Στο δρόμο 20.000 εκπαιδευτικοί λόγω εφεδρείας

Στο δρόμο 20.000 εκπαιδευτικοί λόγω εφεδρείας
12-5-2011-ΛΑΡΙΣΑ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ .(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) Eurokinissi

Δεν φαίνεται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο μέτρο της εφεδρείας. Στο στόχαστρο 20.000 εκπαιδευτικοί για την εξασφάλιση επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, παρά την αρχική τους εξαίρεση από το καθεστώς. Έτοιμη για έντονες κινητοποιήσεις δηλώνει η ΟΛΜΕ

Σε “πρώτο πλάνο” μπαίνει για την κυβέρνηση η εφεδρεία των εκπαιδευτικών, έχοντας εντός του σχεδίου, την προοπτική να ξεκινήσει η εφαρμογή της με το πέρας της φετινής σχολικής χρονιάς, υπολογίζοντας να τεθούν στο προσυνταξιοδοτικό αυτό καθεστώς περίπου 20.000 δάσκαλοι και καθηγητές.

Όπως δημοσιεύει το “Έθνος”, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως παρ’ όλη την αρχική εξαίρεση των καθηγητών από το μέτρο, δεν αποκλείεται με την νεώτερη νομοθετική πρωτοβουλία, να συμπεριληφθούν και αυτοί.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφέδρων θα κυμανθεί από 18.000-20.000 εκπαιδευτικούς στο σύνολο των 185.000 που εργάζονται σήμερα.

Ο λόγος για τον οποίον η κυβέρνηση ξανασκέφτεται να εντάξει τους καθηγητές στο μέτρο, είναι διότι πρέπει να επιτευχθεί ο αριθμός των 30.000 εφέδρων.

Ο αριθμός αυτός είναι  δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, οπότε εάν δεν επιτευχθεί τότε θα πρέπει να επιστρατευθούν και οι καθηγητές.

Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ακόμα και αν τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του 2011, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και να νομοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου στον χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθούν περικοπές δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ.

“Casus Beli” για την ΑΔΕΔΥ η εφεδρεία

Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η εφεδρεία στον κλάδο τους και επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του μέτρου στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση θα αποτελέσει “casus belli” για τους δάσκαλους και τους καθηγητές που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Η ΑΔΕΔΥ χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα καταγγέλει τις κινήσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημήτρης Μπράτης: “Εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να βγάλει σε εφεδρεία και εκπαιδευτικούς, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φαίνεται ότι πίσω από μία τέτοια ενέργεια υπάρχει ένα ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης”.

Ο κ. Μπράτης που είναι και αιρετό μέλος στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπληρώνει λέγοντας πως “Η αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου θα είναι ισχυρότατη σε μια τέτοια περίπτωση. Εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση, θα πρέπει να τις αφήσουν στην άκρη”.

Ο πρόεδρος της (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εφαρμογής της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας στους εκπαιδευτικούς, δηλώνει ότι “μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει το δημόσιο σχολείο σε συνθήκες πραγματικού Μεσαίωνα και μια ολόκληρη γενιά σε πολιτισμικό μαρασμό. Θα στερήσει από το εκπαιδευτικό σύστημα τη γνώση χιλιάδων έμπειρων εκπαιδευτικών τη στιγμή που δεν το τροφοδοτεί με τον ενθουσιασμό των νέων δασκάλων μετά την ουσιαστική κατάργηση των διορισμών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα