Κιμ Γιονγκ Ουν: Από που κρατά η σκούφια του

Κιμ Γιονγκ Ουν: Από που κρατά η σκούφια του
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Η δικαιοσύνη των Κιμ, το κίτρινο τυρί, τα πυρηνικά και η φορητή τουαλέτα

Η υπογραφή της επί της αρχής συμφωνίας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν για «την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας», είναι ένα θετικό βήμα προς την ειρήνη.  Ο κίνδυνος του πυρηνικού ολέθρου φαίνεται τώρα να απομακρύνεται, όταν οι δύο ηγέτες, μέχρι πριν από λίγο καιρό προέβαιναν σε επικίνδυνους λεονταρισμούς. Θα θυμάστε τις εκατέρωθεν απειλές, που θύμιζαν περισσότερο τσαμπουκάδες μεταξύ δύο νταήδων, παρά πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ δύο ηγετών, που  είχαν το δάχτυλό τους στο κόκκινο κουμπί πολλών πυρηνικών πυραύλων….

Συμμετέχοντας λοιπόν σ’ αυτό το θετικό κλίμα, και προεξοφλώντας την επίτευξη μιας τελικής και μόνιμης συμφωνίας, δεν κρατάμε μικρό καλάθι, παρόλα τα πολλά κεράσια που ακούμε. Παραθέτουμε λοιπόν κάποια στοιχεία για το όνομα και το πρόσωπο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Αρχίζοντας από το επώνυμο, το «Κιμ», να πούμε πως είναι ένα από τα πιο κοινά επίθετα της Κορέας. «Κιμ» λέγεται το 22% του πληθυσμού της χώρας, μαζί βέβαια με την ηγετική δυναστεία, που κάνει το κουμάντο από το 1948, όταν ο Κιμ ιλ-Σουνγκ, ο παππούς του τωρινού ηγέτη, ίδρυσε το κράτος της Βόρειας Κορέας.

Το επώνυμο «Κιμ» δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, εκτός και αν νοηματοδοτείται απο τα συμφραζόμενα. Στην προκειμένη περίπτωση, το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο στο «Κιμ», στο επώνυμο του ηγέτη, όσο στα δύο άλλα ονόματά του. Λοιπόν, το «Γιονγκ», (Jong), που το είχε και ο πατέρας του, σημαίνει «δίκαιος (just), σωστός (proper)».  Το «Ουν», στα κορεάτικα σημαίνει «εύνοια», αλλά και «ευγνώμων». Όλο μαζί, Γιονγκ-Ουν, αποδίδεται ως «η δικαιοσύνη και η εύνοια των Κιμ». Ο προκάτοχος στην εξουσία και πατέρας του Κιμ Γιονγκ- ουν, ονομαζόταν Κιμ Γιονγκ –Ιλ, που σημαίνει «ο κατάλληλος των Κιμ, ο πρέπων του δίκαιου ηλίου»…

Να θυμίσουμε πως ο 34χρονος (γεννημένος το 1984) Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι  ο Ανώτατος Ηγέτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η οποία ναι μεν έχει έκταση μικρότερη της Ελλάδας (120 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα), έχει όμως τον τέταρτο σε μέγεθος στρατό στον κόσμο, με σχεδόν τους μισούς από τα 25 εκατομμύρια κατοίκους, να αποτελούν μέλη (ενεργά, έφεδρα και βοηθητικά) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Κιμ Γιονγκ – Ουν είναι επίσης ο Πρώτος Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος Κορέας, αλλά και ο Ανώτατος Διοικητής του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, με το βαθμό του στρατηγού. Συχνά οι πολίτες αναφέρονται σε αυτόν, ως ο «Στρατηγός». Έχει σπουδάσει φυσική και είναι απόφοιτος στρατιωτικής σχολής, ενώ φημολογείται ότι είναι επίσης σπουδαγμένος στην Ελβετία, λάτρης του μπάσκετ, του κίτρινου τυριού, του κονιάκ, ενώ ζυγίζει 130 κιλά και τυγχάνει κάτοχος προσωπικής περιουσίας που αγγίζει τα 5 δισ. δολάρια. Λέω «φημολογείται», γιατί αυτά τα τελευταία στοιχεία για τον Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Ό,τι κι αν είναι όμως, η υστερία που πιάνει τις Βορειοκορεάτισσες όταν τον βλέπουν από κοντά σε δημόσιες εμφανίσεις είναι δεδομένη – ούτε ο Έλβις Πρίσλεϊ να ‘τανε…

Να σας πω κι ένα τελευταίο στοιχείο γι’ αυτόν: ο απόλυτος άρχοντας της Βόρειας Κορέας όταν ταξιδεύει, παίρνει πάντοτε μαζί του την προσωπική του φορητή τουαλέτα, όπως έκανε τώρα στη Σιγκαπούρη, στις συνομιλίες με τον Τραμπ. Γιατί, θα ρωτήσετε ευλόγως. Διότι, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Chosun» της Νότιας Κορέας, ο Κιμ πήρε την προσωπική του τουαλέτα ώστε «δύτες υπονόμων να μην έχουν πρόσβαση στα κόπρανα του ανώτατου ηγέτη, διότι οι σωματικές εκκρίσεις του  περιέχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του», που είναι βέβαια κρατικό μυστικό της Βόρειας Κορέας…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα