Ακαδημία Πλάτωνος: Mια συνοικία με ένδοξο όνομα

Ακαδημία Πλάτωνος: Mια συνοικία με ένδοξο όνομα

Λίγοι γνωρίζουν το παλιό και κακόηχο όνομα αυτής της γειτονιάς

Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η Αθήνα, στην πραγματικότητα ήταν ένας εκτεταμένος τουρκομαχαλάς, με μπόλικα αρχαία ερείπια και κάποια, ελάχιστα, αξιοπρεπή κτίρια στο κέντρο. Οι γειτονιές της ράθυμες, σκονισμένες, βρόμικες, προκαλούσαν με το όνομά τους και μόνο τη φρίκη των πρώτων δημοτικών αρχόντων.

Ανάμεσα στις άλλες, των οποίων τα χυδαία ονόματα προσέβαλαν τα ευαίσθητα ώτα της πρώιμης αθηναϊκής αριστοκρατίας, ήταν και εκείνη η γειτονιά στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, που σήμερα ονομάζεται Ακαδημία Πλάτωνος. Οι αρχικοί ονοματοδότες της προσπάθησαν να δώσουν μία δανεική αίγλη σε μια συνοικία, που, εκτός από την ένδοξο παρελθόν της, δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο. Σκοπίμως καθυστερούμε να σας πούμε πώς ονομαζόταν αυτή η περιοχή, κοντά στα Σεπόλια και τον Κολωνό. Αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο: η Ακαδημία Πλάτωνος παλιά λεγόταν Χεζολίθαρο.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα