Η ώρα των οριστικών αποφάσεων για τις εθνικές κάλπες

Η ώρα των οριστικών αποφάσεων για τις εθνικές κάλπες
Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι Eurokinissi

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το φθινόπωρο, ο ρόλος των τελικών δημοσκοπήσεων και η «νευρική κρίση» της αντιπολίτευσης για το «πλεονέκτημα αιφνιδιασμού» που διατηρεί για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός

«Κλειδώνει» και τυπικά το επόμενο διάστημα ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν στις αρχές φθινοπώρου, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου να κάνουν τον σχεδιασμό τους για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε το Μαξίμου να μην βρεθεί με την «πλάτη στον τοίχο» από το αποτέλεσμα της 26 Μαΐου. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, προγραμματίστηκε και το κοινοβουλευτικό έργο έως τις ευρωεκλογές, αλλά και μετά από αυτές.

Η αντιπολίτευση, βεβαίως, πιστή στο δόγμα «οι κάλπες δεν οριστικοποιούνται παρά μόνο εάν προκηρυχθούν επισήμως», αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός διατηρεί πάντα το δικαίωμα του αιφνιδιασμού για τον εαυτό του», βρίσκεται σε «νευρική κρίση», αναγκαζόμενη να κάνει προγραμματισμό σε δυο κατευθύνσεις, δηλαδή για τριπλές, αλλά και για διπλές κάλπες τον Μάιο, με τις εθνικές το φθινόπωρο.

Η ώρα των τελικών αποφάσεων, ωστόσο, ήγγικεν. Καθοριστικό ρόλο, όπως είναι γνωστό, θα παίξουν οι τελικές δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό του Μαξίμου και που αφορούν το σύνολο και όλους τους συνδυασμούς των εκλογικών αναμετρήσεων- εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.

Η τελευταία προθεσμία, άλλωστε, να προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές είναι η 2 Μαΐου και συνεπώς κάτι τέτοιο –που ο πρωθυπουργός δεν προκύπτει από πουθενά ότι το συζητά- θα πρέπει να γίνει πριν το Πάσχα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα