Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ορμπάν στις 13 Μαΐου στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση στο Λας Βέγκας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση στο Λας Βέγκας AP

Η Ουάσιγκτον βλέπει με καλό μάτι και εξακολουθεί να ενισχύει εμμέσως ή αμέσως την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Η είδηση έχει πραγματικά ενδιαφέρον: ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δεκτό στις 13 Μαΐου στον Λευκό Οίκο τον εθνικιστή και ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Β. Ορμπάν έχει δηλώσει πολλές φορές θαυμαστής του αμερικανού Προέδρου. Το ενδιαφέρον ωστόσο έγκειται στην έμμεση πριμοδότηση του ούγγρου πρωθυπουργού από τον Λευκό Οίκο, σε μια εποχή που οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το συσχετισμό δύναμης μετά τις ευρωεκλογές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Β. Ορμπάν απέσυρε την υποστήριξή του στον υποψήφιο του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές γερμανό χριστιανοδημοκράτη, συντηρητικό πολιτικό Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε χθες τη λύπη του που η Ουγγαρία κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση» υπό την ηγεσία Ορμπάν.

Η αμερικανική πλευρά, όπως έχει φανεί και από τις συνεχείς περιοδείες στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύει τα ακροδεξιά κινήματα και εμμέσως πλην  σαφώς εργάζεται για τη συγκρότηση και ενίσχυση του ακροδεξιού πόλου στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενός πόλου που σε μεγάλο μέρος της ηγεσίας του περιλαμβάνει αντιευρωπαϊκές απόψεις.

Το κυρίαρχο , βεβαίως, είναι το αποτέλεσμα που θα λάβει ο  πόλος αυτός στις ευρωεκλογές και εάν το ΕΛΚ θα συνεργαστεί μαζί του ή θα διαμορφωθούν άλλες συμμαχίες στην Ευρώπη: είτε συμμαχίες του ΕΛΚ με σοσιαλδημοκράτες , πράσινους και φιλελεύθερους,   είτε συμμαχίες των σοσιαλιστών με πράσινους και φιλελεύθερους και με την ανοχή ή στήριξη μέρους τουλάχιστον της ευρωπαϊκής αριστεράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
SHARE: