Και εγεννήθη πρωτοβουλία πολιτών “Γέφυρα”

Και εγεννήθη πρωτοβουλία πολιτών “Γέφυρα”
Ο Νίκος Μουζέλης Eurokinissi

Για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Τη Δευτέρα το μεσημέρι οι πρώτες ογδόντα υπογραφές, σε εκδήλωση στο Polis Café. Ποιοι οι ομιλητές, τι λέει η διακήρυξη, ποιες οι επόμενες κινήσεις.

Και το όνομα αυτής «Πρωτοβουλία πολιτών ¨Γέφυρα¨ για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων».

Έτσι ονομάζεται η κίνηση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που πραγματοποιεί τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Polis café την πρώτη της εκδήλωση, δημοσιοποιώντας το προγραμματικό της κείμενο και δίνοντας στη δημοσιότητα τις ογδόντα περίπου πρώτες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί. Οι πρωταγωνιστές, άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, δεν έριξαν βάρος στη συγκέντρωση πολλών υπογραφών, αλλά στην ποιότητά τους και ως εκ τούτου ενδιαφέρον εμφανίζει και στο ποιοι θα παραβρίσκονται στην εκδήλωση.

Ομιλητές το μεσημέρι της Δευτέρας θα είναι οι Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μπίστης, Κωστής Παπαϊωάννου, Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, Μαρία Ρεπούση και Φωτεινή Σιάννου, ενώ δεν θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ορισμένα μόνο μέλη της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση της Δευτέρας θα είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που προγραμματίζει η «Γέφυρα», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το κείμενο-μανιφέστο κάτω από το οποίο συγκεντρώνονται οι υπογραφές.

Η «Γέφυρα» τονίζει πως για να αντιμετωπιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός απαιτείται η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου και στη χώρα μας, αποστέλλοντας σαφή μηνύματα κυρίως προς το Κίνημα Αλλαγής αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Να εγκαταλείψουν την πολιτική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ»

«Καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον εναγκαλισμό με τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» αναφέρεται στο κείμενο, ενώ καλείται στο διάλογο και το ΚΙΝΑΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο.

Το ΚΙΝΑΛ μάλιστα καλείται να εγκαταλείψει την αδιέξοδη-όπως αναφέρεται- πολιτική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκφράζονται διαφωνίες στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για την περίοδο πριν το ’15 αλλά και για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του.

Κριτική

Η κυβέρνηση μάλιστα καλείται να ξεπεράσει δισταγμούς και ολιγωρίες που εμφανίζει σήμερα, ενώ πολύ θετικά σχόλια υπάρχουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τη ΝΔ

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση το κείμενο αναφέρει ότι «η ΝΔ ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και διολισθαίνει στον εθνικισμό και στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα