H Λίμνη Δόξα και η κοιλάδα του Φενεού. Getty Images/iStockphoto

10 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Χωριό, πόλη, βουνό, θάλασσα, λίμνη, αρχαιολογικός χώρος, πιν-νικ στη φύση, ότι και αν τραβάει η όρεξη σας, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σας το προτείνουμε για να το απολαύσετε!

Από τη Χαλκίδα στην Αίγινα και από το Ξυλόκαστρο στη Ζήρεια, μια εκδρομή στην καρδιά του Φθινοπώρου είναι η τονωτική ένεση που χρειαζόμαστε. Αυτές είναι οι δέκα προτάσεις του Magazine.

Πολη: Η κοσμοπολιτικη Χαλκιδα

Η Χαλκίδα. Getty Images/iStockphoto

Απλωμένη στις δυο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα, 80 μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, είναι σίγουρα η ιδανική απόδραση που συνδυάζει τα πάντα. Οι Αθηναίοι έχουν συνδέσει την πόλη με τα ουζερί και τα ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα, όμως η ιστορία της και οι ομορφιές της αξίζουν εξερεύνησης. Πόλη της ιερής πηγής Αρέθουσας, η Χαλκίδα πάντα προκαλεί δέος με το φαινόμενο της παλίρροιας, με τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες! Σταθείτε μπροστά στην ιστορική γέφυρα Negroponte και απολαύστε αυτό το μοναδικό θέαμα.

Ντόπιοι και επισκέπτες συναντώνται στην όμορφη παραλία της, για βόλτα ή για καφέ. Η περιήγηση στην πόλη, αποκαλύπτει εντυπωσιακά κτήρια, όπως το Δημαρχείο αλλά και το Κόκκινο Σπίτι, το νεοκλασικό κτήριο με τα πήλινα αγάλματα. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ενετικό Υδραγωγείο και το Τουρκικό Τζαμί αλλά και την σημαντική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Για να απολαύσετε την καλύτερη θέα της Χαλκίδας, ανεβείτε μέχρι την κορυφή του λόφου Κανήθου, για να θαυμάσετε από κοντά και το ενετικό φρούριο του Καράμπαμπα.

Νησι: Η Αιγινα με τις χιλιες ομορφιες

Αίγινα. Getty Images

Το πανέμορφο νησί με τον τεράστιο πλούτο σε ιστορία, αξιοθέατα και ομορφιές, είναι ιδανικό ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, αφού η απόσταση του από το λιμάνι του Πειραιά είναι μικρή και τα καραβάκια πάνε και έρχονται συνεχώς. Γραφικά χωριά, υπέροχη χώρα, σπουδαία μοναστήρια, θαλασσινή κουζίνα, αλλά και παραλίες να βουτήξεις αφού τα νερά αυτή την εποχή είναι ακόμη ζεστά. Ως έδρα της πρώτης κυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το 1928, η Αίγινα στολίστηκε με εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια, που σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και να γνωρίσει την ιστορία του τόπου. Εκεί στην πόλη της Αίγινας το χρώμα στα κτίρια και της γειτονιές δεσπόζει, με τα σοκάκια να μοιάζουν σαν σκηνικό ταινίας μιας άλλης εποχής. Περπατήστε με τα πόδια και εξερευνήστε κάθε γωνία και κάντε τα ψώνια σας στον εμπορικό δρόμο της Αφαίας πάνω από την παραλιακή λεωφόρο.

Στα must είναι η επίσκεψη στα αρχαία μνημεία, με το Δωρικό Ναό της Αφαίας Αθηνάς που χρονολογείται από το 500 π.Χ. να ξεχωρίζει, με τα γλυπτά αετώματά του. Εντυπωσιακός είναι επίσης ο Ναός του Απόλλωνα Δελφίνειου, στην Κολώνα. Σπουδαία μοναστήρια και Ναοί βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί, Μονή του Αγίου Νεκταρίου, κοντά στην Παλαιοχώρα, να είναι ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια στα Βαλκάνια. Τα μικρά χωριά της Αίγινας, έχουν το καθένα το δικό τους χρώμα. Αγία Μαρίνα, Πέρδικα, Σουβάλα, ίσως είναι τα πιο γνωστά και εκεί θα βρείτε καφενεία και ταβερνάκια για να απολαύσετε την ντόπια κουζίνα.

Χωριο: Στην εμβληματικη Δημητσανα

Η ορεινή Αρκαδιά, είναι ο ελληνικός παράδεισος των χωριών. Δύσκολο να διαλέξεις προορισμό, όμως η εμβληματική Δημητσάνα, δεν είναι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, αλλά και τα ομορφότερα. Πανέμορφα πέτρινα αρχοντικά, μαρτυρούν περιόδους ευμάρειας, με τα περισσότερα από αυτά σήμερα να έχουν μετατραπεί σε ξενώνες ενώ κάποια άλλα παραμένουν κατοικίες. Από εδώ ξεκινάνε διάφορα μονοπάτια για τα γύρω χωριά τα οποία αξίζει με την κατάλληλη καθοδήγηση να τα εξερευνήσετε. Την περίοδο των Οθωμανών, εδώ λειτούργησε το «κρυφό σχολειό» ενώ στη συνέχεια εδώ κατασκευαζόταν το μπαρούτι που συνέβαλλε σημαντικά στο αγώνα για την Ελευθερία. Είναι πατρίδα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του οποίου το άγαλμα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά και του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, τις κατοικίες των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί.

Η Βιβιλιοθήκη του οικισμού είναι ιστορική, καθώς χρονολογείται από το 1764 και σήμερα αριθμεί 35.000 τόμους βιβλίων, διάφορα χειρόγραφα αλλά και έγγραφα. Ανάμεσα στο κτίρια που ξεχωρίζουν, είναι ο Πύργος του Ξενιού ο οποίος κατασκευάστηκε το 1850-51 από Πυρσογιαννίτες και Λαγκαδιανούς μάστορες. Επίσης αξίζει μία επίσκεψη στο μουσείο της Δημητσάνας, όπου εκτίθενται υφαντά, αργαλειοί, διάφορα είδη λαϊκής τέχνης αλλά και μία αρχαιολογική συλλογή. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, μπορείτε να επισκεφτείτε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙ.Ο.Π., μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η ανάδειξη των παραδοσιακών μεθόδων υδροκίνησης αλλά και των προϊόντων που παράγονταν. Σε αυτή την περιοχή, βρίσκεται η παλαιά και η νέα Μονή Φιλοσόφου, αλλά και η Μονή του Προδρόμου, μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.

Πικ-Νικ: Το αισθητικο δασος του Πευκια στο Ξυλοκαστρο

Το Ξυλόκαστρο από ψηλά. Getty Images/iStockphoto

Ο μεγάλος μας λυρικός ποιητής Άγγελος Σικελιανός με τη σύζυγο του Εύα Πάλμερ, χτίζουν μια πανέμορφη εξοχική κατοικία στην άκρη του Πευκιά προς το μέρος της Συκιάς. Το μοναδικό αισθητικό δάσος, λίγο έξω από την πόλη του Ξυλόκαστρου έμελλε να γίνει σημείο συνάντησης μυθικών προσωπικοτήτων, των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Μανώλης Καλομοίρης, η ιέρεια του χορού Ισιδώρα Ντάνκαν, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής και πόσοι άλλοι, εμπνεύστηκαν εκεί. Σήμερα το μικρό δάσος του Πευκιά, παραμένει μια όαση γαλήνης και φύσης.

Ιδανικός τόπος για περπάτημα και τρέξιμο στο εσωτερικό του, ή κατά μήκος της πανέμορφης παραλίας που είναι προσβάσιμη μέσα από το δάσος . Κατά μήκος της υπέροχης διαδρομής του κύριου μονοπατιού θα συναντήσετε κρήνες, αλλά και παγκάκια και πάγκους για να στήσετε το δικό σας πικ-νικ. Μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε τη βίλα του Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Sikyon. Λέγεται, ότι κάτω από τη σκιά των πεύκων του Πευκιά Ξυλοκάστρου είχε την έμπνευση ο Κώστας Καρυωτάκης κι έγραψε το ποίημα «το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας».

Αρχαιολογικος περιπατος: Η Ολυμπια των Μυθων

Αρχαία Ολυμπία Getty Images/iStockphoto

Εκεί νιώθεις πως η μαγεία είναι αληθινή, πως η ενέργεια είναι μια αίσθηση υπαρκτή, πως η ιστορία είναι αυτό που μας οδηγεί στο μέλλον φτάνει να τη γνωρίσουμε. Στην Ολυμπία όλοι οι μύθοι είναι πραγματικοί! Το υπέροχο δάσος που αγκαλιάζει τον αρχαιολογικό χώρο θα κάνει τον αρχαιολογικό σας περίπατο ακόμα πιο όμορφο. Αφιερώστε πολύ και ουσιαστικό χώρο για να γνωρίσετε αυτό το σημείο της χώρας μας, που άνθρωποι ταξιδεύουν από την άλλη άκρη της γης για να τον επισκεφτούν. Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των ποταμών Κλαδέου και Αλφειού, που συμβάλουν στο σημείο αυτό, η οποία περιλαμβάνει μουσεία, το στάδιο των αγώνων, διάφορους ναούς συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ναού του Δία, παλαίστρα, λουτρά, το εργαστήριο του Φειδία και πολλά ακόμα.

Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ δίπλα στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αφού επισκεφθείτε το μουσείο, θα κατηφορίσετε προς τον αρχαιολογικό χώρο. Στα δεξιά σας βρίσκεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, με το που μπείτε θα καταλάβετε το μεγαλείο του, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε για μια στιγμή πως ήταν ο τόπος πριν περίπου 2.500 χιλιάδες χρόνια. Θα κάνετε αριστερά κατευθείαν προς το στάδιο, εδώ που έγιναν οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες, που παρά την απλότητά του είναι μεγαλοπρεπές. Από εκεί και μετά ξεκινήστε τον χαλαρό σας περίπατο ανάμεσα στα μνημεία σαν άλλοι αρχαίοι Έλληνες.

Μαγικο Βουνο: Ζηρεια, Κορινθος

Η λίμνη Δόξα. Getty Images/iStockphoto

Η Ζήρεια, μπορεί να μην είναι το πιο διάσημο βουνό στην Ελλάδα, είναι όμως δίπλα στην Αθήνα και οι ομορφιές του είναι πολλές. Δίνει άπειρες επιλογές στον επισκέπτη όλο το χρόνο, αφού είναι ευλογημένη με λίμνες, έλατα, χιονοδρομικό, καταφύγιο και πόσα άλλα! Η Ζήρεια περιβάλλεται από τα Αροάνια στα δυτικά, τον Ολίγυρτο στα νότια ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο. Τα χιόνια δεν έχουν πέσει ακόμα αυτή την εποχή και η φύση είναι πανέμορφη. Κάντε τις βόλτες σας μέσα στο δάσος και διαλέξτε ένα από τα μονοπάτια που ξεκινούν προς τις κορυφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας καθώς και στην Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας.

Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χωρίζει το βουνό σε αυτούς υους δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρεια (2.380 μ.) και τη Μικρή Ζήρεια (2.117 μ). Οι κυριότερες αναβάσεις για την ψηλότερη κορυφή γίνονται από τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας ή το οροπέδιο, όπου φτάνει και ασφαλτόδρομος. Μπορείτε επίσης να πάτε στη εποχική λίμνη Δασίου. Η φύση μαγευτική, έλατα και πεύκα γύρω γύρω, βουνοκορφές, πράσινο που γαληνεύει το μάτι. Αυτά πάνω στο βουνό, λίγο πιο χαμηλά και προς τα δυτικά, στα σύνορα με τον Χελμό, βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη «Δόξα», με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου καταμεσής.

Λιμνη: Τσιβλου η ορεινη υδατινη όαση

Λίμνη Τσιβλού Getty Images/iStockphoto

Κι όμως για να δημιουργηθεί αυτό το εξαιρετικό θαύμα της φύσης, έπρεπε να αφανιστούν δυο χωριά μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση την πρώτη δεκαετία του 1900. Η λίμνη Τσιβλού, στο Δήμο Αιγιαλίας, στην Αχαΐα, μόλις δυο ώρες από την Αθήνα, είναι μια από τις νεώτερες λίμνες της Ευρώπης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 780 μέτρων και η φύση την δημιούργησε όταν από την κατολίσθηση έφραξε την όχθη του ποταμού Κράθη.

Η ορεινή λίμνη, πνιγμένη από την πλούσια φύση της περιοχής, είναι περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, ανάμεσα σε έλατα και πεύκα που συνθέτουν ένα νομαδικό οικοσύστημα. Στη λίμνη μπορείτε να κάνετε κανό αφού εκεί υπάρχουν εταιρείες που διοργανώνουν δραστηριότητες μέσα στο νερό, αλλά και πεζοπορία κατά μήκος της. Σε αυτή τη βόλτα θα βρείτε πολλά αρωματικά και θεραπευτικά φυτά όπως το περίφημο τσάι του Χελμού. Οι πιο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο στα γαλάζια, πεντακάθαρα νερά της.

Παραλια: Στη μαγική Χιλιαδου της Ευβοιας Χιλιαδου

Η παραλία Χιλιαδού από ψηλά. Getty Images/iStockphoto

Κοιτά το Αιγαίο αυτή η παραλία και σε κάνει να νιώθεις ότι το καλοκαιράκι είναι μέσα μας κάθε στιγμή. Η παραλία της Χιλιαδούς στην Εύβοια, θα έχει σίγουρα ζεστά νερά ακόμη και μακριά από το πλήθος τους θέρους ίσως είναι η τέλεια εποχή να την απολαύσετε! Για να φτάσετε θα ανέβετε βουνό, θα ζαλιστείτε λίγο από τις στροφές, θα χαρείτε όμως όμορφο πυκνό δάσος, αλλού πλατάνια, αλλού πεύκα, αλλού έλατα και καστανιές, καρυδιές και αλλού μπερδεμένα. Φτάνοντας θα αντικρίσετε την μεγάλη παραλία της Χιλιαδούς.

Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία. Πρόκειται για βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Παναγία της Χιλιαδούς ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ιδανικά μην καθίσετε στη μέση της παραλίας, αλλά διαλέξτε το σημείο προς τα αριστερά εκεί που είναι σαν ένας γίγαντας να έχει ρίξει άτσαλα μια χούφτα βράχια. Εκεί βρίσκεται και η σπηλιά, που θα αφήσετε τα πράγματα σας, θα στήσετε το πικ-νικ σας και θα λουστείτε τον ήλιο του φθινοπώρου!

Τρενο: Ο θρυλικος Οδοντωτος Διακοπτου – Καλαβρυτων

Ο οδοντοτός στα Καλάβρυτα Getty Images

Αυτή η διαδρομή θα σε κάνει να νιώσεις παιδί και να παιδιά θα νομίζουν ότι ζουν μέσα σε ένα παραμύθι! Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων είναι ένα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο για τη χώρα μας και μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον τη ζει. Το σχεδόν θρυλικό τρένο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, διασχίζοντας μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό. Ο Οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής. Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου. Τελικός σταθμός τα όμορδα Καλάβρυτα.

Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων γίνεται με ταχύτητα από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι. Γιατί όμως λέγεται έτσι; Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις, με την αμαξοστοιχία να είναι ειδικά κατασκευασμένη.

Ποδηλατο: Στην Αθηνα

Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Getty Images

Μια μοναδική ευκαιρία για όσους μείνουν στην Αθήνα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, είναι να απολαύσουν μια ποδηλατάδα στην πόλη! Είτε στο κέντρο, είτε στην παραλία, αλλά και στα πάρκα, αυτή θα είναι μια εμπειρία ξεχωριστή. Με οδηγό την ιστορία, ξεκινήστε από τον μεγαλύτερο σε μήκος πεζόδρομο του κέντρου της Αθήνας, αυτόν της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ξεκινά από την Πύλη του Αδριανού, περνά μπροστά από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και συνεχίζει προς το Θησείο και το Μοναστηράκι, μέχρι τη διασταύρωση με την Ερμού, στην Πλατεία Ασωμάτων. Από τον πεζόδρομο της Ερμού μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, ή την Πλάκα. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην αρχαία ιστορία αλλά και την παλιά Αθήνα. Εξερευνήστε σαν τουρίστας την Αρχαία Αγορά, το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου, την Ακρόπολη, αλλά και τα γραφικά στενά της Πλάκας.

Αλλιώς πάρτε το τραμ, βάλτε μέσα το ποδήλατο σας και με κατεύθυνση προς το παραλιακό μέτωπο, την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», απολαύσετε μια ξεχωριστή ποδηλατάδα από τον Φλοίσβο και την ομώνυμη μαρίνα μέχρι την Ακτή Έδεμ, ή από το Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα, ακολουθώντας την παραθαλάσσια διαδρομή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα