Η ιστορία του επωνύμου “Φραγκούλης”

Η ιστορία του επωνύμου “Φραγκούλης”

Ο φίλος επισκέπτης του News 24/7 μας έστειλε την ιστορία του επωνύμου του (Φραγκούλης) όπως την έμαθε από τους οικείους του. Είναι μια ωραία ιστορία για να εγκαινιάσουμε την καινούρια στήλη. Απολαύστε την.

«Νομίζεις πως η ετυμολογία του επιθέτου μου, “Φραγκούλης”, είναι εύκολη…

Λοιπόν, ο προ-προ-πάππους μου, τότε στη Σφακτηρία, είχε το επίθετο «Μάτεσις». Αυτή η οικογένεια ήταν συνεργάτες των Τούρκων. Στη ναυμαχία του Ναυαρίνου έφυγαν και πήγαν στη Ζάκυνθο.

Για να σβήσουν τα ίχνη τους μετονομάστηκαν σε «Αναγνώστου» επειδή ήξεραν ανάγνωση και γραφή και γράφτηκαν στο libro d’oro, ως ευγενείς…

Στην επανάσταση του 1821 ο Κολοκοτρώνης είχε δύο γραμματείς που φορούσαν φράγκικα ρούχα, παντελόνια…

Ο ένας ήταν ψηλός και ο άλλος κοντός. Ο πρώτος (ο δικός μας) ονομάστηκε Φραγκούλης ενώ ο άλλος Φραγκουλάκης, επειδή φόραγαν παντελόνια και όχι φουστανέλλα.

Αυτός ο Φραγκούλης, στη δίκη του Κολοκοτρώνη ήταν ο μόνος που ψήφισε, ως δικαστής, υπέρ του.

Αυτή η ιστορία είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο της οικογένειας, το οποίο όμως έχει χαθεί.

Επίσης δείχνει ένα μέρος της ελληνικής ιστορίας, όπου οι «ήρωες» αποδεικνύονται πολλές φορές προδότες».

Να παρατηρήσω, ευχαριστώντας θερμά τον φίλο για την ιστορία του επωνύμου του που μοιράστηκε με όλους μας, πως οι δικαστές στη δίκη του Κολοκοτρώνη ήταν, οι εξής, εκτός από τον Πρόεδρο του Διακστηρίου, τον Αναστάσιο Πολυζιωίδη: Γ. Τερτσέτης, Δ. Σούτσος, ο Α. Βούλγαρης και ο Φ. Φραγκούλης. Η Ιστορία λέει πως τα μόνα μέλη του δικαστηρίου που αντιτάχθηκαν στην καταδίκη σε θάνατο των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα ήταν ο Πρόεδρος Πολυζωίδης και ο δικαστής Τερτσέτης.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα