Ποιο είναι το πιο κοινό βαφτιστικό όνομα;

Ποιο είναι το πιο κοινό βαφτιστικό όνομα;
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Πολύ συνηθισμένα, αλλά και τα πιο σπάνια ανδρικά και γυναικεία ονόματα

Σύμφωνα με μια στατιστική έρευνα που βασίστηκε σε ένα δείγμα 97072 ονομάτων, από Έλληνες και Ελληνίδες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2009, το πιο κοινό ελληνικό γυναικείο όνομα, και το πιο συνηθισμένο απ’ όλα, αντρικά και γυναικεία, είναι το Μαρία. Από τις σχεδόν εκατό χιλιάδες, οι έξι χιλιάδες εξακόσιες πενήντα δύο ονομάζονταν Μαρίες. Μετά έρχεται το όνομα “Ελένη” με 3850 εμφανίσεις, ενώ, στους άντρες, προεξάρχει ο Γεώργιος, με 3320 φέροντες το όνομα. Στην τέταρτη θέση η Αικατερίνη, μετά η Βασιλική, και στην έκτη ο Δημήτριος.

Για να καταλάβετε πόσο συνηθισμένα ειναι αυτά τα ονόματα, να σας πω πως σ’ αυτά τα 100.000 άτομα υπήρχαν μόνο δύο άντρες που λέγονταν Χρυσοβαλάντιος, δύο Χρυσοπηγές, μία Βρεττανία, μια Ελβετία, μια Ιορδανία, μια Δημοκρατία, μια Επαμεινωνδία, μία Εφευρέτισsα, μια Ηλιοστάλακτη, ένας Θύρσος, μια Κουζινία, ένας Λευκόφρυς, μια Μοσχοκαρφένια, ένας Σπάσης κι ένας Χρυσάφης, καημένα παιδιά.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα