Όταν παρουσιάστηκε το μπικίνι

Όταν παρουσιάστηκε το μπικίνι
Φωτογραφία αρχείου ASSOCIATED PRESS

Ο Γάλλος μηχανικός, η τολμηρή χορεύτρια και οι πυρηνικές δοκιμές.

Σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια, στις 5 Ιουλίου 1946, ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ παρουσιάζει για πρώτη φορά σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι το μαγιό «μπικίνι». Το «εκρηκτικό» μαγιό, που αποτελείται από δύο κομμάτια, ένα κάτω, σαν εσώρουχο, και ένα πάνω, σαν στηθόδεσμο,  το φοράει για πρώτη φορά η Μισελίν Μπερναντινί, μια στριπτιζέζ σε παρισινό Καζίνο – ήταν το μόνο  μοντέλο που δέχτηκε να εμφανιστεί δημόσια με την δημιουργία του Ρεάρ, κερδίζοντας έτσι μια θέση στην Ιστορία.

Εκρηκτικό, πράγματι. Ο Ρεάρ πίστευε πως η κρεασιόν του, που εξετόπισε τα ολόσωμα μαγιό από την πλαζ, θα είχε «εκρηκτικές» επιπτώσεις στην εμφάνιστη των γυναικών στις παραλίες, όπως οι δοκιμαστικές ρίψεις ατομικών βομβών στην ατόλη Bikini από τις ΗΠΑ. Από αυτήν ακριβώς την ατόλη το μαγιό των δύο κομματιών (ντε πιες) πήρε το όνομά του, προς μεγάλη ικανοποίηση της γυναικείας φιλαρέσκειας και του ανδρικού ενθέρμου ενδιαφέροντος, αντιστοίχως.

Τώρα, τα καημένα τα νησιά Μπικίνι, που έδωσαν το όνομά τους στην έμπνευση του Ρεάρ, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Από το 1986 αποτελούν ένα ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος, τα Νησιά Μάρσαλ, που  κατοικούνται εδώ και 3000 χρόνια από Μικρονήσιους, αυτόχθονες του Ειρηνικού.

Βέβαια, αυτές οι κοραλλιογενείς ατόλες δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τις αποικιοκρατικές βλέψεις των «πολιτισμένων». Έτσι,  τον 16ο αιώνα έφτασαν εκεί οι Ισπανοί, για να παραδώσουν τη σκυτάλη στους Γερμανούς τον 19ο.  Μετά πλάκωσαν οι Ιάπωνες, και τελευταίοι οι Αμερικάνοι , που έκαναν εκεί ένα σωρό πυρηνικές δοκιμές, από το 1946 μέχρι και το 1958, γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων τους την υγεία των δύστυχων Μπικινιωτών. Μάλιστα, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν τη δεκαετία του ’90 να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους νησιώτες που προσβλήθηκαν από τη ραδιενέργεια…

Να πούμε πως η ονομασία «Μπικίνι», είναι το όνομα που έδωσαν οι Γερμανοί στα νησιά, αποδίδοντας στη γλώσσα τους το παλιό τοπωνύμιο των ντόπιων : «Πικίνι» (Pikinni).

Αυτά εν ολίγοις για το μαγιό Μπικίνι. Ας θυμόμαστε, όταν ξαπλώνουμε τις λιοψημένες μας κορμάρες στην άμμο, πως τα «εκρηκτικά» αποτελέσματα του Μπικίνι, δεν είναι πάντα ωφέλιμα και υγιεινά για όλους…

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα