Η ΝΔ πήρε 12% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ πήρε 12% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς Eurokinissi

Τι αναφέρει σε σημείωμά του ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο γνωστός καθηγητής που επί χρόνια θεωρείται «ειδικός» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πού υστερεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πού υπερτερεί η ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει το ισχυρό προβάδισμα που διέθετε στις νεότερες ηλικίες, εμφανίζεται ελαφρώς ισχυρότερος στις γυναίκες, ενώ, ως προς την απασχόληση, η μόνη κατηγορία που διαθέτει σαφές προβάδισμα είναι οι άνεργοι. Τα παραπάνω επισημαίνει σε σημείωμά του για τα αποτελέσματα του exit poll ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο γνωστός καθηγητής που επί πολλά χρόνια θεωρείται ως ο ειδικός στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Η εκλογική νίκη της ΝΔ προέκυψε από μία πολυσυλλεκτική δυναμική όπου σε σύγκριση με την ψήφο του Σεπτεμβρίου 2015 μπόρεσε να αντλήσει περίπου το 12% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Χ.Α., περίπου το 20% από τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων και σχεδόν το 30% από το Ποτάμι. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ με μία συσπείρωση ελαφρώς κάτω του 60% δεν μπόρεσε να έχει παρά μόνο περιορισμένα κέρδη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού και σχεδόν μηδενικά από τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ».

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά στο σημείωμά του για τα αποτελέσματα του exit poll:

Η κοινωνική και πολιτική φυσιογνωμία του εκλογικού αποτελέσματος όπως προέκυψε από το exitpoll οδηγεί στις εξής ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

1. Ως προς το φύλο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελαφρώς ισχυρότερος στις γυναίκες ενώ η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχουν ένα σαφώς πιο ισορροπημένο ακροατήριο.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει απωλέσει το ισχυρό προβάδισμα που είχε στις νεότερες ηλικίες και βρίσκεται περίπου ελαφρώς κάτω από το αποτέλεσμα της ΝΔ. Οι κυριότερες διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στις μεσαίες ηλικίες 35-54 ετών όπου η στέρηση σε σχέση με τη ΝΔ είναι 9 με 10 μονάδες. Αντίθετα στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών όπως συνέβαινε και στο παρελθόν η υπεροχή της ΝΔ είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Νεανικό κοινό όπως ήταν εμφανές και στο παρελθόν διαθέτει η Χ.Α, με την επιρροή της ελαφρώς πάνω από 8%. Αντίθετα η Ελληνική Λύση έχει την αντίστροφή ηλικιακή δομή με τα ισχυρότερα ποσοστά της στις μεγαλύτερες ηλικίες, συμπληρωματικά ως προς τα χαμηλά αντίστοιχα ποσοστά της Χ.Α.

3. Αδιαφοροποίητη επιρροή εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το μορφωτικό επίπεδο με σαφώς ισχυρά ποσοστά στους απόφοιτους δημοτικού και αντίθετα σημαντική στέρηση ως προς τη ΝΔ τους απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ.

4. Ως προς την απασχόληση η μόνη κατηγορία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σαφές προβάδισμα είναι οι άνεργοι. Αντίθετα υστερεί με διαφορά πάνω από 10 μονάδες σε σύγκριση με τη ΝΔ στους αγρότες, στους ελ. επαγγελματίες, στις νοικοκυρές και στους συνταξιούχους. Το κρίσιμο καινούριο στοιχείο είναι ότι εμφανίζει σχετικώς ισχυρά ποσοστά στις νοικοκυρές και στους συνταξιούχους έχει δηλαδή μια κοινωνική δομή που βασίζεται κυρίως σε μη ενεργό πληθυσμό ενώ τα ποσοστά στις δυναμικές επαγγελματικές ομάδες (ελ. επαγγελματίες, μισθωτοί ιδ. τομέα) βρίσκονται μόνο περί το 20%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα