Προώθηση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ- πιθανή συνάντηση με Πομπέο

Προώθηση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ- πιθανή συνάντηση με Πομπέο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο AP

Τετ α τετ Κατρούγκαλου, μεταξύ άλλων, με Ντιμιτρόφ, Νίμιτς και Λουτ σε Νέα Υόρκη. Πρώτη φορά η Άγκυρα συζητά για τον διεθνή μηχανισμό που θα αντικαταστήσει τις εγγυήσεις. Ποιες διαλέξεις θα δώσει ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην προώθηση του στρατηγικού διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύει ο υπουργός Εξωτερικών που θα βρίσκεται έως και την ερχόμενη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης των 70 χρόνων δράσης του.

Στο περιθώριο της Συνόδου, μάλιστα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, άλλους αμερικανούς επισήμους, καθώς και με εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπυ.

Τη Δευτέρα πραγματοποιεί διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Columpia με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα είναι επίσης ομιλητής σε κλειστή εκδήλωση σημαντικής δεξαμενής σκέψης με θέμα τον ενισχυμένο περιφερειακό λόγο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ είναι προγραμματισμένο και γεύμα εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Εν συνεχεία ο Γ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου και θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας Ν.. Ντιμιτρόφ που διοργανώνουν επιφανείς δεξαμενές σκέψεις (Atlantic Council, German Marshall Fund και Munich Security Conference). Το βράδυ θα συμμετάσχει στην δεξίωση που παραθέτουν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και ο Μ. Πομπέο για τα 70χρονα του ΝΑΤΟ, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο περιθώριο της οποίας θα έχει τετ α τετ με ομολόγους του, όπως π.χ. της Νορβηγίας. Παράλληλα, θα προγραμματίσει παρέμβαση στο think thank Transatlantic Leadership Network.

Την Παρασκευή ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» η Άγκυρα συζητά για πρώτη φορά τον διεθνή μηχανισμό που θα αντικαταστήσει τις εγγυήσεις στο Κυπριακό, στο οποίο η Ουάσινγκτον πιέζει για εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα