Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τι σημαίνει το όνομά του

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τι σημαίνει το όνομά του
Τι σημαίνει το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο σεβασμός, η καλή προαίρεση και το γεράκι.

Στις διπλές εκλογές την περασμένη Κυριακή στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγαγε περιφανή νίκη: εξασφάλισε το 52,5 % στις προεδρικές εκλογές (25.959788 ψήφους), και 293 έδρες στις βουλευτικές. Με την αρωγή των 49 εδρών του ακροδεξιού συνεργαζόμενου κόμματος MHP, ο Ερντογάν έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Όλα αυτά σημαίνουν πως για πέντε χρόνια, με τις υπερεξουσίες που του δίνει η συνταγματική μεταρρύθμιση, ο «Σουλτάνος» θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην τουρκική πολιτική σκηνή για πέντε ακόμα χρόνια.

Κάτι που δεν είναι και τόσο παράξενο, εάν αναλογιστούμε τη σημασία του ονοματεπωνύμου του….Λοιπόν, ο Recep Tayyip Erdogan, που γεννήθηκε το 1954 στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από τη Ριζούντα, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου, έχει ένα όνομα που τον βοήθησε πολύ στην πολιτική του πορεία, η οποία ξεκίνησε με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, και ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της γενέτειράς του, στην «Κασίμπασα Σπορ Κουλουμπού» («Κασίμπασα» είναι η γειτονιά της Πόλης που μεγάλωσε ο Ερντογάν και «Σπορ Κουλουμπού», σημαίνει «Sport Club»).

Τέλος πάντων, το επώνυμο Erdogan ετυμολογείται παό το «er», που σημαίνει στα τούρκικα «γενναίος», και το «dogan», που είναι το γεράκι – «γενναίο γεράκι», όλο μαζί. Το πρώτο όνομά του, «Recep», είναι η μεταφορά στην τουρκική του αραβικού «Rajab», που σημαίνει «σεβασμός». «Ρατζάμπ» είναι επίσης το όνομα του εβδόμου μήνα στο Ισλαμικό ημερολόγιο. Και τέλος, το άλλο όνομά του, το Ταγίπ, (Tayyip), είναι κι αυτό μεταφορά στα τούρκικα του αραβικού «Tayyib», που είναι ο «ευχάριστος», ο «καλόψυχος».

Λοιπόν, δεν προκύπτει τίποτα αρνητικό ή έστω ταπεινό, όταν «αποδελτιώσει» κάποιος το όνομα το Τούρκου Προέδρου: Σεβασμός, καλή προαίρεση, αλλά και θάρρος, δύναμη και περηφάνια, που χαρακτηρίζουν το γεράκι.

Μακάρι να επηρέαζε όντως το νόημα του επωνύμου μας την ζωή και τη πορεία μας. Και μακάρι να επικρατούσαν στον κόσμο, όχι οι πολέμαρχοι με τα ηρωικά ονόματα, αλλά η Ειρήνη, η Ευτυχία και η Ελευθερία…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα