Το Συμβούλιο της Ευρώπης ακυρώνει την αποστολή παρατηρητών για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ακυρώνει την αποστολή παρατηρητών για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου
Στιγμιότυπο από αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα τον Ιούνιο AP

Εγκρίθηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Μην πάτε να ψηφίσετε” προτρέπει τους πολίτες ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Φόβοι για επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Ενόψει κοινωνικών συγκρούσεων βρίσκεται η Αλβανία, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, που έχει ακυρώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τις οποίες απέχει η αντιπολίτευση.

Με μια πρωτοφανή ενέργεια του το Συμβούλιο της Ευρώπης ακυρώνει την αποστολή αντιπροσωπείας παρατηρητών για τις εκλογές. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποφάσισε να μην στείλει Αντιπροσωπεία του για την Παρακολούθηση των Εκλογών στην Αλβανία, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης ασάφειας ως προς την οργάνωση των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία στις 30 Ιουνίου, καθώς και των πιθανών κινδύνων ως προς την ασφάλεια σε ορισμένες περιφέρειες. Σας ζητούμε συγνώμη για κάθε αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει η ακύρωση της Αποστολής, τις τελευταίες στιγμές και σας ευχαριστούμε για την προθυμία να συνεργαστείτε με το Συνέδριο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εντωμεταξύ, με 13 ψήφους υπέρ και μία κατά, η νομική επιτροπή ενέκρινε την έκθεση που περιέχει πρόταση προς το κοινοβούλιο της Αλβανίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την παραβίαση του συντάγματος από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, αναφορικά με το διάταγμα που υπέγραψε για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών. Η σχετική συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 4 Ιουλίου οπότε και θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα προτρέπει τους οπαδούς του και συνολικότερα τους πολίτες της χώρας να μην πανε να ψηφίσουν, “ να μην συμμετάσχουν σε αυτή τη φάρσα, που εξυπηρετεί μόνο το έγκλημα και την προσωπική εξουσία του Ράμα”. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν θα έρθει στην εξουσία δια της βίας, απευθύνοντας έκκληση στους οπαδούς του να μην προχωρήσουν σε πράξεις βίας.

Ωστόσο, στα εκλογικά τμήματα που δημιουργούνται υπάρχουν ήδη επεισόδια από οπαδούς της αντιπολίτευσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πλήρης κινητοποίηση της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας συνολικότερα, ώστε να περιφρουρηθούν τα εκλογικά κέντρα.

Όλα δείχνουν ότι η κρίση στην Αλβανία εντείνεται, με τις συνέπειες και την κατάληξη αυτή τη στιγμή να είναι απολύτως άγνωστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version