O επικίνδυνος Tραμπ: Τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό του;

O επικίνδυνος Tραμπ: Τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό του;
Ο Τραμπ απαγόρευσε το εθνικό αναψυκτικό της Σκωτίας γιατί λεκιάζει AP

Ο κυρίαρχος του κόσμου, το χρυσό βατόμουρο και ο Αντισθένης

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Ντόναλντ Τραμπ, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Η πρόσφατη αποφασή του να μεταφέρει την Αμερικανική Πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ απειλεί να βάλει μπουρλότο στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής. Στις διαδηλώσεις, μέχρι στιγμής, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ενέρχονται σε δεκάδες, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση.

Επίσης, να θυμίσουμε πως ο κ. Τραμπ πρόσφατα αποφάσισε να να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι που δημιούργησε παγκόσμια ανησυχία – η Ευρώπη εξέφρασε τη «λύπη» της, η Ρωσία την «απογοήτευσή της», ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα, σπάζοντας τη σιωπή του μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία, μίλησε για ένα «σοβαρό λάθος».

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που τυγχάνει, εκτός από πολιτικός φυσικά, και πλούσιος επιχειρηματίας, τηλεπαρουσιαστής, κτηματομεσίτης και συγγραφέας. Μάλιστα, το πέρασμά του από τον κινηματογράφο του έχει αποφέρει το Χρυσό Βατόμουρο Δεύτερου Ανδρικού ρόλου το 1990… Γεγονός είναι πάντως πως η βαθιά Αμερική αδιαφόρησε παντελώς για το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δεδηλωμένος σεξιστής, ακροδεξιός και μισαλλόδοξος – και του έδωσε το Προεδρικό αξίωμα.

Για να δούμε όμως, ποια ιστορία αφηγείται το ονοματεπώνυμο αυτού του επικίνδυνου για τη παγκόσμια ειρήνη ανθρώπου: ας αρχίσουμε από το μικρό του, το Ντόναλντ. Το όνομα «Ντόναλντ» προέρχεται από το σκοτσέζικης προέλευσης «Ντόμναλ», που σημαίνει «άρχοντας, κυβερνήτης του κόσμου»! Αλήθεια, δεν σας κάνω πλάκα. Το όνομα παράγεται από τις αρχαίες κέλτικες λέξεις «ντάμνο», που σημαίνει «κόσμος» και το ρήμα «βαλ», δηλαδή «κυβερνώ, βασιλεύω». Να προσθέσω πως δύο βασιλιάδες των Σκοτσέζων του 9ου μ.Χ. αιώνα ονομάζονταν Ντόναλντ. Δεν είναι παράξενο που οι γονείς του τού έδωσαν αυτό το όνομα, μιας και ο 72 ετών Ντόναλντ Τραμπ έλκει την καταγωγή του από τη Γερμανία, από τον πατέρα του, αλλά και από τη Σκωτία, από τη μητέρα του…

Λοιπόν, τώρα το επώνυμο: Τραμπ. «Trump», στα αγγλικά, με «u», σημαίνει «σάλπιγγα, τρομπέτα», αλλά και το ατού στα χαρτιά. Σαν ρήμα σημαίνει πως «παίζω το ατού μου». «Play my trump card» σημαίνει, στα αμερικάνικα, πως παίζω το τελευταίο μου χαρτί, το ατού μου, και κυριολεκτικά και μεταφορικά, πως κάνω το παν για να επιτύχω το σκοπό μου. Επίσης το εμπρόθετο ρήμα «trump up» σημαίνει πως επινοείς κάτι δόλιο δι’ ίδιον όφελος– ας πούμε, μια στημένη κατηγορία για να κλείσεις κάποιον στη φυλακή!

Τελικά ο Αντισθένης είχε δίκιο: «αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις» είχε πει, και ορίστε, εάν «μεταφράσει» κανείς το ονοματεπώνυμο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχει την εξής ιστορία: Ο κυρίαρχος του κόσμου που έπαιξε το τελευταίο του χαρτί! Και κέρδισε, να συμπληρώσω μετά λύπης μου, ενώ όλος ο πλανήτης, που είναι τώρα βυθισμένος στην αγωνία ακούγοντας τις σάλπιγγες του πολέμου, φαίνεται να είναι ο χαμένος, μέχρι στιγμής.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα