τα εξής:

Πρώτον, την επιστολή Trump για τον ηγέτη του PKK/YPG Mazlum Kobani, η οποία είχε σταλεί στις 9 Οκτωβρίου από τον Trump  στον τούρκο ομόλογό του και στην οποία περιλαμβανόταν πρόσθετη επιστολή και για τον Kobani. Κατά τη συνάντηση αναμένεται ο Erdoğan να ενημερώσει τον αμερικανό Πρόεδρο ότι έχει ετοιμαστεί ο φάκελος με τον οποίο θα ζητάει την έκδοση του Kobani και θα σταλεί στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Δεύτερον, θα συζητηθεί η φάση, στην οποία βρίσκεται η συμφωνία των 13 σημείων Τουρκίας-ΗΠΑ για τη Συρία. Ο τούρκος Πρόεδρος θα επισημάνει στον Donald Trump ότι ‘δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως οι τρομοκράτες από την περιοχή για την οποία συμφώνησαν’, ενώ αναμένεται να αξιολογηθούν και τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν για τη ζώνη ασφαλείας.

Τρίτον, «ο φάκελος FETÖ (γκιουλενιστές)» και η έκδοση του Fethullah Gülen. Ο τούρκος Πρόεδρος έχει θέσει αρκετές φορές το θέμα, αλλά θα το θέσει για άλλη μια φορά.

Τέταρτον, «η υπόθεση της τράπεζας Halkbank», η δίκη της οποίας ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι η τουρκική τράπεζα παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ο Πρόεδρος Erdoğan θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον αμερικανό ομόλογό του.

Πέμπτον, «η διαδικασία για τα F35 και τους S400». Ο τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να μεταφέρει στον Donald Trump ότι μαζί με τους S400 η Άγκυρα μπορεί να προμηθευτεί και τους Patriot.

Έκτον, «η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταφέρει στον αμερικανό ομόλογό του ότι δεν αναγνωρίζουν αυτή την απόφαση και ότι την θεωρούν ‘πολιτική απόφαση’ και, έβδομον, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος είναι να φτάσει τα 100 δις δολάρια. Ο τούρκος Πρόεδρος θα προτείνει μηχανισμούς για καλύτερη επαφή μεταξύ τούρκων και αμερικανών επιχειρηματιών.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι, βεβαίως, το πώς θα αντιδράσει ο Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των S-400, που είναι μεταξύ των πρώτων από τα θέματα που θέτει η Ουάσιγκτον. Η στάση του Ερντογάν στο θέμα των S-400, παράλληλα με το θέμα της Συρίας, αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις κατά το επόμενο μακρό διάστημα, αν και τυχόν απενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα θα γίνει (εάν γίνει) με απόλυτη μυστικότητα και θα το πληροφορηθούμε εν καιρώ.

Η Αθήνα παρακολουθεί τη συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο μια συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών ή, πολύ περισσότερο, μια ρήξη, θα έχει σημαντικές αντιδράσεις όχι μόνο στο ευρύτερο τοπίο της Μέσης Ανατολής, αλλά και στο Κυπριακό και τις ελληνοτοτουρκικές σχέσεις.

Πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, πάντως, στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Τον τούρκο Πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül, ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak, ο Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, η Υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version