Emmanuel DUNAND/AFP Emmanuel DUNAND/AFP

Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΗ

Η αίθουσα που γέννησε τη γαλλική δημοκρατία ανοίγει ξανά τις πύλες της για το κοινό.

Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών ανοίγει ξανά ένα μέρος του που είχε μείνει μακριά απ’ τα μάτια των επισκεπτών για καιρό και το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, όχι μόνο της δικής του ιστορίας, αλλά όλης της Γαλλίας -και ίσως και του αθλητισμού.

Το δωμάτιο “Jeu de Paume”, ενός παιχνιδιού δηλαδή που θεωρείται πρόγονος του τένις, είναι και πάλι προσβάσιμο -και πλήρως ανακαινισμένο- για τους εκατομμύρια επισκέπτες που δέχονται κάθε χρόνο οι Βερσαλλίες.

Emmanuel DUNAND/AFP Emmanuel DUNAND/AFP

Η αίθουσα κατασκευάστηκε το 1686 προκειμένου ο Λουδοβίκος 14ος να παίζει το άθλημα που είναι επίσης γνωστό και ως “πραγματικό τένις”. Έναν αιώνα όμως αργότερα θα φιλοξενούσε και μία πολύ σημαντική στιγμή της Γαλλικής Επανάστασης.

Στις 20 Ιουνίου 1789, μια ομάδα εκπροσώπων του λαού, που απαιτούσαν μεταρρυθμίσεις από τη μοναρχία, βρήκαν κλειστή την είσοδο στην αίθουσα των βουλευτών και έτσι έψαξαν τριγύρω για έναν εναλλακτικό τόπο συνάντησης.

Κατέληξαν έτσι να δώσουν εκεί τον περίφημο “Όρκο του Σφαιριστηρίου” (“Tennis Court Oath”), δεσμευόμενοι να θεσπίσουν ένα γραπτό δημοκρατικό σύνταγμα.

Η κίνηση αυτή οδήγησε στον σχηματισμό της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία σύντομα κατήργησε τη φεουδαρχία και ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Emmanuel DUNAND / AFP Emmanuel DUNAND/AFP

Αυτή η ιστορική αίθουσα, λοιπόν, ανοίγει ξανά την Παρασκευή μετά από οκτώ μήνες εργασιών, δίνοντας πίσω στο κοινό “ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας μας”, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάθριν Πέγκαρντ, πρόεδρος της δημόσιας διοίκησης του ανακτόρου.

Μέσα στον χώρο δεσπόζει ένας πίνακας-μνημείο, επίσης αναπαλαιωμένος, ο οποίος βασίστηκε στο περίφημο ημιτελές έργο του Ζακ-Λουί Νταβίντ, που απεικονίζει εκείνη τη μέρα που δόθηκε ο όρκος.

Μετά την επανάσταση η αίθουσα μετατράπηκε σε αποθήκη και σε ατελιέ διαφόρων ζωγράφων, προτού τελικά της ξαναδώσουν το 1840 τη μορφή που είχε προεπαναστατικά, ως χώρος άθλησης δηλαδή για τον βασιλιά.

Emmanuel DUNAND / AFP Emmanuel DUNAND/AFP

Μετά από μία ακόμη σειρά πολιτικών αναταραχών, τη δεκαετία του 1880 φιλοξένησε για κάποιο διάστημα το “Μουσείο της Γαλλικής Επανάστασης”, αλλά σύντομα πέρασε σε αχρηστία για πολλές δεκαετίες.

Πέρα όμως από την αίθουσα που δόθηκε ο θρυλικός “Όρκος του Σφαιριστηρίου”, το Ανάκτορο των Βερσαλλιών ανοίγει ξανά και άλλα δωμάτια που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους βασιλικούς κληρονόμους τον 18ο αιώνα, και τα οποία έχουν αποκατασταθεί πλήρως στην αρχική τους μορφή.

Με πληροφορίες από το AFP.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα