ΠΩΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ;

Η ιστορία δύο ορφανών κοριτσιών από τη Συρία, οι οποίες, εξαιτίας του πολέμου έμειναν χωρίς στέγη. Η απόφαση να παριστάνουν τους άνδρες για την επιβίωσή τους ήταν μονόδρομος.

Η ιστορία της 20χρονης ορφανής Σύριας, ονόματι Γουάφα, την οποία εγκατέλειψαν οι γονείς της όταν ήταν ακόμη μωρό στο κατώφλι ενός ορφανοτροφείου. Εκεί, γνώρισε εκείνη που έμελλε να γίνει η δια βίου φίλη της, τη Shaymaa.

Στις αρχές του εμφυλίου πολέμου, το 2011, το πρώτο τους ουσιαστικά σπίτι βομβαρδίστηκε και έτσι τα δύο κορίτσια βρέθηκαν να μετακινούνται από το ένα ορφανοτροφείο στο άλλο και να ζουν στους δρόμους στο ενδιάμεσο.

Ως άστεγα κορίτσια, ξεκίνησαν να ντύνονται και να συμπεριφέρονται σαν αγόρια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχονταν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στους δρόμους μεταξύ Χαλεπίου και Δαμασκού, σαν σύγχρονες Καλλιπάτειρες.

Είναι γνωστό ότι η ζωή για τις γυναίκες στη Συρία είναι σαν μια υπαίθρια φυλακή. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με το φόβο του βιασμού, της αρπαγής, της παρενόχλησης. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγεία δεν είναι δεδομένη. Αν είσαι γυναίκα ή άτομο που ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είσαι καταδικασμένος.

Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια στη χώρα επηρεάζονται δυσανάλογα από τον πόλεμο, σε σχέση με τους άντρες, καθώς οι υπάρχουσες ανισότητες ενισχύονται και υπάρχει αυξημένη ευαλωτότητα στη σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

Τα δύο κορίτσια αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα