19 Νοεμβρίου: Γιορτάζουν οι άνδρες και οι τουαλέτες

19 Νοεμβρίου: Γιορτάζουν οι άνδρες και οι τουαλέτες
Άνδρες και τουαλέτες AP

Η συνεισφορά των ανδρών στην κοινωνία, τα τρία χρόνια της ζωής μας στη λεκάνη και η ανόητη πολιτική ορθότητα.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια παράξενη, μάλλον άστοχη υπόθεση, που καμιά φορά αγγίζει τα όρια του κωμικού ή του γκροτέσκου. Να, για παράδειγμα σήμερα, 19 Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα, αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας… Ασφαλώς, η καθιέρωση των Παγκοσμίων Ημερών και μάλιστα από θεσμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους, την υγεία τους, τον πολιτισμό τους, τα δικαιώματά τους και βέβαια το φυσικό και δομημένο περιβάλλον εντός του οποίου όλοι ζούμε. Αυτή είναι η βασική σκέψη πίσω από τη αφιέρωση κάθε ημέρας του ημερολογίου σε κάτι, που όμως, μερικές φορές αποβαίνει γελοίο, ειδικά εάν ο συνδυασμός των εορταζουσών αξιών στην ίδια ημέρα παράγει ένα αποτέλεσμα σαν το σημερινό: Άνδρες και Τουαλέτες…

Πού κολλάνε αυτά τα δυο; Βεβαίως, οι άνδρες, όπως όλος ο κόσμος, χρησιμοποιούν τουαλέτα, αλλά εδώ σταματά ο συσχετισμός. Μόνο χωριστά μπορούμε να τα δούμε: και βέβαια οι άνδρες έχουν δικαίωμα να γιορτάζουν μια μέρα, για να δοθεί έμφαση στην «προσφορά τους στον κόσμο, στις οικογένειες και στην κοινωνία», όπως είναι το σκεπτικό πίσω από την Ημέρα των Ανδρών.

Επίσης, οπωσδήποτε είναι αξιόλογος ο σκοπός της καθιέρωσης της 19 ης Νοεμβρίου ως Ημέρα Τουαλέτας, καθώς είναι όντως σημαντική η «ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Ημέρας Τουαλέτας, όταν μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο, περνώντας περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!

Όμως, το ξαναλέω, αυτές οι ανόητες και ανοίκειες συνυπάρξεις δύο μεγάλων στόχων ευαισθητοποίησης την ίδια ημέρα, αποδυναμώνουν και τους δύο, και μόνο θυμηδία προκαλούν, είδικά όταν η πολιτική ορθότητα τους καθιστά καταγέλαστους.

Χαμογελαστοί άνδρες κάθε ηλικίας και φυλής, και πεντακάθαρες, αστραφτερές τουαλέτες εικονογραφούν «θεσμικά» τη σημερινή ημέρα, τη 1η Νοεμβρίου… Εικόνες τόσο μακριά από την πραγματικότητα, τόσο έξω από την καθημερινότητα, που καταντούν γελοίες, προξενώντας αδιαφορία ή το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κανείς δεν πρόκειται να βγει στους δρόμους σήμερα, τη 19η Νοεμβρίου, να γιορτάσει ούτε τους αρσενικούς, ούτε τα αποχωρητήρια.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα