Η αξία της βιομηχανίας αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας ήταν στα 594.700.000 δολάρια και έως το 2027 θα φτάσει στα 882.1 εκατομμύρια. iStockphoto

ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ” ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΟΥ

Η κυτταρίτιδα είναι ένας μύθος. Ένα ψέμα. Δεν υπάρχει. Κυριολεκτικά, δεν υπάρχει.

Πάρε στα χέρια σου ένα μαξιλάρι. Πίεσε το. Τι σου θυμίζει το εξόγκωμα -το σημείο της συμπίεσης; Μην κοιτάς τον τίτλο και σκέψου το σώμα σου. Πιο συγκεκριμένα, τα πόδια σου στην περιοχή των μηρών. Αυτό που βλέπεις στο μαξιλάρι και αυτό που ξέρεις ως κυτταρίτιδα προκύπτουν (πάνω κάτω) με τον ίδιο τρόπο.

Ήλθε λοιπόν, η ώρα να μάθεις πως δεν υπάρχει κυτταρίτιδα. Ότι ένα ψέμα. Τι υπάρχει; Έχε λίγη υπομονή.

Τo Market Watch εκτίμησε πως η αξία της βιομηχανίας αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας ήταν στα 594.700.000 δολάρια και έως το 2027 θα φτάσει στα 882.1 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, γιατροί εξηγούσαν πως δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ έρευνα του Harris Poll που έγινε στις ΗΠΑ (σε δείγμα 2006 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 59 χρόνων που είχαν κυτταρίτιδα) και δημοσιεύτηκε πριν ενάμιση χρόνο ενημέρωσε ότι

*το 60% των γυναικών που πήραν μέρος πιστεύουν πως φταίνε οι ίδιες που έχουν κυτταρίτιδα.

*το 57% νιώθει πως κρίνονται για αυτήν

*το 67% ενημέρωσε ότι η άσκηση δεν βελτίωσε την κατάσταση

*το 57% είχε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια βελτίωσης -αφού δεν είχε λειτουργήσει τίποτα

*το 77% εξέφρασε την επιθυμία να τους πει ένας γιατρός περισσότερα, σχετικά με θεραπευτικές επιλογές που έχουν ως στόχο τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η συσσώρευση λίπους.

Όπως αναφέρει η Washington Post “η κυτταρίτιδα ανακαλύφθηκε στις αρχές του ’90, από ιδιοκτήτες ιαματικών λουτρών στην Ευρώπη, πριν περάσει στις ΗΠΑ το 1973. Τότε που η ιδιοκτήτρια ινστιτούτου ομορφιάς στη Νέα Υόρκη, Nicole Ronsard δημοσίευσε ένα βιβλίο που την είχε ως θέμα και έγινε best seller”. Ακολούθησαν πολλά άλλα, με τα περιοδικά να αφιερώνουν εκατομμύρια λέξεων στα υπέρ και τα κατά. Πολύ σύντομα εμφανίστηκαν και τα προϊόντα που υποστήριζαν πως μπορούν να εξαφανίσουν αυτό που έγινε γνωστό ως ‘όψη φλοιού πορτοκαλιού’. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο που να είναι αποτελεσματικό.

Οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει πως οι αντιαισθητικές, ανώμαλες μάζες που μαζεύονται γύρω από τους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς είναι συνηθισμένο λίπος. Getty Images/iStockphoto

Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο κυρίαρχος μύθος γύρω από το Νο1 της λίστας με τα πιο συχνά αισθητικά ζητήματα του δέρματος, το οποίο δεν κοιτάει ηλικίες, βάρος ή σωματότυπο αναφέρει ότι “δεν πρόκειται για φυσιολογικό λίπος, αλλά για ουσία που μοιάζει με τζελ και είναι παγιδευμένη -σε άκομψους, ακίνητους θύλακες νερού, λίπους και τοξικών αποβλήτων, ακριβώς κάτω από το δέρμα. Δημιουργούνται όταν τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα δεν καταφέρνουν να εξαφανίσουν επαρκώς τα απόβλητα. Επειδή λοιπόν, δεν είναι λίπος, δεν μπορεί να το νικήσει η όποια δίαιτα. Χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση”.

Ποια είναι η αλήθεια: οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει πως οι αντιαισθητικές, ανώμαλες μάζες που μαζεύονται γύρω από τους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς είναι συνηθισμένο λίπος.

Ο διευθυντής των προγραμμάτων προσωπικής υγείας και διατροφής στην American Medical Association, Harold Lubin είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως “η πρώτη άποψη της ιατρικής κοινότητας είναι ότι δεν υπάρχει κατάσταση σαν την κυτταρίτιδα. Το λίπος είναι λίπος. Η ιδέα των λιποκυττάρων που περιέχουν τοξικά απόβλητα δεν έχει υποστηριχτεί”.

Mελέτη της οποίας ηγήθηκε ο Dr. Neil Solomon, πρώην καθηγητής του Johns Hopkins, αφορούσε τη λήψη δειγμάτων λίπους από μηρούς, γλουτούς και γοφούς γυναικών που πίστευαν ότι έχουν κυτταρίτιδα και από άλλες που πίστευαν κάτι τέτοιο. Τα μελέτησαν παθολόγοι που δεν ήξεραν ποια έχει δώσει ποιο. “Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ τους, γιατί δεν υπάρχει αυτό που λένε κυτταρίτιδα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Επίσης, δεν υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να κάνεις το λίπος που έχεις στο κάτω μισό του σώματος σου, να εξαφανιστεί”.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στο University of California, Dr. Grant Gwinup είχε ενημερώσει πως είχε προκαλέσει όσους έλεγαν πως έχουν βρει γιατρειά, να πάρουν μέρος σε μελέτη, ώστε να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα και οι μέθοδοι είχαν αποτέλεσμα. “Όλοι αρνήθηκαν”.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Όπως λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες, υπάρχουν μόνο δυο είδη λίπους: το λευκό και το καφέ. Το κάθε ένα έχει και συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια και παρέχει το καύσιμο που χρειάζονται οι μύες μας, για να λειτουργήσουν. “Όταν το σώμα δεν ασκείται αρκετά, ώστε να χρησιμοποιήσει όλες τις θερμίδες που έχουν καταναλωθεί -διατροφικά-, αναπτύσσει υπερβολικό λίπος. Είναι κάτι με το οποίο παλεύουμε πάρα πολλοί, κάθε μέρα” σχολίασε ο Dr. Gwinup.

Όπως θα διάβασες στο “πόσο κρύο αντέχει το ανθρώπινο σώμα”, το καφέ λίπος βοηθάει στην παροχή της θερμότητας που χρειάζεται το σώμα μας.

Υπάρχουν ερευνητές που λένε ότι όσοι είναι καλά προικισμένοι με καφέ λίπος, τείνουν να αποθηκεύουν λιγότερο λευκό λίπος και για αυτό δεν γίνονται παχύσαρκοι -ανεξάρτητα από το τι τρώνε και το τι ‘καίνε’. Εξαιτίας διαφορών στις ορμόνες, οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν το περισσότερο λίπος στο κάτω μισό μέρος του σώματος και οι άνδρες στο πάνω μισό (κοιλιά).

Οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα, επειδή το λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από το κάτω μισό μέρος του σώματος φαίνεται να συμβάλει λιγότερο σε μερικά από τα κύρια προβλήματα με τα οποία σχετίζεται το λίπος στο άνω μισό -όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

“Η όψη που παραπέμπει σε φλοιό πορτοκαλιού ή τυρί κότατζ και ονομάζεται κυτταρίτιδα, είναι αποτέλεσμα του τρόπου που συνδέεται το δέρμα με την επικάλυψη των μυών από λεπτές ίνες. Σκεφτείτε πώς φτιάχνετε ένα στρώμα.

Όταν τα διαστήματα μεταξύ των νημάτων αυτών ξεχειλίζουν από λίπος, τα νήματα δεν τεντώνονται. Έτσι, το δέρμα που τα καλύπτει διογκώνεται προς τα έξω, δημιουργώντας την ανώμαλη ‘εικόνα’ που μισούν οι γυναίκες”.

Ο τρόπος που συνδέεται το δέρμα των ανδρών με το ‘κάλυμμα’ των μυών είναι διαφορετικός (σημειωτέον οι άνδρες έχουν και πιο πυκνό/παχύ δέρμα)και για αυτό δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Κράτα στις σημειώσεις σου και ότι όλο αυτό που διάβασες αφορά γενετικό παράγοντα. Αν το είχε η μητέρα ή η γιαγιά σου, της το χρωστάς -και το βλέπεις ακόμα και αν πάρεις λίγα κιλά. Αυτό είναι εύρημα μελέτης που έκαναν Γερμανοί, με γυναίκες τεσσάρων γενιών της ίδιας οικογένειας. Ακόμα και η νεαρότερη (μια 8χρονη) που ήταν υπέρβαρη, αλλά όχι παχύσαρκη, είχε την όψη πορτοκαλιού.

Όσο πιο επίπονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο οξυγόνο χρειαζόμαστε και αυτό είναι το κλειδί για να 'κάψουμε' το περισσότερο δυνατό λίπος. Getty Images/iStockphoto

ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΠΟΣ;

Όπως όλα: με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός, έως ότου δεις αποτελέσματα, αλλά θα τα δεις. Στο εγγυώμαι, γιατί το έζησα. Κόβοντας τα αεριούχα ποτά, περιορίζοντας το junk food και τα και με προπονήσεις -στο γυμναστήριο- τουλάχιστον για 3 φορές κάθε εβδομάδα, εξαφάνισα αυτή που μέχρι τώρα ήξερες ως κυτταρίτιδα. Βέβαια, το δέρμα μου συνέχισε να έχει ανώμαλη όψη, καθώς όταν είχα χάσει κιλά -στα νιάτα μου-, δεν συνδύασα τη διατροφή με τη γυμναστική και με το πέρας των χρόνων, ήλθε η ‘κατολίσθηση’ -η πτώση του δέρματος.

Άρα, μάθε (από τα λάθη μου) και κάνε τα δέοντα.

Ο Dr. Gwinup σύστησε και εξτρά γυμναστική στους μηρούς “καθώς έτσι στέλνετε σήμα σε όλες τις αποθήκες λίπους του σώματος σας, να δώσουν καύσιμα για μυική δραστηριότητα. Η αλήθεια βέβαια, είναι πως δεν ‘στέλνεται’ μόνο το λίπος που είναι ακριβώς πάνω στους μύες. Εν τούτοις, με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τη σύσφιξη των μυών στους μηρούς και τους γλουτούς, κάτι που βελτιώνει την όψη”.

Αλλά έχεις κάνει μια καλή αρχή. “Όσο πιο επίπονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο οξυγόνο χρειαζόμαστε και αυτό είναι το κλειδί για να ‘κάψουμε’ το περισσότερο δυνατό λίπος. Άρα, μια ώρα περπάτημα την ημέρα μπορεί να έχει αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει αυτό το λίπος, ακόμα και αν δεν κάνει δίαιτα”. Aν δεν έχεις υπομονή, μπορείς πάτα να καταφύγεις στη λύση που λέγεται botox, με τα fillers που χρησιμοποιούνται για την ‘τακτοποίηση’ της δομής των προσώπων, όταν περνούν τα χρόνια να χρησιμοποιούνται πια, και για την εξωμάλυνση του δέρματος σε μηρούς, γλουτούς και γοφούς. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν και τα (ειδικά) λέιζερ, ομοίως και το (ειδικό) μασάζ, ως προς τη μείωση του φαινομένου. Αν όμως, δεν κουνηθείς το δέρμα θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα