17+3 κωμωδίες της νέας θεατρικής σεζόν που δεν πρέπει να χάσεις Getty Images

17+3 ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ

Τη θεατρική σεζόν 2022- 2023 πολλές είναι οι κωμωδίες που ανεβαίνουν στο σανίδι και υπόσχονται να μας χαρίσουν ανέμελες στιγμές. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε κάποιες από αυτές.

Δύσκολος ο φετινός χειμώνας με την ακρίβεια στα ύψη και την ενέργεια να έχει γίνει πια μόνιμο άγχος μας για το πώς θα ζεσταθούμε και τι καλύτερο αντίδοτο από μία καλή κωμωδία που σε κάνει για λίγο να γελάς και να ξεχνιέσαι.

Εμείς επιλέξαμε κάποιες από τις κωμωδίες της νέας χρονιάς και σας τις προτείνουμε.

Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ

Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ Xρήστος Συμεωνίδης

Ο άνθρωπος τους Παντόλσκ” του Ντιμίτρι Ντανίλοφ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θέατρου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή.

Ο Νικολάι, κάτοικος του Παντόλσκ, μιας άχρωμης πόλης στην περιφέρεια της Μόσχας, συλλαμβάνεται χωρίς να ξέρει γιατί και μεταφέρεται σε ένα αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι τον υποβάλουν σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις. Μια ψυχολογική ανάκριση που μέχρι την απρόσμενη εξέλιξή της στο φινάλε του έργου, δοκιμάζει τα όρια της λογικής του.
Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος/ Ελένη Κουτσιούμπα/ Παναγιώτης Μανουηλίδης/ Άρης Μπαλής/ Αλέξανδρος Σιάτρας/ Γιλμάζ Χουσμέν

Καλιγούλας

«Καλιγούλας» σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις -

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ, η παράσταση «Καλιγούλας» σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά από έναν κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα, ανεβαίνει από 14 Οκτωβρίου έως 27 Νοεμβρίου στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Πρόκειται για μια κωμική περφόρμανς που, με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα, αποδομεί σαρκαστικά την εξουσία, την «πολιτική», τη θρησκεία, τον ερωτισμό και την τέχνη. Ένας νεαρός, αντισυμβατικός ηγέτης, ο Καλιγούλας, εξεγείρεται ενάντια στο πεπρωμένο και το παράλογο της ύπαρξης, ωθώντας τη λογική στα άκρα και υιοθετώντας ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα που φέρνει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την επικράτεια. Η παράσταση, μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ, προτείνει στους θεατές νέους, αναπάντεχους κώδικες επικοινωνίας με τη θεατρική πράξη.

Μπαμπάδες με ρούμι

Μπαμπάδες με ρούμι Γιώργος Καλφαμανώλης

26 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο κοινό – η θρυλική νεοελληνική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου + Μιχάλη Ρεππα «Μπαμπάδες με Ρούμι» παρουσιάζεται στο θέατρο Αλίκη. Πρωταγωνιστούν η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Κώστας Κόκλας, η Μαρία Λεκάκη, η Σοφία Βογιατζάκη και η Τζόυς Ευείδη.

Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Ο Μπακαλόγαρος ή Της Κακομοίρας

O Γιάννης Ζουγανέλης στον ρόλο του «Ζήκου»

Η σπαρταριστή κωμωδία «Της κακομοίρας» (περισσότερο γνωστή και ως «Ο μπακαλόγατος») του Ντίνου Κατσουρίδη (1963) είναι πιθανόν, η δημοφιλέστερη κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου και είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου. Οι ατάκες που εκτοξεύονταν σε ρυθμό πολυβόλου από τον Ζήκο-Κώστα Χατζηχρήστο, στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του, έχουν μείνει διαχρονικές και επίκαιρες.

Η φιλόδοξη παραγωγή παρουσιάζεται στο θέατρο Πειραιώς 131 από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, σε μια ανατρεπτική μουσική διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη που επιστρέφει στο γνώριμο επιτυχημένο είδος της μεταφοράς ταινιών του Ελληνικού κιν/φου, με τον αγαπημένο μας Γιάννη Ζουγανέλη στον ομώνυμο ρόλο του «Ζήκου» και ένα επιτελείο γνωστών ηθοποιών. Μαζί τους ο σπουδαίος Γιώργος Αρμένης στο ρόλο του μπακάλη!

Άντρες με τα όλα τους

Η σπαρταριστή κωμωδία των Stephen Sinclair και Anthony McCarten θα παρουσιαστεί από τις 4 Νοεμβρίου στο θέατρο Βέμπο σε σκηνοθεσία Θέμιδος Μαρσέλλου,

Σε μια Αθήνα του σήμερα, μετά την πανδημία και μέσα στην ενεργειακή κρίση, έξι άντρες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, με μόνο κοινό το ότι μένουν στην ίδια γειτονιά, έχουν μείνει άνεργοι…Στην απελπισία τους και μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί ένα σόου με στριπτήζ, για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα και να σώσουν ό, τι προλαβαίνουν από τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους… Μόνο που κανείς απ’ αυτούς δεν ξέρει να χορεύει και κυρίως να γδύνεται!! Άντρες με τα…όλα τους…

Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, ανατροπές, ανθρώπινες ιστορίες, αγάπη, χορό, μουσική και στριπτήζ!
Οι Άντρες: Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιώργος Γαλίτης, Ησαΐας Ματιάμπα,, Θανάσης Πατριαρχέας, Ντάνιελ Νούρκα./Οι Γυναίκες: Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Ιζαμπέλα Φούλοπ και η Κατερίνα Στικούδη.

Μαθήματα Κωμωδίας

Μαθήματα Κωμωδίας Elina Giounanli/nophoto.gr

Τα «Μαθήματα κωμωδίας», το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη ξεκινούν για 2η χρονιά και πάλι στο Μικρό Παλλάς! Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία.

Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας. Παίζουν οι: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου

Σεσουάρ για δολοφόνους

«Σεσουάρ για δολοφόνους» -

Το «Σεσουάρ για δολοφόνους», η πανέξυπνη κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς που έκανε πρεμιέρα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τον περασμένο αιώνα (1999!!!) και συνέχισε για 13 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 2012, συνεχίζει ακάθεκτο την παράδοση!

Έτσι από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, το γνωστό κομμωτήριο ξεκινάει την επαναλειτουργία του (!) – με 2 new entries – για ακόμη μια χρονιά στο Θέατρο Λαμπέτη, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η σκηνοθεσία είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη και τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος.

The Weather In Europe

KAROL JAREK

Μια υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το έργο αυτό που έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Βαλαής και θα παρουσιαστεί από 26 Οκτωβρίου στο θέατρο Θησείον, για 20 παραστάσεις κάθε Τετάρτη με Κυριακή στις 21.00

Έξι άτομα αποκλεισμένα στο gate ενός αεροδρομίου λόγω κλιματικής κρίσης. Ένα χορικό ανθρώπων που περιμένει, συζητά, διαφωνεί, θυμάται, χορεύει, ονειρεύεται. Ο φόβος τους για τον καιρό είναι ο φόβος τους για το μέλλον. Η συνάντησή τους αποκαλύπτει ταυτόχρονα μια έξαρση ανασφάλειας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, ανασφάλεια κλιματική, ενεργειακή, γεωπολιτική και προσωπική.

Σπασμένη στάμνα

Ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος σκηνοθετούν από τις 10 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο την “Σπασμένη στάμνα” του Χάινριχ φον Κλάιστ, μια χαλκογραφία του 18ου αιώνα. Το έργο, που πρωτοπαρουσίασε ο Γκαίτε το 1808 στη Βαϊμάρη, φέρνει στη σκηνή τον Αδάμ, έναν δικαστή που καλείται να διαλευκάνει ποιος έσπασε μια ιστορική στάμνα στο υπνοδωμάτιο της Εύας, ενώ ο ίδιος είναι ο βασικός ύποπτος. Η μητέρα της Εύας μηνύει τον αρραβωνιαστικό της και η υπόθεση περιπλέκεται… Ο θεατής γνωρίζει από την αρχή τον δράστη, ωστόσο αναμένει με αγωνία την έκβαση της δίκης, που με κωμικό σασπένς αποκαλύπτει πώς συγκαλύπτουν τις φαυλότητες οι μηχανισμοί.

Ο Κλάιστ σατιρίζοντας τις κοινωνικές συμβάσεις, τις φαντασιώσεις περί ενδόξου παρελθόντος, την παρωδία απονομής δικαιοσύνης, αλλά και τη μειονεκτική θέση της γυναίκας απέναντι στην αυθαιρεσία της ανδρικής εξουσίας, η Σπασμένη στάμνα δεν παύει να είναι μια αριστοτεχνικά κεντημένη λαϊκή κωμωδία.
Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γιαννακάκος, Έλενα-Μαρία Ηλία, Ακύλλας Καραζήσης, Αλεξάνδρα Όσπιτση, Κίττυ Παϊταζόγλου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Χριστίνα-Μελίνα Πολυζώνη, Γιώργος Συμεωνίδης, Θάνος Τοκάκης, Μάρθα Φριντζήλα, Νίκος Χατζόπουλος

Sexy Laundry

Η πολύ επιτυχημένη παράσταση του Σπύρου Παπαδόπουλου επιστρέφει δριμύτερη με τη Ρένια Λουϊζίδου στο πλευρό του. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά, στο θεατρικό σανίδι αυτή τη φορά, 30 χρόνια μετά την τηλεοπτική τους συνύπαρξη στους Απαράδεκτους.

Δεν είναι τυχαίο που ο Σπύρος Παπαδόπουλος επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ανεβάσει ένα feelgood έργο σχέσεων, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα κουρασμένο από τον γάμο του ζευγάρι που προσπαθεί να βρει τη χαμένη του λάμψη, να επανασυστηθεί και να επαναπροσδιοριστεί. Το “Sexy Laundry” της Michele Riml είναι μία τρυφερή κωμωδία μέσα από την οποία βγαίνουν όλα τα “άπλυτα” των ζευγαριών στη φόρα κι ακούγονται αλήθειες για τις μακροχρόνιες σχέσεις που ταρακουνούν και θέτουν ξανά σε λειτουργία τον μηχανισμό της ενσυναίσθησής τους.

Παίκτες

Οι Παίχτες Christos Symeonides

Μετά από μια αποθεωτική χρονιά με αλλεπάλληλα sold out, οι “Παίxτες” του Ν.Β. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest star τον Θέμη Πάνου, συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους στο Θέατρο Κιβωτός από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022.

Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια παράσταση – οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι.

Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού

Ο Πάνος Βλάχος είναι ο "Αναρχικός" του Γιάννη Κακλέα @PATROKLOS_SKAFIDAS

Μετά την επιμονή του κοινού, οι Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας και Στέλιος Πέτσος επέστρεψαν- υπό τη σκηνοθετική πάντα οδηγία του Γιάννη Κακλέα- στον τόπο του εγκλήματος, το Θέατρο Γκλόρια.

Ο Πάνος Βλάχος στον ρόλο του γελωτοποιού κάνει την προσωπική του υπέρβαση και αποδεικνύει το τρομερό του ταλέντο στην υποκριτική, το τραγούδι, την κίνηση και τον στίχο. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την αστείρευτη ενέργειά με την οποία κυριολεκτικά σαρώνει τη σκηνή. Μία ενέργεια έμφυτη που μεταδίδεται στο κοινό και το ηλεκτρίζει κατά κύματα με τους εκπληκτικούς του στίχους.

Μία παράσταση αντίδοτο στην πανδημία, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, έχει πολλή ουσία εντός της, δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο, αποδομεί και σατιρίζει τα πάντα, διακωμωδεί το σήμερα με τρομερή οξυδέρκεια και στο τέλος αφήνει τον θεατή με ένα χαμόγελο προβληματισμού. Ίσως εδώ μπορούμε να μιλάμε για την παράσταση της χρονιάς.

Το Σώσε

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί 40 χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στο Λονδίνο την εμβληματική, διάσημη κωμωδία του Michael Frayn, «Το Σώσε» (Noises Off) στο Θέατρο Παλλάς. Elina Giounanli/nophoto.gr

H εμβληματική κωμωδία του Μάικλ Φρέιν, «Το Σώσε», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με έναν θίασο σπουδαίων πρωταγωνιστών επί σκηνής, επέστρεψε στο Θέατρο Παλλάς για 20 παραστάσεις.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υπογράφει τη σκηνοθεσία μιας καθαρόαιμης κωμωδίας, επιστρατεύοντας έναν all-star θίασο, με τον ίδιο να ανεβαίνει επίσης στη σκηνή. Μαζί του, στο οργανωμένο χάος αυτής της αριστοτεχνικά γραμμένης κωμωδίας, πρωταγωνιστούν η Σμαράγδα Καρύδη, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Γιώργος Χρυσοστόμου και η Λένα Παπαληγούρα. Την ομάδα συμπληρώνουν ο Γιώργος Ψυχογυιός, η Δάφνη Δαυίδ και ο Γιώργος Ζυγούρης.

Νυχιάνγκ

Το Νυχιάνγκ, το έργο της νεαρής συγγραφέως Ευαγγελίας Γατσωτή σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου και πρωταγωνιστούν η Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου. @PATROKLOS_SKAFIDAS

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη σεζόν που μας πέρασε και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε, επανέρχεται για 10 μόνο παραστάσεις η «σκοτεινή» κωμωδία Νυχιάνγκ στο θέατρο Πορεία. Το έργο που έγραψε η 20χρονη Ευαγγελία Γατσωτή στο πλαίσιο της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Τους δύο ρόλους του έργου ενσαρκώνουν οι Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου, σε ένα δίδυμο που προκάλεσε αίσθηση και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς.

Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα

Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα Χρήστος Συμεωνίδης

Μετά τα συνεχόμενα sold out της προηγούμενης σεζόν, το έργο σταθμός του Ρ. Ατάιντε, σε μια σύγχρονη διασκευή —σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου με τον Πάνο Παπαδόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο— για τρεις άνδρες και ζωντανή μουσική επί σκηνής, επιστρέφει στο θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες παραστάσεις.

Η παράσταση προσπαθεί να αναδείξει τον κεντρικό́ πυρήνα του έργου, δημιουργώντας ένα νέο αισθητικό́ πλαίσιο στο χαρακτηρισμένο από́ πολλούς κριτικούς ήδη κλασικό́ κείμενο της Δεσποινίδος Μαργαρίτας. Τη ζωντανή μουσική ερμηνεύουν τα αδέρφια Λατουσάκη. Ο Γιάννης και ο Μιχάλης.

ELIZADETH

FYLAKTOPOULOU

Με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Πολυχώρου VAULT (2012-2022), o Δημήτρης Καρατζιάς και ο Μάνος Αντωνιάδης ανεβάζουν ξανά από τις 22 Σεπτεμβρίου το ELIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun). Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά και μουσική Μάνου Αντωνιάδη, το ELIZADETH είναι διασκευή του έργου “Βασιλικοί μετά τρούλου” του Χάρη Ρώμα. Μια θεότρελη κωμωδία και ταυτόχρονα ένα καυστικό σχόλιο πάνω στις σχέσεις των ηθοποιών και των συντελεστών μιας παράστασης και τη ματαιοδοξία, που επικρατεί στον κόσμο του θεάτρου.

ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ

ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ» της ομάδας ART VOUVEAU, επανέρχεται στο Θέατρο OLVIO, τον φετινό Οκτώβριο.

Η σκηνοθεσία είναι της Δανάης Τίκου, ενώ στην ομάδα των πέντε ηθοποιών της ART VOUVEAU έρχεται να προστεθεί ο ταλαντούχος Johnny O της ομάδας Splish Splash. Μαζί ζωντανεύουν την συναρπαστική, πολύσημη ιστορία με αστείρευτη ενέργεια και εκφραστική κίνηση, ερμηνεύοντας πολλούς εναλλασσόμενους ρόλους. Την κίνηση επιμελείται ο έμπειρος Camilo Bentancor, ενώ όλη η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική πιάνου, σε μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Γιάννη Σελέκου.

Και στη…Θεσσαλονίκη

Πινακοθήκη των ηλιθίων

Η Ανδρομάχη Χρυσομάλλη σκηνοθετεί την «Πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου στο ΚΑΤΩ ΦΟΥΑΓΙΕ του ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Ο Νίκος Τσιφόρος έγραψε την «Πινακοθήκη των ηλιθίων» το 1944 και πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη. Το έργο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τους κριτικούς να μιλάνε για μια «θαυμάσια κωμωδία» και να εστιάζουν στους έξυπνους διαλόγους, στο χιούμορ και στη δεξιοτεχνία του συγγραφέα. Παίζουν: Λίλα Βλαχοπούλου, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Θανάσης Δισλής, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Κώστας Ίτσιος, Λευτέρης Λιθαρής, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου, Βασίλης Σεϊμένης, Στέργιος Τζαφέρης

Ο Κατά φαντασίαν ασθενής

Τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής στη Μονή Λαζαριστών με τον Αστέριο Πελτέκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» παρουσιάστηκε το 1673. Ο Μολιέρος, ήδη άρρωστος και απογοητευμένος από την ιατρική επιστήμη, την απορρίπτει ολοκληρωτικά στο τελευταίο του αυτό έργο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και ο ίδιος πεθαίνει αφού καταφέρνει να ενσαρκώσει τον ρόλο του Αργκάν μόλις τέσσερις φορές.

Στο ΚΘΒΕ η τελευταία αυτή κωμωδία του μεγάλου κλασικού, ανεβαίνει για τέταρτη φορά. Ο υποχονδριακός και αρρωστοφοβικός Αργκάν θα αναμετρηθεί ξανά με τις φοβίες του, τον εγωισμό του, καθώς και την ανάγκη του για έλεγχο της ζωής. Μιας ζωής γλυκιάς μέσα στις ανέσεις της, που όμως καμία αυθεντία δεν μπορεί να της διασφαλίσει το αύριο. Πρεμιέρα: Σάββατο 25/02/ 2023/

Ο Επιθεωρητής

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον “Επιθεωρητή” του Νικολάι Γκόγκολ. «Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κοινωνική σάτιρα, στην οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας, τη διαφθορά και τον δεσποτισμό, που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία. Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους δημοσίους υπαλλήλους, τους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας και στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες. Ως γνήσιος ρεαλιστής, το έργο του δεν εξαντλείται στην ηθογραφία αλλά μέσα από τους κωμικά αξιολύπητους χαρακτήρες του, καταφέρνει να μιλήσει για τους ανθρώπους, τις ανάγκες τους και τις μικρότητές τους. Και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς/Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας/Πρεμιέρα: Παρασκευή 24/ 03/2023

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα