Είμαστε όλοι επώνυμοι: Ασλάνογλου και Μποζιάρης

Είμαστε όλοι επώνυμοι: Ασλάνογλου και Μποζιάρης

Απαντήσεις σε αναγνώστες.

Σήμερα και οι δύο φίλοι που ζήτησαν να μάθουν την προέλευση του επωνύμου τους, η κυρία Ασλάνογλου και ο κύριος Μποζιάρης, έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρασία.

Ασλάνογλου

Επώνυμο που προέρχεται από το τουρκικό «ασλάν», (aslan) δηλαδή το λιοντάρι. «Ασλάνογλου» σημαίνει ο γιος, ο απόγονος του ασλάν, του λέοντα.

Κάποιοι Ασλάνογλου, από τον Πόντο ή τη Μικρασία, εξελλήνισαν το επώνυμό τους σε «Ασλανίδης» αλλάζοντας την τουρκική κατάληξη –ογλου με την ελληνική –ίδης, ενώ κάποιοι άλλοι το μετέφρασαν ως «Λεονταρόπουλος», ή «Λεονταρίδης».

Μποζιάρης

Επώνυμο που δηλώνει σωματική ιδιομορφία. Προέρχεται από την τουρκική λέξη Μποζ (boz), που σημαίνει σταχτής, φαιός. Ενίοτε, «μποζιάρης» είναι και ξανθός, αυτός που έχει ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Στη Δράμα υπάρχει το «Μποζ Νταγκ», (Boz Dag), το «Φαλακρό Βουνό. Οι ντόπιοι λένε το βουνό Μπόζντα. Από το ίδιο θέμα (-μποζ) προκύπτουν επίσης τα επώνυμα Μπόζης, Μποζούδης, Μποζίδης, Μπόζογλου, κ.α.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα