Συζητά να τοποθετήσει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ

Συζητά να τοποθετήσει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Αμφίβολο αν η κίνηση αυτή εξευμενίσει τις ΗΠΑ. Αν η Τουρκία αποκλείσει τους S-400 θα περιθωριοποιηθεί στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Νίικολας Μπερνς

Στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ προσανατολίζεται η Τουρκία να τοποθετήσει τους S-400 που θα προμηθευτεί από την Ρωσία σε έναν ελιγμό προκειμένου να αποφύγει την αμερικανική οργή.

Η είδηση αυτή, μάλιστα, επιβεβαιώνεται από δυο πλευρές.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Ρωσίας, Andrey Koshkin, με δηλώσεις στο Sputnik, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο θέμα της τοποθέτησης των   S-400  στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ. Ο Α. Koshkin  επεσήμανε ότι η τοποθέτηση των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ είναι πιθανή, προσθέτοντας ότι αυτό είναι προσωρινό μέτρο, και ότι η εγκατάσταση των συστοιχιών είναι ένα τεχνικό θέμα.

Ακολούθησε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Sabah, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Τουρκία, που πρόσκειται μάλιστα στην κυβέρνηση, που τονίζει ότι «αξιολογείται επίσης η ενδεχόμενη τοποθέτηση των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν και στο Κατάρ».    Η Sabah επίσης υποστηρίζει ότι η Τουρκία θεωρεί ότι η διαδικασία για τους S-400 είναι ολοκληρωμένη, επιμένει και ότι δεν θα εγκαταλείψει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, ενώ ασχολείται με την ανεύρεση άλλων λύσεων με τις οποίες θα ξεπεράσει την κρίση με τις ΗΠΑ.

Ο ελιγμός, πάντως, που επιχειρεί η Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι δύσκολο να κάμψει τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, μιλώντας σε τουρκική δεξαμενή σκέψης, επεσήμανε ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400 θα περιθωριοποιηθεί στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις και θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα F35, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν κίνηση προδοσίας του ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Ν. Μπερνς, τόνισε, μάλιστα, ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν «τρία καρκινώματα αυταρχισμού, η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Πολωνία». «Η Τουρκία έχει πάψει να είναι παραγωγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε με νόημα ο πρώην αμερικανός πρέσβης.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version