Shutterstock

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι δουλειά έχει ένας εκπαιδευόμενος γιατρός και μία πρώην υπηρέτρια στα σκοτεινά σοκάκια του βικτωριανού Εδιμβούργου; Το συγγραφικό δίδυμο Ambrose Parry μας συστήνει δύο ολόφρεσκους χαρακτήρες σε μία παλιά και επιτυχημένη συνταγή.

Κάτω από το φως που ρίχνουν οι λάμπες γκαζιού, κάτι πολύ «κακό» δαγκώνει την καρδιά του Εδιμβούργου. Είμαστε στο 1859, όταν μία φονική επιδημία απλώνει τα αόρατα δίχτυα της στα σοκάκια της σκωτσέζικης πόλης: οι ασθενείς καταλήγουν ο ένας μετά τον άλλον και η μυρωδιά του τρόμου κάνει την εμφάνισή της. Η ιατρική έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, αλλά σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά σε αυτήν τη νέα κατάρα.

Η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα του βρετανικού 19ου αιώνα -ένα σκηνικό, δηλαδή, που φέρνει στο μυαλό τις ιστορίες για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη και τις υποθέσεις του Sherlock Holmes- είναι το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς στην Τέχνη του θανάτου (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) από το συγγραφικό δίδυμο Ambrose Parry.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο για τον Christopher Brookmyre, βραβευμένο συγγραφέα και εκπρόσωπο του tartan noir, και τη δρ. Marisa Haetzman, αναισθησιολόγο και ερευνήτρια της ιατρικής ιστορίας.Το ζευγάρι στη ζωή και από το 2018 στην αστυνομική λογοτεχνία κάνει εκείνο που γνωρίζει καλύτερα: συνεχίζει την καταιγιστική ιστορία από εκεί που την άφησε.

Καταδυση στις σκιες του Εδιμβουργου

Το πρώτο τους μυθιστόρημα με τίτλο Το πεπρωμένο της σάρκας (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) μας σύστησε ένα πολύ πρωτότυπο δίδυμο για το crime fiction: ο Will Raven είναι ένας μαθητευόμενος γιατρός και η Sarah Fisher η οικιακή βοηθός του διάσημου δρ. Simpson. Δεν είναι ντετέκτιβ, μπλέκουν όμως και λύνουν εγκλήματα.


Κανείς από τους δύο δεν αποτελεί μία τυπική περίπτωση. Η ταπεινή καταγωγή του Will (αλλά και ένα παράξενο σκοτάδι που κρύβει μέσα του) δεν τον σταματά από το να επιδιώξει μία καριέρα σε ένα επάγγελμα όπου οι κοινωνικές προκαταλήψεις ορθώνουν τείχη και τσαλαπατούν ζωές. Η Sarah, αντίστοιχα, πηγαίνει κόντρα σε όλα τα ταμπού της εποχής. Μία οικιακή βοηθός που τολμά να ονειρευτεί μία ζωή στον χώρο της ιατρικής; Πραγματικά, για τα δεδομένα της εποχής, αυτό είναι κάτι το σχεδόν βλάσφημο.

Μαζί, και κάτω από την επίβλεψη του δρ Simpson, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία περιπέτεια που θα τους φέρει μέχρι τις πιο σκοτεινές γωνίες του Εδιμβούργου: εκεί όπου η βία, τα παραμορφωμένα πτώματα, ο υπόκοσμος αλλά και τα ιατρικά πειράματα της εποχής ζωγραφίζουν μία ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή της ανθρώπινης πραγματικότητας.

Θα λύσουν το μυστήριο, θα βγουν ζωντανοί κάτω από αντίξοες συνθήκες και θα συνεχίσουν τις ζωές τους. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία κλασική ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας που όμως βρίσκει ένα φρέσκο και αναζωογονητικό twist στην πένα των Ambrose Parry.


Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς οι ήρωες μας συναντιόνται ξανά. Ο Will προσπαθεί να ξεκινήσει την ιατρική του σταδιοδρομία ενώ η Sarah έχει γίνει επίσημα η βοηθός του δρ. Simpson. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει αλλά τα στοιχεία που φτιάχνουν αυτό το γοητευτικό ατμοσφαιρικό παζλ είναι και πάλι εκεί: σκοτεινά σοκάκια, κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, η ιατρική ως ευχή και κατάρα, αποτρόπαια εγκλήματα με φόντο το Εδιμβούργο.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά, ο μέντοράς τους βρίσκεται σε κίνδυνο: ο διάσημος γιατρός που όλοι υποκλίνονται στη δικιά του ανακάλυψη του χλωροφόρμιου κατηγορείται για τον θάνατο μίας ασθενούς. Εκτός, όμως, από εκείνον κινδυνεύει και το Εδιμβούργου, αφού μία φονική επιδημία (;) έχει κάνει την εμφάνισή της στην πόλη. Για τον Will, αρχικά η μόνη λύση είναι η ιατρική επιστήμη. Για τη δαιμόνια Sarah, όμως, υπάρχει κάτι ακόμα πιο τρομερό που κρύβεται στις σκιές: ένας serial killer.

Ήδη από τις πρώτες σελίδες του δεύτερου μυθιστορήματος της σειράς ο αναγνώστης βλέπει με τι ακριβώς έχει να κάνει. Απρόκλητη βία κάτω από τις σκιές που ρίχνουν οι λάμπες του γκαζιού, πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα, ιατρικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, νυστέρια που έχουν αποστειρωθεί υποτυπωδώς, μπερδεμένες ερωτικές ιστορίες και μεγάλες φιλοδοξίες. Εδώ δεν υπάρχουν υπερσύγχρονα νοσοκομεία και κοινωνική ασφάλιση. Εδώ η ιατρική επιστήμη προσπαθεί να βγει από το σκοτάδι την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές προκαταλήψεις δημιουργούν στρεβλώσεις και, πραγματικά, επικίνδυνες καταστάσεις.

«Μία καταιγιστική ιστορία φόνων στο παρασκήνιο ιατρικών πειραμάτων στο Εδιμβούργο του 19ου αιώνα» είχε γράψει πολύ εύστοχα για το ντεμπούτο των Ambrose Parry ο βασιλιάς του tartan noir, Ian Rankin. Αφού, λοιπόν, τα βασικά στοιχεία από Το πεπρωμένο της σάρκας υπάρχουν και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, τι ακριβώς αλλάζει;

Το συγγραφικό δίδυμο από τη Σκωτία τα καταφέρνει ακόμα καλύτερο στο sequel, μιας και η ιστορία είναι πιο καλοδουλεμένη, οι χαρακτήρες αναπτύσσονται ακόμα περισσότερο και -κυρίως- τα βρετανικά σκοτάδια του 19ου αιώνα μοιάζουν αυτή τη φορά πιο πηχτά.

Αν κάποιος θέλει να επιστρέψει στο κλίμα που έχτισαν οι ιστορίες για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, αυτό το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία. Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως το δίδυμο Ambrose Parry (αλλά και αυτό των Will Raven και Sarah Fisher) ήρθε για μείνει στο σύγχρονο τοπίο της αστυνομικής λογοτεχνίας με μία παλιά και επιτυχημένη συνταγή. Το κλασικό, άλλωστε, δεν απογοητεύει ποτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα