Πυραυλάκατο στο Τζιμπουντί για περιοδείες στο Κέρας της Αφρικής αποστέλλει η Αθήνα

Πυραυλάκατο στο Τζιμπουντί για περιοδείες στο Κέρας της Αφρικής αποστέλλει η Αθήνα
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ (φωτογραφία αρχείου) AP

Αντιθέτως, αρνείται να αποστείλει φρεγάτα στις περιοδείες στα Στενά του Ορμούζ, παρά τις πιέσεις -κυρίως- από το Παρίσι.

Ισχυρότατες πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται η Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει με πολεμικό πλοίο (ένα τουλάχιστον) στις ευρωπαϊκές περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ.

Τις ισχυρότερες πιέσεις, μάλιστα, ασκεί το Παρίσι, το οποίο και πρωταγωνιστεί στην πρωτοβουλία ναυτικής ασφαλείας στον Περσικό, που έχει αναλάβει η Ευρώπη, ως συμπληρωματική κίνηση στο πλευρό της αντίστοιχης αμερικανικής.

Η Αθήνα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε τόσο επικίνδυνες περιπέτειες, από την άλλη όμως, επιδιώκει να “κρατά ζεστή” τη συμμαχία της με τη Γαλλία, τόσο μετά την προσυμφωνία για την αγορά δυο φρεγατών από το Παρίσι, όσο και ενόψει των εξελίξεων στο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η στάση της συγκεκριμένης χώρας (λόγω και της Total) θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται ευθέως τη συμμετοχή της στις περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ, επικαλείται όμως αδυναμία στο να ανταποκριθεί, λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων που έχει το Πολεμικό μας Ναυτικό στο Αιγαίο, λόγω του προσφυγικού.

Η Αθήνα, ωστόσο, ως μια “κίνηση καλής θέλησης”, έχει αποφασίσει να αποστείλει πυραυλάκατο στο Τζιμπουντί, προκειμένου να συμμετάσχει στις περιοδείες που πραγματοποιούνται στο Κέρας της Αφρικής. Γνωρίζει, ωστόσο, πολύ καλά πως οι πιέσεις για αποστολή φρεγάτας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ναυτικής ασφαλείας στον Περσικό θα επαναληφθούν στο μέλλον, ωστόσο προς το παρόν κερδίζει χρόνο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version